Ako se ova situacija ne riješi u relativno kratkom roku, na bilo koji način – da Bernardić ode ili da konačno preuzme stranku u punom smislu riječi – Živi zid sigurno neće doživjeti tužnu sudbinu ORAH-a


Najveći dobitnik svih ovih sukoba unutar SDP-a mogao bi biti Živi zid. Iako se radi o stranci, točnije o skupini ljudi kojima je populizam glavna politička odrednica, oni u svim istraživanjima javnog mnijenja imaju preko deset posto glasova, a po nekim čak i 13. To prevedeno znači da bi u slučaju da se danas održavaju parlamentarni izbori Pernar, Sinčić i ekipa osvojili moguće i preko 20 zastupničkih mandata. Jer aktualni izborni sustav s deset izbornih jedinica u kojima se bira po 14 zastupnika praktički jamči osvajanje dvadesetak zastupnika u slučaju ako neka stranka ili lista prelazi 11 posto na nacionalnoj razini. Tim više što Živi zid nije regionalna stranka, već je njihova popularnost više manje ravnomjerno raspoređena po cijeloj državi.

Naravno sasvim je moguće da će podrška Živom zidu početi padati što se više počnemo približavati parlamentarnim izborima. U sličnoj je situaciji SDP bio i negdje sredinom 2014. godine kada su stajali čak i puno lošije nego što je to sada slučaj. Nakon što su dva puta uzastopno izgubili izbore za europski parlament, SDP se našao u teškoj poziciji. U jednom trenutku, barem po istraživanjima javnog mnijenja, popularniji među biračima bio je ORAH kojeg je tada vodila Mirela Holy. Činilo se da je SDP-a odzvonilo i da će potonuti na izborima. U SDP su tada čak ozbiljno razmatralo mogućnost da se krene u smjenu tadašnjeg predsjednika stranke i premijera Zorana Milanovića. Favorit je bio eurozastupnik Tonino Picula, ali na kraju od svega toga nije bilo ništa jer su se, čini se, i on i oni koji su ga nagovarali uplašili i na kraju odustali od cijele zamisli.

Na kraju je ispalo da se SDP uspio oporaviti i na parlamentarnim izborima krajem 2015. godine odigrati neriješeno s Domoljubnom koalicijom koju je vodio tadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. A ORAH je propao ne osvojivši ni jedan saborski mandat. Dijelom je tome bila kriva sama Holy koja je napravila nekoliko krivih poteza, ponajviše time što se nije kandidirala za predsjednicu Republike, ali se mora priznati da je tu kampanju Milanović odigrao maestralno.

Ali još je ovdje jedan faktor koji tadašnju situaciju razlikuje od aktualne. A to je da je nakon poraza Ive Josipovića na predsjedničkim izborima cijela stranka stala iza Milanovića. Prestalo se bilo čak i sa puštanjem u javnost informacija protiv predsjednika stranke. I sve je to urodilo plodom. Odnosno mučnim pregovorima koji su na kraju uz jaku asistenciju predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović urodili prvom koalicijskom vladom HDZ-a i Mosta.

Sada je situacija za SDP donekle drugačija. Kao prvo oni koji su im sada ušli u prostor jako su različiti od ipak pitome i uobičajene stranke Mirele Holy. Naime ORAH je čak i pretjerivao s programima i stručnim politikama pokušavajući ponuditi nekakva rješenja za područja koja su ih zanimala, ponajviše zaštita prirode i okoliša te energetika. Pa se s njima moglo i polemizirati i ukazivati na slabe točke. Sve to je nemoguće u slučaju Živog zida koji programa baš i nema tako da ga se ne može ni napadati po toj osnovi. Kod njih su važne samo dvije stvari, demagogija i emocija. Demagogija kao nuđenje lakih i jednostavnih rješenja za teške i komplicirane probleme. A emocija za sve one uvrijeđene i ponižene, za sve one koje je tranzicije iz komunizma u kapitalizam pregazila. I naravno za mlade, one kojima je politika ono što u par sekundi uspiju percipirati na nekom od ekrana koje koriste.

A druga je razlika što u ovom trenutku dio SDP-a aktivno radi na rušenju predsjednika njihove stranke javno ga nipodaštavajući. Ako se ova situacija ne riješi u relativno kratkom roku, na bilo koji način – da Bernardić ode ili da konačno preuzme stranku u punom smislu riječi – Živi zid sigurno neće doživjeti tužnu sudbinu ORAH-a. Što pak znači da bi SDP mogao biti miljama daleko od pozicije da odigra barem neriješeno sa strankom Andreja Plenkovića.

 

novilist