Sve u svemu potpuno je netočno da Brod samo gospodarski propada. Njegova kulturno-znanstvena propast dublja je i pogubnija. Gospodarski oporavak je izgledniji i kraće traje. Oporavak od duhovne pustoši puno je tromiji. Aktere će povijest prepoznati, na žalost, kao i uvijek – prekasno. (Stribor Uzelac Schwendemann)

Slavonski Brod može bolje i drukčije, Slavonski Brod mora bolje i drukčije. U protivnom, već u skoroj budućnosti, čeka ga neminovno propadanje, zaustavljanje u glibu provincijalnih zamki, polagana toplinska smrt. Već sada, sa simptomatološkog stanovišta, očito je da takozvani službeni napredak, istaknut isključivo u vidu proračunskih faceliftinga na posljedicama oronulosti grada, ima agonični karakter, jer u dubini gradskog organizma snagu gubi ravnoteža između sila harmonije i nereda; slabe životnost i životvornost, jer Brod ne odiše puninom života, Brod ne poklanja dovoljnu životnu snagu koja bi trebala okrijepiti stanovnike-pokretače nadsumativnih misija njegove sudbine. S aspekta konkurentnosti Brod je neugodno zanemariv topos na mapi gospodarskih i kulturnih trendova koji vode u ultrabudućnost. Brod preživljava, čak ne i kao povijesna zanimljivost, kao niz dokaza o bogatoj prošloj stvarnosti, on nekako izdražava kao surogat uravnotežene zajednice koja proizvodi i troši, kao niz konfuznih i neuspješnih nastojanja uključivanja u modernost odnosno kao groteskno manevriranje na razinu okolnog svijeta.

Palanački uskih duhovnih vidika, ograničen malobrojnošću gospodarskih poduzimanja koja su bez hrabrosti i izdizanja iznad imitatorske rutine, na uzdi koju drže agresivne upravljačko-birokratske strukture sklone redukciji ideja, šansi, kadrova, nenaklonjene kreativnom probijanju kroz ograde propisa, upropašten od snaga koje inkliniraju vožnji po uskom kolosijeku, s malim kompozicijama i za male brzine, uništen od snaga stranački tendencioznih, politički sputanih i uskogrudnih– Brod se treba odreći ustaljenih navika, zamijeniti karijeriste i uskogrudne upravljače, ravnodušne spram zova alternativa, upućene na egoistični vlastiti interes iznad općeg. Brod treba poslušati nove glasove, glasove revolta, platealnih kritika uvriježenih pristupa rješavanju problema, glasove iz svog političkog potpalublja. Brod se mora suočiti s dosadašnjom mehanikom vlastitog uinvaliđenog gibanja, on mora odsjeći gangrenozne udove prošlosti, priznati koji simptomi istrošenosti kulturnih obrazaca najviše slabe njegove mogućnosti. Brod bi trebao poslušati svoje intelektualno samosvjesne građane, instruktore za vožnju izvan zadanih ruta na kojima su smjerokazi lamentacije, mitomanija, građanske vrijednosti s onemogućavajućom težinom utega, te sklonosti gledanja u retrovizor prema iskustvenom i proživljenom, i potrebnog nastojanja gledanja kroz vjetrobran prema novim ciljevima.

Stoga portal SBPeriskop poziva sve one koji prihvaćaju iznešenu dijagnozu bolesti koje Slavonskom Brodu narušavaju zdravlje, dinamiku kretanja prema blagostanju, bolesti koje mu imobiliziraju pokrete k budućnosti, izglede, nade, uvjete za vrijeme koje treba doći – da iznesu svoje prijedloge njegovog izlječenja i oporavka, za jačanje spremnosti ulaženja u epohu optimizma u smislu iskorištavanja potencijala, fleksibilnosti i pametnog suoačavanja s problemima i prolaznošću. Dakle, pozivamo zabrinute misleće ljude, pojedince, da na temelju svojih stručnih referenci, ugleda, napose, građanske hrabrosti, na adresu portala, dostave svoje originalne zamisli, prijedloge o tome kamo i kako dalje treba ići Slavonski Brod. Odvažite se! Pokažite da ste opravdano nezadovoljni postojećim načinom upravljanja Brodom! Dokažite da vam je stalo do grada u kojem živite. Iznesite svoje mišljenje o stanju grada i opišite svoju viziju njegove budućnosti! Naše budućnosti!

sbperiskop