U Gradskoj knjižnici Slavonski Brod održana tribina 'Visoko obrazovanje, tržište rada i regionalni razvoj' u organizaciji Visoke škole za financije i pravo Effectus, na kojoj su gosti upozorili na alarmantno stanje u društvu, potrebu za usklađivanjem tržišta rada i obrazovanja te širi društveni konsenzus.

„Brod je tradicionalno grad strojarstva i industrije, a prema zadnjim podacima to ne izgleda tako, niti su podaci svjetli.“ – napomenula je glavna savjetnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava mr.sc. Sanja Crnković-Pozaić, te dodala  kako se Slavonskom Brodu ako se usvoji prijedlog Industrijske strategije, kao niti nedavna suspenzija aktivne politike zapošljavnja mladih ne dolazi u pravom trenutku i može biti pogubna.

Koliko je društvo postalo rezignirano, depresivno i nezainteresirano pokazuje i mali broj građana koji su prisustvovali na izuzetno zanimljivoj i aktivnoj tribini. Čuli smo i mišljenja mladih Brođana, umirovljenika koji su detektirali vrlo jasno probleme te osoba iz obrazovnog sustava koji djeluju u Brodu. Tribina je opravdala naziv javna, jer su svi bili pozvani aktivno se uključiti u raspravu što su i učinili te je umjesto predviđenih 90 minuta tribina trajala puna dva i pol sata.

„Integritet je ono što nedostaje danas u društvu.“ – vrlo jasno je rekao dekan Effectusa dr.sc. Robert Kopal i dodao - „Mi moramo vratiti vjeru mladima da svojim djelima mogu biti uspješni, a da pri tome ne budu kompromitirani.“

Uvodnom prezentacijom uočeni su i trendovi koji pokazuju kako radnih mjesta ima, ali veliki broj diplomanata nema potrebna znanja i vještine.

Poslodavci očekuju ljude kojima imaju znanja iz više područja, a ne samo usko specijalizirane.“ – rekao je ovom prilikom mr.sc. Luka Čarapović, predsjednik Komore inženjera strojarstva Hrvatske.

Bilo je još riječi i o nedavno donesenom Zakonu o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, potrebama poslodavaca te ono najvažnije - na koji način predvidjeti buduće trendove, kako ih prepoznati i kako pripremiti buduće studente za tržište rada.

„Prije svega trebamo poticati divergentno razmišljanje, kreativnost, promijeniti paradigmu u obrazovanju koja se temelji na potrebama ranog industrijskog društva 19.st. I to odmah.“ – zaključio je dekan Kopal.

Ivan Mikulić, mag.nov.
voditelj marketinga