Plenkovićev gigantski ego već je uzrok ozbiljnih problema


Kod političara, naročito onih na visokim dužnostima, podrazumijeva se izraženi ego. U određenoj je mjeri i poželjan, jer sje amouvjerenost dobrodošla i u ovoj profesiji. Ni u hrvatskoj politici nije manjkalo egocentrika. Ali, premijer Andrej Plenković sve ih je debelo zasjenio. Možemo to mirne duše ustvrditi nakon njegove ovotjedne narcisoidne predstave u Saboru, prilikom podnošenja izvještaja o sudjelovanju na sastancima Europskog vijeća. Takav egotrip nezabilježen je u Saboru. Ma kakav Ivo Sanader, Radimir Čačić ili Zoran Milanović. Čovjek je tek tri mjeseca premijer, a već je jasno da imamo posla s najvećim narcisom koji se ikad pojavio u hrvatskoj politici. Na prvom je mjestu Plenković, a na sljedećih pet nema nikoga.

Budući da je njegov prethodnik Tihomir Orešković bio prolaznik, Plenkovića se obično uspoređuje s Milanovićem, s kojim ga veže i dugogodišnje poznanstvo. I doista, postoje među njima neke sličnosti. Obojica su, recimo, osorni u javnom dijalogu. Milanović je to posebno demonstrirao kad bi kao premijer došao u parlament, a takav je i Plenković.

»Gdje ste vi bili devedesetih, nisam tada niti čuo za vas. Vi ne znate što govorite«, vikao je Plenković u srijedu zastupnicima Živog zida. Usput, jedan od njih, Branimir Bunjac, tih je devedesetih, za razliku od dvije godine starijeg Plenkovića, uzeo pušku u ruke.

Ono po čemu Plenković strši od Milanovića je ta nadrealna narcisoidnost. Ne, nije bivši premijer bio cijepljen od nje. Ali, za vrijeme cijelog svojeg mandata Milanović nije u Saboru toliko hvalio sebe kao Plenković u svega nekoliko sati. HDZ-ov lider odnosi se prema oporbenim zastupnicima kao prema nižim bićima, međutim, ipak je zbog Bunjčevih injektiva iskočio iz vlastite kože. »Vi se meni usudite reći...«, otresao se na njega. Onda je, da bi pokazao Bunjcu koliko mu je superioran, nabrajao za što je on sve dosad izabran i pritom nije ispustio čak niti – Vijeće gradske četvrti. Možete li vjerovati, premijer Plenković smatrao je potrebnim živozidašima naglasiti i da je bio u Vijeću gradske četvrti?!

Sve spomenuto Plenkovića, samo po sebi, ne diskvalificira za obnašanje dužnosti predsjednika Vlade. Građane u pravilu nije briga za karakter premijera. No, Plenkovićev gigantski ego već je uzrok ozbiljnih problema. On, naime, ne priznaje odluke tijela koja je Sabor imenovao da presuđuju u pojedinim stvarima. Odbor za etiku zaključio je da je ministar Pavo Barišić plagijator, Povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo je postupak protiv potpredsjednice Vlade Martine Dalić, a premijer tvrdi da je detaljno proučio oba slučaja i da u njima nema ništa sporno. Kao da ga čujemo kako si mrmlja u bradu: Oni se meni usuđuju, meni...

 

novilist