ako se mjesecima ranije najavljivalo koje će promjene nastupiti ulaskom Hrvatske u EU, mnogima su ostale nejasne mnoge informacije.

Ilustracija: MUPIako se mjesecima ranije najavljivalo koje će promjene nastupiti ulaskom Hrvatske u EU, mnogima su ostale nejasne mnoge informacije. U koje zemlje možemo samo s osobnom iskaznicom, što je s pograničnim propusnicama, registracijskim tablicama? Večernji list stoga je podsjetio na informacije dostupne na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).

Vozačke dozvole

Zahtjevi za nove vozačke dozvole počeli su se zaprimati od 1. srpnja 2013. godine. Novost je da je vozačka dozvola u kartičnom obliku te da se može izvaditi u žurnom ili redovnom postupku. Cijena u redovnom postupku je 151 kunu (plus 35 kuna upravne pristojbe), a u žurnom postupku 200 (plus 35 kuna upravne pristojbe). Stare vozačke dozvole ne trebaju se mijenjati i vrijede do 2033. godine.

Prometne dozvole i registracijske tablice ostaju iste

Ne treba mijenjati ni stare prometne dozvole sve do popunjenosti rubrika ili promjene vlasnika, prebivališta i drugih okolnosti kada se prometne dozvole mijenjaju. Od 1. srpnja 2013. ukida se knjižica vozila, aregistracijske pločice trenutno se neće mijenjati.

Pogranične propusnice

Nove pogranične propusnice izdaju se od 1. srpnja 2013. godine, koje Republika Hrvatska  izdaje stanovnicima pograničnog područja u BiH, a BiH stanovnicima pograničnog područja u Hrvatskoj. Cijena nove pogranične propusnice je 300 kuna. Stare (žute) pogranične propusnice izdane hrvatskim državljanima na rok od 5 godina BiH tijela će bez naknade zamijeniti za nove biometrijske propusnice.

Bez dozvole za boravak i rad državljana EGP-a

Od 1. srpnja 2013. državljani država članica Europskog gospodarskog prostora (članice EU plus Švicarska, Norveška, Lihtenštajn i Island) i članovi  njihovih obitelji u Hrvatskoj ne trebaju dozvolu za boravak i rad, odnosno potvrdu o prijavi rada. Novost od 1. srpnja je i EU plava karta koju će dobivati visokokvalificirani državljani trećih zemalja.

Više o osobnim isprava i EU možete pročitati ovdje.

100 eura po danu nije novost

Ministar Ranko Ostojić ranije je demantirao novinske napise da državljani BiH moraju imati nekoliko tisuća eura kada idu na ljetovanje u Hrvatsku.

- Policijski službenik na graničnom prijelazu ima obvezu da onemogućI ulazak u Republiku Hrvatsku onima koji nemaju dovoljno sredstava za boravak u zemlji, a to sigurno nisu turisti koji su dobrodošli u Hrvatsku. To nije novost već je ta odredba postojala i ranije – rekao je ministar Ostojić.

Naime, pri ulasku u Republiku Hrvatsku, granična policija ovlaštena je od stranca zatražiti da predoči sredstva za uzdržavanje tijekom boravaka u Hrvatskoj i za povratak u državu iz koje je došao ili za putovanje u treću državu. Visina tih sredstava je protuvrijednost u 100 eura  po danu predviđenog boravka u Hrvatskoj.  No, ako stranac posjeduje ovjereno jamstveno pismo fizičke ili pravne osobe iz Republike Hrvatske, dokaz o uplaćenom turističkom aranžmanu ili sličnu ispravu, na zahtjev policajca dužan je predočiti dokaz o posjedovanju sredstava u protuvrijednosti 50 eura po danu  predviđenog boravka u RH.

Prelazak granice

Nakon ulaska RH u EU i nadalje će granična policija obavljati graničnu kontrolu na državnoj granici sa svim državama, pa tako i državama članicama EU, sve do ulaska RH u Schengenski prostor, dok se poslovi carine neće obavljati na državnoj granici s državama članicama EU. Na graničnim prijelazima se uvode posebne trake za građane EU-a EGP-a i Švicarske, gdje god je to moguće.

Državljani država članica Europske unije, odnosno Europskog gospodarskog prostora, uključujući  državljane Norveške, Islanda, Lihtenštajna te Švicarske Konfederacije, zatim, Kneževine Andore, Kneževine Monako, Republike San Marino  i Svete  Stolice, mogu ući u Republiku  Hrvatsku s osobnom iskaznicom, odnosno drugom ispravom kojom se dokazuje identitet i državljanstvo.

Građani RH u EU s osobnom iskaznicom

- Državljani RH moći će granice država članica Europske unije prelaziti sosobnom iskaznicom ili putovnicom. Za Norvešku, Island, Lihtenštajn i Švicarsku zasad nije potvrđena mogućnost prelaska državne granice s osobnom iskaznicom, nego je i dalje potrebna putovnica – naglasio je načelnik Sokolar.

Prelasci granice s BiH i trećih zemalja

Građani RH će i nakon 1. srpnja 2013. granicu s Bosnom i Hercegovinom moći prelaziti s osobnom iskaznicom ili putovnicom. Isto vrijedi i za prelazak na GP Klek i Zaton Doli – promet kroz Neumski koridor.

S osobnom iskaznicom ili putovnicom  građani RH će prelaziti i granicu Crne Gore, Kosova i Srbije, dok će za ostale  treće zemlje biti potrebna putovnica.

Građani Bosne i Hercegovine će granicu Republike Hrvatske nakon 1. srpnja 2013. moći prelaziti sa biometrijskom putovnicom ili s običnom putovnicom i vizom.

MUP preporučuje da se prije odlaska u inozemstvo na internetskim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova provjeri uvjete za ulazak u konkretnu zemlju.

Brže preko Slovenije i Mađarske

Na graničnim prijelazima sa Slovenijom i Mađarskom nakon 1. srpnja 2013. uvode se zajedničke granične kontrole s jednim zaustavljanjem (One stop control), što će ubrzati promet putnika preko granica i smanjite gužve i čekanja.

Pristup Schengenu 2015.

Republika Hrvatska zahtjev za pristup „Schengenskom“ prostoru moći će podnijeti dvije godine nakon članstva u EU odnosno 2015. godine. Kad Republika Hrvatska pristupi „Schengenu”, ukida se granična kontrola na graničnim prijelazima sa Slovenijom, Italijom  i Mađarskom, kao i prema ostalim državama članicama EU. Unutarnje granice „Schengena” mogu se prelaziti bez granične kontrole, bilo kada i bilo gdje. I dalje će se provoditi granična kontrola na  graničnim prijelazima  na vanjskim granicama EU.

Više o prelasku granice nakon 1. srpnja 2013. možete pročitati ovdje.

Izvor: Poslovni