Smatrate li da dobro upravljate svojim financijama i znate sve o pojmovima od kojih se mnogima vrti u glavi? Jeste li jedni od onih koji se i dalje muče s razlikom između žiro i tekućeg računa ili ne znate kako iskoristiti nenamjenski kredit? Ne brinite, jednostavnim rječnikom objašnjavamo financijske i bankarske pojmove s kojima se susrećete svakodnevno.

Super bi bilo kada biste na jednom mjestu imali sve važne pojmove za koje unatoč godinama ponavljanja nemate pojma za što služe, zar ne? Posebno u domeni financija u kojima se određeni termini ponavljaju, no iz nekog razloga ih ne možete zapamtiti. Kako bismo vam olakšali potragu, obratili smo se stručnjacima KentBanke koji su nam otkrili nekoliko ključnih termina koji nerijetko bune njihove klijente i privatne korisnike općenito.

Anuitet

Anuitet predstavlja određeni jednaki novčani iznos tijekom razdoblja otplate kredita za vrijeme primjene iste kamatne stope. Svaki mjesečni anuitet sastoji se od kamate i glavnice, a omjer iznosa glavnice i kamate sadržane u anuitetu mijenja se na način da se s povećanjem broja otplaćenih anuiteta udio glavnice povećava, a udio kamate smanjuje, odnosno na početku otplate kredita u anuitetu je veći udio kamate u odnosu na glavnicu. Dospijeće anuiteta je prvog u mjesecu za prethodni mjesec.

Bonitetna referenca

Bonitetna referenca je prosudba poslovnog morala i financijske sposobnosti pojedinca ili društva od strane banke. Prije nego što se prijavite za kreditiranje, banke će vam postaviti pitanja kako bi provjerila vašu financijsku stabilnost. Zato se dobro pripremite, na jednom mjestu držite sve dokumente koji dokazuju vašu financijsku stabilnost ili stabilnost vaše tvrtke, kako biste uspjeli realizirali željeni kredit.

Debitna kartica

One vam omogućuju brzo, sigurno i jednostavno raspolaganje svojim sredstvima. Njima možete plaćati na prodajnim mjestima, na internetu, te podizati gotov novac s bankomata. Na debitnim karticama se nalazi točan iznos novca kojim raspolažete i koji možete trošiti. Jednostavno, koliko novca potrošite, toliko novca se prilikom potrošnje automatski ukloni s računa. No, neke banke ipak imaju povoljnije uvjete za tipove klijenata koji koriste ovu karticu. KentCard usluga plaćanja na rate debitnim karticama omogućuju  podjelu na rate svih transakcija na prodajnim mjestima u zemlji i inozemstvu bez plaćanja naknada, kamata i dodatnih troškova, kao i podizanje gotovog novca uz otplatu na rate uz jednokratnu naknadu. Na KentCard debitnim karticama sve rate automatski mjesečno terete tekući račun.

Glavnica

Glavnica predstavlja onaj iznos novca koji ste posudili od banke u obliku kredita. Što se tiče otplate glavnice ona se otplaćuje najčešće u anuitetima, a može i u ratama, postoji nekoliko načina otplate.

Hipoteka

U bankarskoj praksi služi kao instrument osiguranja i najrazvijeniji je oblik založnog prava. Imovina klijenta daje se u zalog Banci, ali bez prijenosa vlasništva prilikom podizanja gotovinskog ili stambenog kredita i njome se Banka štiti u slučaju neplaćanja anuiteta. Korisnik hipoteke i dalje raspolaže imovinom, za razliku od fiducije.

Lombardni kredit

Kako mu samo ime kaže, ovaj kredit se prvi put počeo koristiti u talijanskoj pokrajini Lombardiji, Točnije, u vrijeme kada su se u zalog uzimali zlato, nakit, umjetnine i druga pokretna vrijedna dobra. Osnovicu za ovaj kreditni posao čini prometna, tržišna vrijednost založene stvari. Zbog zaštite interesa vjerovnika iznos kredita je uvijek niži od te, prometne vrijednosti zaloga. Zalog je cijelo vrijeme u vlasništvu zajmoprimca, a banke na temelju stvarnog dobra ne izračunavaju kreditnu sposobnost korisnika. Kamatna stopa je fiksna, vrijeme trajanja kredita je do 10 godina, a kredit se odobrava u kunama, uz valutnu klauzulu u eurima ili dolarima.

Multivalutni tekući račun

Jedinstveni račun koji omogućuje raspolaganje svim sredstvima, u kunama i devizama, unutar jednog univerzalnog računa. Tekući račun osigurava jednostavno i brzo poslovanje uz jedan račun za sve valute. Uz karticu poput KentCard omogućuje vam se raspolaganje svim sredstvima na tekućem računu, kao i prekoračenje nakon već prvog redovnog priljeva novca. Uz tekući račun možete mijenjati valute po povlaštenom tečaju, ali i dodati opunomoćenika. Tekući račun se najčešće povezuje s kreditnim karticama.

Nenamjenski kredit

Idealan ako kupujete prijevozno sredstvo, renovirate dom ili idete na veliko putovanje. Kod nenamjenskog kredita s fiksnom kamatom stopom KentBank omogućuje kredit u kunama ili eurima uz fiksnu naknadu za cijeli period otplate. Ukoliko se dogodi da ovaj kredit ne možete otplatiti, moguće je ugovoriti osiguranje korisnika kredita. Ipak, najveća prednost nenamjenskih kredita je što se brzo, efikasno i jednostavno realiziraju.

Opunomoćenik

Vlasnik računa u slučaju braka, obiteljskih udruženja pa i partnerskog odnosa može odabrati osobu koja će imati mogućnost upravljanja računom. Punomoć se daje pisanim putem u Banci. Opunomoćenik također ima svoju bankovnu karticu i može raspolagati novcem na računu kao i vlasnik. Ipak, opunomoćenik ima limitirano djelovanje nad računom. Može primati izvatke, plaćati račune ili postaviti limit za potrošnju, no vlasnik računa ima pravu ukinuti punomoć u bilo kojem trenutku i samostalno upravljati računom.

Otvorena štednja

Idealna za realizaciju planova i želja, dostupna svima koji sami odlučuju o dinamici uplate i isplate uz ostvarenje premije. Kod otvorene štednje sva kontrola je u rukama korisnika. Korisnik odlučuje o iznosu, valuti i načinu uplate sredstava na štednju. Kod ovog tipa štednje broj i iznos naknadnih uplata je neograničen, a naknadne uplate mogu biti gotovinske ili bezgotovinske.

tportal