Potkraj 2012. godine, u izdanju Ogranka Matice hrvatske Slavonski Brod, izašla je knjiga izabranih kratkih pjesama (lirskih minijatura, haiku  pjesama) Zvjezdani pašnjak Antuna Tonija Barteka.  (Design i ilustracije: Ante Rašić)

 

Lirske minijature (pjesme s dva, tri ili četiri stiha) Bartek je objavljivao u svojim knjigama poezije koje su nastajale tijekom više deteljeća njegovog pjesnikovanja. U Zvjezdanom pašnjaku ih je izdvojio, izabrao i sastavio kao svojevrstan sočni plod za koji je svejedno s koje će ga se strane zagristi. Naime, knjiga se može otvoriti i početi čitati na bilo kojoj stranici, jer svaka može biti početna.

 

Sklonost Tonija Barteka prema kratkim lirskim formama poznajem još od kraja sedamdesetih godina kada sam za njegovu knjigu poezije Nikad dosta ljubavi, 1979. godine, kao dvadesetpetogodišnjak, napisao predgovor. A dio tog predgovora, zajedno s izvodima iz recenzija, pogovora, predgovora mnogih istaknutih pjesničkih imena, Toni je uvrstio i u svoju svježu knjigu. Tada sam napisao: ... Treća cjelina pod nazivom Ivanjske krijesnice posebna je priča u njegovom pjesničkom opusu. Te male ekspresionističke minijature, efektne i plastične podsjećaju na haiku poeziju i često od nje preuzimaju kratku formu odnosno izuzetnu ekonomičnost i funkcionanost rječnika i brži put do suštine...Valja kao kurizitet spomenuti da je Toni tada bio velika lokalna radijska zvijezda, voditelj kultne glazbeno-zabavne emisije Studio 342 na Radio Brodu, u kojoj sam, posredstvom Stanka Ferića, u poetskom bloku, ocjenjivao mlade pjesnike iz radijusa čujnosti radija.

 

Odabrane Bartekove lirske minijature (dvostisi, tereceti, katreni), ukoričene u Zvjezdanom pašnjaku, pružaju potpuniji uvid u njegov pjesnički svijet. Minijaturama on iskazuje kondenzirani doživljaj svijeta u sebi i sebe u svijetu. Snažne imaginacije, lirski senzibilan, sklon stihovnoj vizualizaciji, Bartek uspjeva na uvjerljiv način zgusnuti u nekoliko stihova smisao vlastitog postojanja, riječi u slike. Impresivan osjećaj za likovnost, gnomičnost stihova, zanatska vještina u smislu sklada forme i sadržaja... sve su to karakteristike i kvalitete Bartekove poezije koja svojom nepretencioznošći, svrhovitom kratkoćom i atmosferičnošću privlači i evocira.

 

Antun Toni Bartek, rođen je 1947. godine u Slavonskom Brodu. U  mirovinu je otišao s mjesta nastavnika razredne nastave. Zamjenik je predsjednika brodskog Ogranka Matice hrvatske. Glavni je urednik biblioteke Brodski krugovi. Ima objavljene četiri samostalne zbirke poezije.

 

    
                                                                                                                                                                                       
 
                                                                                                                                                                                                      
    LASTAVICE
 
     Crne mrlje
     poprskale
     nebo.
 
     PJESMA
 
     Nježno cjeliva
     uho.
 
     DAROVI BEZ OMOTA
 
     U domu za stare,
     mami uvijek nosim
     dar bez omota
 
     CRNE NOĆI
 
     Noć je opet prolila
     crnu tintu
     na staklu mog prozora.
 
     TRAGOVI SNA
 
     Na razapetoj žici
     visi mokra pidžama
     - kaplju tragovi sna.
 
 
     ZVJEZDANI PAŠNJAK
 
     Mjesec,
     rogata paunica,
     luta
     zvjezdanim pašnjakom.