Prenoseći svojedobno na malim ekranima neku od  prvoligaških utakmica iz nekadašnje Prve savezne/jugoslavenske/ lige, legendarni reporter Milojko Pantić, ispalio je biser: „Kiša pada po celom terenu, pa čak i kod leve korner zastavice“. S obzirom na to da se 21. svibnja približavaju odigravanja masovnih, lokalnih, izbornih tekmi, Milojka se može, s tendencijom, parafrazirati: „Izbori će se održati u cijeloj Hrvatskoj, pa čak i u Slavonskom Brodu.“ Ono, kiša demokracije dogodit će se i na periferiji hrvatske provincije, u Slavonskom Brodu, a umjesto blagorodnih učinaka, stvorit će možda još veće blato nego ono u kojem je zaglibio. No, budemo vidjeli.

Inače, Brod je, po veličini, sedmi grad u Hrvatskoj, ali po rezultatima ukupnog stanja, stanja kod kuće i u gostima, te po pokazateljima efikasnosti pojedinačnih igrača, on je, nastavimo poredbu s nogometom, na samom dnu tablice za uspoređivanje s ostalim gradovima. Da je stvarno o nogometu riječ, Brod bi se borio za opstanak u postojećem rangu natjecanja. I pored toga što je grad Brod fenjeraš, bez rezultata koji bi barem približno bili u skladu s njegovim ukupnim potencijalima, aktualni „coach“, gradonačelnik dr. Mirko Duspara, ulazi (četvrti put?) u izbornu utakmicu, nikada orniji, nikada spremniji dokazati da su rezultati zapravo sjajni, respektabilni, i da samo on može nastaviti trenirati i voditi momčad Broda kao što ga je trenirao i vodio svih proteklih godina.

U smislu dokaza za svoje tvrdnje aktualni gradonačelnik dao je tiskati 34-i broj Glasnika, službenog glasila Slavonskog Broda, kao usmjereno „mandatno izvješće“ svojih trenerskih uspjeha. Ova tiskovina koju sam na SBPeriskopu nekoliko puta,

Glasnik Slavonskog Broda: Bezvrijedna slikovnica za odrasle i sklepotina koju se mora rekonceptualizirati

Službeni Glasnik Slavonskog Broda ili osobni oglasnik gradonačelnika

(O)glasnik Slavonskog Broda po drugi put među Brođanima

Je li posljednji broj Glasnika Slavonskog Broda konačno posljednji?

Opet se pojavio tanki Glasnik Slavonskog Broda

bez trunke milosrđa, izmesario, sanaderovski ide dalje. No, ovaj put očigledno je da se radi o nedvosmislenoj propagandi koja ne preza od svoje namjere da izravno pogura samo jednog kandidata. Ako je Glasnik za klub Brod i naivne građane šarenoliki i oku ugodan popis isključivo pobjeda, onako kako ih vidi aktualni trener, isti je za neke protukandidate i većinu građana koji, u najmanju ruku, vide nekoliko metara ispred svog nosa, poput, ostanimo na tragu uskršnje naslovnice Glasnika, lokalnopolitičkog Velikog petka, spomendana na ubijenu socijalnopolitičku pristojnost i umjerenost u izboru sredstava nadmetanja u konkurentskoj borbi za isto mjesto, koji je nabijen tragičnom zloporabom funkcije, i kojeg odaje nepodnošljivi vonj nedvojbenog pokušaja jeftinog medijskg samohvalnog utjecaja na birače. Glasnik je, ne treba zaboraviti, tiskan sredstvima svih građana, a u nedvosmislenoj je funkciji jednog jedinog pretendenta za trenera grada. Tiskati ga u postojećem obliku i sa samoreklamerskim sadržajem moglo bi se tolerirati kao redikulozni potez u bilo koje drugo, ali ne i u predizborno vrijeme. Jednostvano to nije ispravno, bez obzira na pravo Grada.

Hoće li Brođani dočekati političko bdijenje? Hoće li izbori imati, pored ovakvih smicalica, i najsitniju karakteristiku svetkovine?

sbperiskop