Pismo podrške osnivaču WikiLeaksa i peticiju kojom se apelira na ekvadorskog predsjednika Rafaela Correu da Julianu Assangeu odobri politički azil, potpisali su najugledniji američki intelektualci, između ostalih Noam Chomsky, Michael Moore, Oliver Stone, uz poznate javne osobe kao što je Danny Glover, poznata spisateljica Naomi Wolf i ostali.

Pismo podrške vodećih američkih intelektualaca, zajedno s peticijom koju je potpisalo više od četiri tisuće Amerikanaca predano je ekvadorskoj ambasadi u Londonu u ponedjeljak.

U pismu podrške ističe se da potpisnici vjeruju kako Assange ima dobre razloge da se plaši izručenja iz Velike Britanije Švedskoj jer postoji velika vjerojatnost da će iz Švedske biti najvjerojatnije predan Sjedinjenim Državama, gdje bi se mogao suočiti sa smrtnom kaznom, ako bude optužen na temelju Zakona o špijunaži.

"Pozivamo vas da odobrite Assangeu politički azil jer je jedini njegov "zločin" to što se bavi novinarstvom”, navodi se u pismu ekvadorskom predsjedniku.
"Budući da je ovo jasan slučaj napada na slobodu tiska i na pravo da javnost zna važne istine o američkoj vanjskoj politici i zbog ozbiljnih prijetnji njegovoj dobrobiti, mi vas pozivamo da dodijelite gospodinu Assangeu politički azil."

Ekvadorska veleposlanica u Velikoj Britaniji, Anna Alban, je otputovala u Ekvador, kako bi Correu izvijestila o zahtjevu i peticiji za Assangea, gdje će održati niz sastanaka u Ministarstvu vanjskih poslova, kako javlja Guardian.
www.guardian.co.uk

 

Izvor: www.advance.hr