Nekoliko dana pred lokalne izbore, prekapacitirana slavonskobrodska medijska kanalizacija, na jedan od svojih šahtova na površinu je izbacila pojmove „blog“ „bloger“ i „blogiranje“ kao njoj neprihvatljiv oblik nečisti, kao opravdani povod za nemilosrdno javno ozlaglašivanje “nižih” vrsta pisaca odnosno kao najnormalniji dokaz opravdanosti vrijeđanja i klevetanja autora slobodnjaka što odbijaju pisati na očekivani način i po volji političkomedijskih, interesnih legura – čvrstih spojeva koji iza zavjese od deklaratornih općih interesa za sebe prisvajaju društvena bogatstva.

S obzirom da je riječ o nimalo bezopasnim difamacijama koje proizlaze iz elementarnog nepoznavanja forme i sadržaja rečenih pojmova, kao produkti intelektualne priučenosti koja samo proširuje polje za igre prijestolja, s predumišljajnom taktikom likvidacije različitosti, treba zbog onih koji bi mogli nasjesti na jednoumlje i lažne definicije, ispovjedno, a ne polemički i, braniti blog, blogere i blogiranje kao izraze neumrlog romantičarskog gledanja na svijet.

Blogirati sam, pod nickom ***, započeo u lipnju 2011. godine da bih slobodno, zaštićen anonimnošću, na lirski nači izrekao svijet u sebi i sebe u svijetu. Blog je postao sabirnica rasutih emocija, središte vrtnje života, medij za upoznavanje sličnih luđaka, najbolja forma discipline izražavanja, potreba, tražilica pomaknutih svjetova, utočište, koridor između beznadnog stanja osujećenosti i razvijanja nade i potencijala…  Iskoristio sam alat, odabrao  jedan od ponuđenih skinova (kožu), odlučio se za avatar i počeo objavljivao postove. Ubrzo se pojavio  prvi komentar kojeg je napisao bloger Sven Adam Ewin. Nikada nisam  uspio saznati tko je on. Znam samo da je porijeklom iz Slavonije (okolica Vinkovaca), da živi u okolici Zagreba. Čudesan pjesnik, napisao je predivne stihove o Slavoniji. Na moj prijedlog, uz Svenovo dopuštenje, objavio ih je Mirko Tomac u Slavonskom narodnom kalendaru. Andrea, Knjižna buba, Blogdogg, Pjaceta, Jeremija30, hana44, 3010, Tristia, Sredovječni udovac (bio je na Osmom katu kod Danijele i tako se razotkrio. Ako želite tiho plakati, čitajte njegove postove o tome kako živi nakon smrti njegove Janje), daniela, Tonim, denikamino, Lido, salicakave, terminal, nayclife, shadowofsoul, metamorfoza, milionpages i mnogi drugi… sve su to virtualni prijatelji, vlasnici individualnih blogova, pisci  koji pišu o svojim iskustvima i stavovima, roditelji, senzibilni promatrači ludila oko njih, slikari, fotografi, pjesnici, muzičari… Izmjenjujemo tolerantne komentare, ponekad ironične, ponekad provokativne, ponekad patetične, ponekad ohrabrujemo jedni druge, razumijemo se, učimo jedni od drugih… Nažalost, blogiranje sam pomalo zanemario zbog pisanja za SBPeriskop. U posljednji post stavio sam  poveznicu na stvar od Screamin’ Jay Hawkinsa I Put a Spell on You, a blogdogg je edukativno komentirao: „skrimin džej je ostvario zapaženu rolu u akcijskom filmu Perdita durango. niko pouzdano ne zna koliko je djece imao. u svakom slučaju više od 50. na njegovom sprovodu sva ta djeca su se upoznala prvi puta u životu.

Blog je imperija individualca, teritorij za slobodne, zvjezdane staze pjesnika, kutak za vlastiti trenutak. U rasponu od kontinuiranih narcističkih projekcija do neprekidnog nizanja vrhunskih eseja, od djetinjeg čuđenja do ciničnih opservacija, blogovi su internetske publikacije koje imaju autorsku posebnost, koje mame na vraćanje zbog očekivanja novih produkata razigranosti.  Zaista, bloger može biti svatko, ali raspon je kvalitete je ogroman. Ima blogera znalaca, vrhunskih poznavatelja politike, društva i umjetnosti, ima faca na blogosferi iz A-ekipe, čiji jedan jedini post vrijedi više nego sve kolumne iz šahta. Komentari pozivaju, potiču, drukaju za svoju stvar. Ne mora se dopustiti neprijavljeno komentiranje, komentare se može izbrisati, ali zašto bih, na primjer, izbrisao ničim izazvan komentar-ulet anonime Šljokice s kojim se slažem, a glasi:  Potpuna podrška programu Black panthers. Totalni napad na kulturu svim raspoloživim sredstvima, uključujući rock and roll, drogu i jebanje na ulicama. Besplatna razmjena energije i materijala – zahtijevamo ukinuće novca! Besplatna hrana, odjeća, stanovanje, droga, muzika, tijela, medicinska njega – neka sve bude besplatno za svakoga! Besplatan pristup informacijama u medijima – oslobodimo tehnologiju od pohlepnih gnjida! Besplatno vrijeme i prostor za sve ljude – riješimo se svih neprirodnih granica. Oslobodimo sve škole i strukture od korporativne vlasti – odmah vratite zgrade nazad ljudima! Oslobodite svugdje sve zatvorenike – oni su naša braća! Oslobodite sve vojnike – nema obvezne vojske! Oslobodite sve ljude od njihovih “vođa” – vođe su sranje – sva moć svim ljudima, sloboda znači da su slobodni svi.

Kako reče Mile Kekin, blog te mazo!

Blogirajte, budite sami svoj urednik. Sve što nemate potražite u svom blogu, vodite dnevnik kretanja svog duha, ispunite svoja očekivanja ili se samo jadajte.

sbperiskop