„Sada kada smo na korak do početka rada ebanke, rezultati govore da smo uspjeli izgraditi povjerenje hrvatskih građana i poslovnih subjekata u koncept poslovanja i rada Zadruge i etične banke. Stalan rast broja članova pokazuje da je naš rad prepoznat i da smo se etablirali kao sustav povjerenja i ekonomskog modela koji u zemljama Europe uspješno egzistira već godinama te je kao takav nužan i Hrvatskoj“, poručuje Goran Jeras, upravitelj Zadruge za etično financiranje koja je još u listopadu prošle godine pokrenula proces licenciranja Etične banke s Hrvatskom narodnom bankom. Očekuje se da će prva ovakva banka u Hrvatskoj s poslovanjem krenuti najkasnije do lipnja ove godine.

ZVUČI KAO UTOPIJA, A NIJE: U Hrvatskoj se osniva banka koja - ne "pljačka"

„Operativno, dakle, krećemo najkasnije do lipnja što znači da će tada klijenti Etične banke moći otvoriti tekući račun, a krenut će se i s prvim isplatama kreditnih sredstava, uz kamate od nula pa sve do najviše četiri posto“, napominje za Lupigu Ivan Kardum iz operativnog tima Etične banke. Sjedište će, kaže, biti u Zagrebu, a već u drugoj polovici godine krenut će se s otvaranjem poslovnica diljem Hrvatske, dok će se poslovi s gotovinom moći obavljati uz pomoć postojećih resursa kao što su Hrvatske pošte i FINA, što banci garantira minimalne troškove hladnog pogona.

Etična banka Hrvatska
Nakon službenog predavanja dokumenata u Hrvatsku narodnu banku u listopadu prošle godine (FOTO: ebanka.eu)

Proces pripremanja terena trajao je gotovo tri godine, a kao primjer kako je etični model bankarstva, otprije dobro poznat u brojnim svjetskim zemljama, ojačao svoje temelje i u Hrvatskoj, u Zadruzi za etično financiranje navode činjenicu da su u prošloj godini zabilježili gotovo trostruki porast članova u odnosu na 2015. godinu. Kao najznačajnije projekte u prošloj godini spomenut će uključivanje u nekoliko projekata Federacije europskih alternativnih i etičnih banaka (FEBEA), organizaciju Godišnje skupštine FEBEA-e održane u Splitu, uspostavu Fonda za razvoj društvenog poduzetništva u Hrvatskoj te osnivanje prve mreže mladih zadrugara u Europi.

„Primarni cilj Etične banka u osnivanju će biti ulaganje u razvoj zajednice kroz projekte koji su financijski održivi te društveno i okolišno odgovorni. Kako bi upravljanje bankom bilo maksimalno demokratično, etična banka će imati samo jednog dioničara i stopostotnog vlasnika – Zadrugu za etično financiranje. Učlanjenjem u Zadrugu svaki član ujedno postaje članom i suvlasnikom etične banke, s jednakim pravom glasa po principu 'jedan član – jedan glas', bez obzira na visinu uloženih financijskih sredstava. U etičnoj banci moći ćete koristiti sve standardne bankarske usluge koje ste i dosad koristili – mnoge potpuno besplatno“, kažu iz Etične banke.

U nedavnom intervjuu za Lupigu upravitelj Etične banke u osnivanju, Gordan Jeras, objasnio je kako je Zadruzi važno da tvrtke s kojima rade pošteno plaćaju svoje zaposlenike, kao i da poštuju maksimalne ekološke norme te da ne brane sindikalno organiziranje. Poduzeća koja imaju pozitivan utjecaj na zajednicu, okoliš i gospodarstvo dobivat će povoljnije uvjete financiranja. Ideju su, kaže prepoznali entuzijasti koji žele raditi bolje i drugačije i često se osjećaju neshvaćeni u današnjem društvu. Cilj banke je dosegnuti temeljni kapital od 150 milijuna kuna, a dio kapitala će se prikupiti osnovnim ulogom od 2.500 kuna za članstvo u Zadruzi za etično financiranje, čime se ostvaruje pravo da netko postane klijent banke. Taj ulog će kasnije pokriti troškove koje druge banke naplaćuju kroz razne naknade, dok u Etičnoj banci neće biti naknada za otvaranje i vođenje računa, izdavanje kartice, transakcije unutar Hrvatske, izvatke i slične usluge. No, klijenti neće moći imati minus na kartici niti će biti moguć nenamjenski potrošački kredit s obzirom da etične banke imaju i edukativnu misiju i smatraju da uloga novca nije stvaranje duga nego nove vrijednosti kroz proces kreditiranja.

„Nećemo otkrivati koliki tko ima iznos na računu, ili podatke koji bi mogli ugroziti poslovanje klijenta i slično, ali će se uvijek znati tko su klijenti banke i za svaki kredit kome je odobren, u kolikom iznosu i s obrazloženjem zašto je to i društveno, ekološki i financijski pozitivno. Banka mora moći transparentno obrazložiti svaku svoju odluku da članovima bude jasno zašto je ona donesena“, rekao je tom prilikom Jeras, objašnjavajući kako će u ovoj banci davanje kredita biti itekako transparentno.

lupiga