[caption id="attachment_107576" align="alignnone" width="420"] Pješačka staza u Ulici Augusta Cesarca[/caption]

Ni dugotrajnost postojanja (prizora) komunalno-cestovnih nedovršenosti koje prolaznici zatiču prilikom kretanja ulicama, i koji katkada graniče s krajnjim nemarom i subverzijom odgovornih, ne mogu (u) Gradu Slavonskom Brodu poništiti samoproglašene atribucije kontinentalne turističke meke. Dakle, usprkos nezavršenim radovima ili radovima koji upravo iritiraju svojim nefunkcionalnim rješenjima do estetske uvrede i mjestimične pogibeljnosti, bratija u lokalnoj vlasti će tvrditi da se radi o urbanoj sredini kojom se Brođani ponosi i koja privlači mnogobrojne putnike radi odmora i razonode.

Tako na početku Vinogradske ulice, tik uz pješačku stazu, Brođani i turisti mogu zateći duboku jamu, od strane Vodovoda, otprije dva mjeseca otvorenu zemlju, nesolidno zaštićenu, opasnu po pješake. Prava je to gradska duboka rana koja se ne sanira, koja zbog nemara ne zacjeljuje.

[caption id="attachment_107577" align="alignnone" width="420"] Vodovodova jama u Vinogradskoj ulici[/caption]

Posebna priča iz razgolićenog turističkog grada je pješačka staza u Ulici Augusta Cesarca, ulici, kako se to uobičava reći, iz strogog centra grada. Svakodnevne rijeke turista, doseljenika i fetivih Brođana dok obilaze city, atraktivnu poslovnu jezgru Slavonskog Broda, u potrazi za dokazima višestoljetnog postojanja Broda, ne mogu vjerovati kako Grad ne čini ništa kako bi se staza za pješake upristojila najobičnijim presvlačenjem slojem ravnog asfalta. Marni turistički vodiči objašnjavaju kako ta jadna, poderana, grbava pješačka staza nudi nostalgični štih Balkana, i koja je kao takva spomenik brodske nekulture zaostao još iz onih mračnih vremena kada se enormno gradilo, a nije pazilo na ljepotu koja proizlazi iz sigurnosti, ili obratno.

[caption id="attachment_107579" align="alignnone" width="420"] Cesarčeva ulica[/caption]

Ova dva prizora iz brodske komunalne zbiljnosti ističemo u dobroj namjeri, kao podsjetnik gradskoj upravi što (još) treba napraviti kako bi iduću turističku sezonu Brod dočekao spremniji i s još više ponuda koje će zadovoljiti glad turista iz svih europskih zemalja za boravkom u Slavonskom Brodu, gradu iz bajke, a njegovim stanovnicima omogućiti kretanje bez lezija i trauma.

[caption id="attachment_107578" align="alignnone" width="420"] Vinogradska ulica[/caption]