Poznati autor i publicist, William Engdahl, osvrnuo se na aktualno stanje u Europi za vrijeme jučerašnjeg razgovora za RT. Jedan od povoda rasprave su i najnovije brojke koje pokazuju sve dublju krizu u Eurozoni, naročito među najpogođenijim zemljama kao što je Španjolska (vidi: Nezaposlenost u Španjolskoj i dalje raste: nezaposlenost među mladima narasla na 52%). Prema posljednjim informacijama ukupan dug Eurozone dosegao je čak 90% ekonomije 17 članica.

Transkript razgovora:
RT: "Prije godinu dana vođe EU-a tvrdili su kako su napravili napredak. Recite nam kako stvari stoje danas?"
William Engdahl: "Ovo je katastrofa koja će se uskoro dogoditi. Sve što su EU i Europska Centralna Banka napravili prije godinu dana zapravo je kupovanje vremena kozmetičkim mjerama. Osnovni problem nije suvereni dug pojedinih država - Grčke, Italija i drugih zemalja - osnovni problem, koji je bio osnovni problem od samog početka, je međunarodni bankarski sistem - međunarodne banke u Europi koje su de facto insolventne i na životu ih drži ECB (Europska Centralna Banka). "Bailout-ovi" i mjere koje su nametnute Grčkoj nisu napravile ništa da se pomogne Grčkoj ekonomiji ili da se stabilizira zemlja. Spašavale su se banke diljem EU koje su tehnički već insolventne."

RT: "William, ako su banke krive za to da Atena svaki puta ne uspijeva održati obećanja. Kako to da se onda oprašta svaki puta kada se to desi?"
William Engdahl: "Od početka krize EU je učinila sve pogrešno. Nije poduzeta nikakva odrješita akcija protiv onih banaka koje odbijaju posuđivati novac pravoj ekonomiji. To je osnovni razlog zašto danas imamo 25% nezaposlenih u Španjolskoj i drugdje. Mjere štednje koje zahtijevaju EU vlade, poput Njemačke, imaju takav utjecaj - i ironično je da se upravo to radilo 1931. što je pak otvorilo put prema stvaranju Trećeg Rajha zbog ogromne nezaposlenosti diljem Njemačke (op.a. nezaposlenost u Njemačkoj godinu dana prije dolaska Hitlera na vlast iznosila je 30.1%). Njemačka danas nameće te iste mjere Grčkoj, Španjolskoj i drugim slabijim državama na jugu Europe."

RT: "Svaka četvrta osoba u Španjolskoj je nezaposlena, ako su banke glavni krivac, što će napraviti španjolska vlada? Sada samo uvode nove mjere i broj poslova se smanjuje. Koje je rješenje?"
William Engdahl: "Mislim da je rješenje ono što je Švedska napravila 1992, a to je raspoređivanje banaka na "dobre banke - loše banke" - drugim riječima, isključivanje insolventnih banaka iz stvarne ekonomije, nacionaliziranje istih - znam da je to prljava riječ u Washingtonu, ali to se mora dogoditi, te banke treba izolirati i prepustiti prostor onima koje će davati kredite pravoj ekonomiji kako bi se mogla stvoriti radna mjesta u Španjolskoj, Grčkoj i drugdje. Mjere štednje nikada nisu dugoročno rješenje za krizu ovolike magnitude, a svijet još nikada nije vidio krizu ovolike magnitude. MMF je ovoga tjedna izdao dokument o stanju bankarskog sektora u EU, banke u EU suočene su s potencijalnim razduživanjem od ukupno 4 trilijuna USD tijekom idućih godina kako bi zadovoljile standarde i zbog toga dolazimo u situaciju da banke više ne posuđuju."

RT: "EU vođe se redovno sastaju na EU summitima i donose odluke za koje tvrde da su 'povijesne'. Da li išta pozitivnog proizlazi iz ovih odluka ili se radi o tome da imamo krive ljude na krivim pozicijama?"
William Engdahl: "Mislim ovo drugo. Držim da nitko od ovih koji donose ključne odluke nema povijesnu perspektivu glede svega što se dogodilo posljednjih 70,80 godina, točnije 1930-ih u Europi. Tu povijesnu perspektivu je jako važno uzeti u obzir jer iste pogreške se opet ponavljaju - moraju se izolirati one banke koje su se pomahnitalo bavile spekulacijama. Sve dok se EU ne suoči s tim problemom, neće biti nikakvog ekonomskog oporavka."

 

Izvor: Advance