Početkom tjedna na službenim web-stranicama Grada Slavonskog Broda objavljen je Dnevni red nove, 9. sjednice Gradskog vijeća koja će se održati dana 11.11.2022. godine. Tako pod točkom 2. vidimo da se na sjednici razmatra:

Prijedlog Akcijskog plana poboljšanja kvalitete zraka za grad Slavonski Brod” (https://www.slavonski-brod.hr/images/Sjednice/2021_2025/09/Akcijski_plan_za_pobolj%C5%A1anje_zraka.pdf).

Nakon što smo uspješno prelistali, a ono što je važno i pročitali iz te gomile materijala i iz novog, valjda sada i uspješnog Akcijskog plana, pa možemo sada zaključiti: Neupitno je da sa strane ovlaštenog izrađivača - tvrtke DVOKUT- ECRO d.o.o. iz Zagreba napravljena je velika stvar i tako, nakon 4 i pol godine naš Grad dobit će Akcijski plan koji je izrađen u listopadu 2022. godine.

No budući da svaki štap ima dva kraja, na žalost, nije ni u ovom slučaju jednostavno iskazati naše osjećaje. I one su i pomalo pozitivni, ali i pomalo negativni U ostalom u jednom mom članku prije nešto više od pola godine na portalu SBPeriskop napisao sam i slijedeće:

"... (Povjerenstvo za praćenje onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu na sastanku od 17.03.2021. godine) je ocijenilo da do tada nije izrađen Akcijski plan koji je trebalo bi biti gotov još tamo 2018. godine…

.… istina da su izrađena šest nacrta Akcijskog plana, no isto toliko ih je i odbijeno sa strane Ministarstva (zaštite okoiša) i ne zna se još kraj te trakavice. Udruga Eko-Integral je sudjelovala skoro na svim javnim raspravama.

Tragično je da nikada, baš nikada njeni članovi nikakvu povratnu informaciju nisu dobili o tome, što se tu stvarno događa? Izgleda riječ je o ‘upornom administriranju’ te brodske problematike.". (vidi: http://www.sbperiskop.net/objave/da-podvucemo-crtu-politika-i-zastita-okolisa-u-slavonskom-brodu-ne-stanuju-na-istoj-adresi-2 , od 04.05.2022.)

Iza šestog nacrta Akcijskog plana slijedio je i sedml, pa mi iz Eko-Integrala ponovo smo sudjelovali i to jedini u novoj javnoj raspravi i ponovo prijavili naše primjedbe. Neki od njih su sada i prihvaćeni, neki su odbijeni, a neki su primljeni na znanje.

Osobno ja ne bih više njih analizirao, pa ni kako i zašto(?), makar se osobno bojim da možda ima tu i dosta promašaja... Na kraju, ipak bi morali biti sretni da nešto imamo kao Grad, makar možda to nije baš nešto najbolje… Nakon skoro četiri i pol godine ipak je to jedan veliki iskorak za sve nas!

Pa vidjet ćemo za godinu, godinu i pol, što će nam taj Akcijski plan donijeti. Također i to, kako će sve ovo oko Akcijskog plana profunkcionirati. Nadajmo se da Grad neće morati potrošiti još četiri i pol godine da se sve to profunkcionira! Bio bi to još jedan pogrešan korak…