Nedavna ovdašnja vruća erotska afera visokog emocionalnog intenziteta i „ograničenog“ radijusa uključenosti javnosti (dva bračna para, dvije ljubavnice i njihovi muževi, njihova djeca, roditelji, prijatelji, susjedi, kolege na poslu – „samo“ četvrtina grada) kratko je, ali intenzivno, potresala aktere, a završila je opraštenjem i pomirenjem (neću više nikad, volim te više nego sebe). Ukratko, jedna naša sugrađanka posumnjala je na supruga da se odao praktičnoj nevjeri (mislima, višekratnim djelima i tijelom) i stvar izvela na čistac na neuobičajen način. Dakle, nesretnica je, posumnjavši da joj je muž počinjitelj najvećeg bračnog zločina, noću muža budila na način NKVD-a, palila svjetlo, drmusala i podvrgavala isljedničkim ispitivačkim metodama koje su se svodile na iscrpljivanje s obveznim „priznaj, neću ti ništa“. Nakon sedam dana nespavanja rastrojeni osumnjičeni je priznao, otkrio identitet ljubavnice i rekao da to (ljubovanje izvan bračne ložnice) ne radi samo on, nego i njihov vjenčani kum. Naravno, prevarena bračna družica htjela je rasteretiti svoj stid, sram i poniženje, pa je infomaciju dobivenu torturom podijelila s prevarenom kumom (zajedno smo jače). Sve se, ali u kuminoj kući, ponovilo, uz plač i histeriju, ali bez toroture, jer kum je, pritisnut izjavom rođenog kuma, što jest jest, priznao odmah. Međutim, svi su se na kraju sjetili slogana političke stranke koja će navodno biti oslobođena presude (da li i stigme?) za kriminal, i uzviknuli: „Idemo dalje“.

Ovaj, za prorijeđene moraliste u našoj palanci, nepriličan slučaj koji je ovih dana odjeknuo u našoj maloj provincijalnoj javnosti i njegov sretan završetak (sve je dobro što se dobro isvršava), skrenuo je pozornost na fenomene politike i političara. Preljubništvo i politika imaju nekoliko dodirnih interesnih točaka. Obje aktivnosti u fazi entuzijazma iskazuju adolescentsku mobilnost s vitalizmom pred kojim nema prepreka. Politika je egoizam preobučen u spodobu ljubavi (Søren Kierkegaard). Zar i preljubništvo nije egoizam? Preljubnik, egoistična životinja bi da ima i svoju i nekoliko drugih/tuđih žena, a svima njima prodaje priču o ljubavi. Nije li politika zapravo samo vještina da se laže u pravi čas (Voltaire). Nije li preljubništvo to isto?! Političari nabijaju rog narodu kojeg varaju s privilegijama, osobnim užicima i materijalnim pogodnostima. Preljubnik vara dosadnu zakonitu sa šansom oživljavanja svoje životne posustalosti. Preljub je metafora politike. Političari su serijski preljubnici narodne duše, često silovatelji narodnog tijela. Preljubnici znaju biti simpatični nitkovi kao i političari.

I političari i preljubnici imaju svoja pravila za Kako varati, a da vas ne uhvate. U mnogočemu se podudaraju. Temelje se na prihvatljivom izgovoru i uvjerljivom alibiju. Evo pravila za mužjake skupljene u knjizi Sve što muškarac mora znati:

– Preljub ne bi smio uzrokovati neobične promjene raspoloženja. Dakle, ne budite previše sretni.
– Ne plaćajte kreditnom karticom i ne ostavljate druge tragove
– Većina preljuba otkrije se zbog tragova na elektroničkim uređajima. Zato brišite sve sumnjive poruke s mobitela i ne pišite ljubavne mailove koje bi vaša žena mogla otkriti.
– Za ljubavnicu izaberite ženu koja je također u vezi – manje će vas gnjaviti.
– Radije jedite u hotelskoj sobi nego u punom restoranu.
– Nemojte dolaziti u istom automobilu, nego odvojeno.
– Nakon seksa se istuširajte ili ponesite svoj gel za tuširanje od kuće kako navečer ne bi mirisali drukčije nego ujutro kad ste odlazili.
– Nemojte se prijateljima ili kolegama hvaliti o preljubu.
– Je li vam se zalijepila neka izdajnička vlas ili možda imate tragove ruža na ovratniku košulje?

Ove praktične upute za preljubnike nužno se modificiraju kad su u pitanju prevare političara, ali njihova bit je ista – voltairovski vješto lagati u pravi čas.
A koju je uputu/pravilo prekršio ljubavnik iz priče na početku, s obzirom da mu je žena posumnjala u vjernost do groba? Koliko smo čuli to je bilo zbog…

Na kraju treba istaknuti da se pravareni narod rijetko kad usudi paliti svjetlo i drmusati političare koji su ga prevarili. Najčešće narodno tijelo i duša uživaju u prevari svojih političkih odabranika.

 

sbperiskop