Moderni trgovci najveći su eksploatatori reakcija koje izazivaju bezuvjetni podražaji. U velikom potrošačkim laboratorijima, prostorima supermarketa nakrcanima hranom, kupci luče slinu dok gledaju i diraju zamotanu hranu. Gotovo istovremeno je obuzdavaju ubacujući artikle s gondola u košare i kolica. Dakle, podražaji iz okoline utječe na reakciju onih koji troše. Da ne ulazim u detalje o povezivanju događaja i potreba, opširnije o tome može se pronaći u priručnicima tipa: „Pavlovljev refleks za neznalice“.

Moderni trgovci su majstori ne samo za iskorištavanje, već i za izazivanje ekscitatornih podražaja, a trgovci namiricama, vješti su laboranti koji na svom terenu ljude tretiraju kao pse koji će zasliniti samo ako ih se podraži. Ovih dana osim općih trikova za smanjivanje potrošačkog opreza kod kupovine, primjenjivali su dodatni koje je nametnulo euopsko nogometno prvenstvo. Navijači iliti pristalice hrvatske nogometne reprezentacije bili su izloženi podražajima kojima se kao pravi domoljubi, pivopije i žderonje nisu mogli ophrvati.

Dok su navijači (a tko ovih dana nije bio navijač?) slalomili između gondola, spuštajući se do cilja-blagajne, na pojedinim proširenim prolazima bila je izložena mix-ponuda koja je istodobno izazivala žeđ, glad i domoljubni zanos. Naime, na stolicama i stoliću pokrivenima nacionalnim zastavama, bile su smještene grickalice svih vrsta i pivo. “Joooj, da, ja bih i zaboravio na kokice i limenke piva”, govorili su prolazeći navijači, upijajući u sebe događaj sa zastavom na dvije stolice.

Hrana i domoljublje dobili su generalizirajuća svojstva. Tako, kada sljedeći put kupci/navijači budu vidjeli zastavu na nekom portalu, televiziji ili kako leprša na banderi ili prozoru, počet će sliniti za kokicama i birom, a kad budu grickali kikiriki, stavit će desnu ruku na grudi. Dvostruku efekt. Najviše efekta od eksploatiranja ovih psihološko-domoljubnih reakcija imali su, dakako, trgovci, ali, posredno, i predvodnici potrošačkog, pardon, glasačkog stada. Oni Pavlovljev refleks koriste kad trenutne navijače odnosno potencijalne birače zblesaju svojim stranačkim zastavama i tekućim pričama o boljem sutra. Naravno, simbole, priče (i gricakalice), povezat će u bezuvjetne podražaje ne samo na stolicama i reklamama, nego na plakatima, tv-spotovima i tv-emisijama za navlačenje birača.

Nakon što je hrvatska reprezentacija izgubila od Portugala i ispala iz daljnjeg natjecanja, prodaja pivčuge, slanih štapića, raznih sjemenki… neminovno će opasti. No, trgovci uvijek ulažu na duge staze, Oni su konstruktori ljudskih života svakog dana, svih godina. Doći će neko novo prvenstvo, a do tada Pavlovljev refleks izazvan u supermarketima djelovat će. Psihologija je moćna znanost, samo su, kao što se zna, tek neki psiholozi nemoćni i nesposobni. Dok budu kupovali čips potrošaćima će pogled biti svečano uprt u vis, u nebo iznad Sabora, a u pogledu će im se vidjeti domoljubni ponos zbog pobjeda i želja za osvetom zbog ranijih poraza, pred televizorima. Tu, u njihovom dnevnom boravku, na ekranima, reprezentativci, nacionalni bogataši, gurat će loptu po zelenoj travi, a oni će osvetnički gurati u usta šake grickalica i litre pivca. I mahati zastavama. Lijeka za spriječavanje pojave bezuvjetnih podražaja kod navijača nema, jer oni se dragovoljno i s uživanjem spuštaju na razinu psećeg slinavljenja koje donosi zaradu trgovcima i poene političarima.

sbperiskop