Otac pop arta, Andy Warhol, napustio nas je na današnji dan prije 32 godine. Neizostavna plava perika i naočale, vizionarske ideje bez koje i dan danas ne bi mogli zamisliti svijet, Andy će ostati zapamćen zauvijek kao kultna figura u umjetnosti dvadesetog stoljeća.

Govorio je kako će svatko u budućnosti imati ”svojih 15 minuta slave”, nije radio razlike između niske i visoke umjetnosti, sa svojim radovima uistinu je bio jedinstven, ekscentričan i na tronu suvremene umjetnosti. Donosimo ti deset zanimljivih činjenica o Andyjevom životu koje su ti možda promakle.1Andy Warhol nije bio iz New YorkaAndrew Warhola rodio se 6. kolovoza 1927. u Pittsburghu, kao posljednje od troje djece u obitelji Andreja Warhole. Njegov otac koji je bio rudar i ruski imigrant iz mjesta Mikove, područje današnje Slovačke, zbog siromaštva 1914. odlazi u Ameriku tražeći bolji život. Kasnije mu se 1921. godine pridružuje Andyjeva majka Julija, koja se bavila ručnim radom. Godinu dana poslije slijedi rođenje Andyjevog najstarijeg brata Pavola, a 1925. rodio se drugi brat, John. U sedmoj godini dijagnosticiran mu je neurološki poremećaj – koreatski sindrom. Nekontrolirani trzaji jedni su od simptoma pa upravo zbog ove bolesti, Andy je više manje proveo djetinjstvo u krevetu i po bolnicama. Drugi simptom su velike ružičaste mrlje koje su prekrivale većinu njegove kože. Zahvaljujući majci koja mu je većinom čitala stripove i izrađivala lutke, Andy počinje razmišljati o Hollywoodu i njegovom glamuru.


2Radio je na oglasima i novinskim reklamamaNakon srednje škole, Andy je upisao studij komercijalne umjetnosti, a kada ga je završio, 1949. seli se u New York. Svaki početak nikome nije lagan pa tako ni Andyju koji isprva počinje raditi na novinskim reklamama i oglasima za poznate časopise “Vogue”, “Harper’s Bazaar”, “New Yorker”, “Glamour”. S vremenom mijenja prezime Warhola u zvučnije Warhol i postaje primjećen po crtežima cipela čije su boje djelovale zamrljano. Tako nastaju njegovi neobični modeli cipela.


3Tijekom jednog intervjua odgovarao je samo s “da” i “ne” Početkom 1960. godine, od običnog ilustratora, Andy postaje najpoznatiji umjetnik u Americi. Govorio je kako ne postoji samo jedan medij kojim se može izraziti. No, kada je trebao pričati s novinarima, bio je poprilično škrt na riječima. Godine 1964., nastao je intervju gdje je davao samo odgovore s “da” i “ne”.


4Htio je maknuti razliku između “niske” i “visoke” umjetnostiPočetkom 1963. godine, nabavlja 16-milimetarsku kameru i posvećuje se filmskoj karijeri. Upravo tih godina nastali su cijenjeni filmovi “Chelsea Girls” i “Empire and Blow Job”. U svojim filmovima htio je prenijeti realno vrijeme i osobe iz privatnog života na platno. Snimio je čak 650 eksperimentlnih filmova čije su teme najčešće bile seks, intimnost i hrana. Kada govorimo o hrani mislimo na njegov poznat snimak gdje jede burger. Pjesnici, glumci, transvestiti, modeli, svi su u njegovom svijetu bili podjednaki, svatko je bio lijep na svoj način. Žarište umjetnosti nalazilo se u Warholovom “The Factory” studiju koji je imao između 1962. i 1984. tri različite lokacije u NYC. Zapošljavao je umjetnike, a njegova velika želja je bila maknuti razliku između niske i visoke umjetnosti, spojiti nespojivo, stoga je npr. štampao na svili.


5Čitav život vodio je dnevnikeAndy je od svog djetinjstva svaki najintimniji detalj iz života zapisivao u svoje dnevnike. Prikupljao je sitnice koje su njemu puno značile, skrivao je dobro sve što je najviše volio. Najčešće su to bile fotografije njegovih najdražih zvijezda koje su dolazile poštom i kao dijete ih je obožavao. Kasnije je također skupljao iste materijale, samo ovoga puta ih je dobivao osobno, s potpisom.


6Bio je opsjednut katoličkim ritualima i papom Nekolicina ljudi je znala kako je Andyju stalo do vjere još od djetinjstva, a ona ga je vezala za njegovu majku Juliju. Odlazio je na mise svaku nedjelju, a često je volontirao i u pučkim kuhinjama. Prema papi je imao veliko poštovanje, a susreli su se početkom 80-ih godina.


7Andyjevi ljubavniciAndy je poznati deklarirani homoseksualac. Među prvima je prozvan kao gay ikona. Među najpoznatijim muškarcima u njegovom životu bili su Jed Johnson, američki dizajner i redatelj koji je radio u Factoryju. Jona Goulda upoznao je 1980. i bio je s njim u vezi pet godina. Goulda je najviše fotografirao. John Giorno je treći Andyjev partner koji je također bio poznat u umjetničkim krugovima.


8Surađivao je s Velvet Underground i StonesimaAndy je poznat po suradnji s čuvenim bendom 60-ih, Velvet Underground. Bio je najbolji prijatelj s Lou Reedom i Nico, a osim što je radio na kultnoj banani koja se našla na coveru albuma 1967., također ga je i producirao. Za Rolling Stonese napravio je cover 1971. za “Sticky Fingers”, četiri godine kasnije radio je na mjuziklu “Man on the Moon”, a 1984. surađivao je s The Cars i snimio video spot “Hello Again”.


9Bio je dio kulture “drag” kraljicaOk, sad znamo kako je Andy bio predvodnik njujorške scene druge polovine 20. stoljeća, a u svom ateljeu, The Factory, osim što je neumorno radio i stvarao, često je organizirao i najbolje tulume u gradu. Obožavao se oblačiti kao žena. Warholovi “drag” eksperimenti zabilježeni su na nekoliko Polaroida koje je snimio uz pomoć asistenta Christophera Makosa.


10Oprostio je Valerie Holans što je pucala na njega3. lipnja 1968. Valerie Holanas, feministička ikona i otvorena lezbijka ušetala je u Factory i upucala Andyja tri puta koji je u tom trenutku telefonirao. Prva dva metka su ga promašila, a treći je pogodio oba plućna krila, želudac, jetru i slezenu. Nakon operacije koja je trajala pet sati, Andy je ostao živ. “Žena koja je upucala Andyja” učinila je to zbog privatnih razloga. Bila je uvjerena da joj Andy duguje novac za njezin scenarij koji je navodno izgubio. Andy joj je u konačnici oprostio, ali nikada se nije oporavio od ovog, preminuo je 19 godina kasnije u bolnici od srčanog udara.muzika