Zašto je Plenković prije sedam dana smijenio tri mostovca ako nije imao većinu za izbor tri nova ministra, ostat će vječna tajna. Jer ako je bio blef, nije uspio. A da je baš želio sam sebe istjerati na nove izbore, teško je povjerovati.


Jedino što smo nakon 12 sati saborske rasprave o povjerenju ministru financija jučer vidjeli, jest da smo usred predizborne kampanje. Sva tri glavna aktera, SDP, Most i HDZ, bavili su se isključivo populizmom i slanjem izbornih poruka, iz čega se da zaključiti da sad već svi priželjkuju nove izbore 4. lipnja. Dakako, pod jednim uvjetom – da se Sabor samoraspusti upravo danas, jer zakonski rokovi traže minimalno 30 dana za nove izbore.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić nije iskoristio svoje vrijeme da izrešeta ministra kojeg pokušava smijeniti, već je svojom zadaćnicom dopustio da se HDZ na kraju s njim počne sprdati. On je zapravo pokušao održati predizborni govor, poanta je bila u široj slici, izlasku »iz kutije«, o dobrom društvu, o dobroj Hrvatskoj, o onome što će na izborima, bude li ih sada, stalno govoriti i što će mu biti izborna agenda. To što je pritom želio ispasti Zoran Milanović, a ispao je đak prvak, nešto je drugo. Bit je da je, umjesto fokusa na Zdravka Marića, htio poentirati sa širim porukama i početi novu kampanju. Jer to mu je cilj – novi izbori. Na kojima će na listama biti samo njegovi kadrovi jer planira ubiti dvije muhe jednim udarcem.

Jednako kao i Most – kad su vidjeli da su uprskali i da su izloženi medijskom granatiranju, odjednom su se sjetili da su i oni za nove izbore, dapače za samoraspuštanje Sabora. U tom trenutku i oni su krenuli u kampanju i predizborne parole. Da su ostali pri grčevitom držanju Bože Petrova za stolicu šefa Sabora, znaju da bi propali i da bi ih birači kaznili. Pa su promijenili ploču i udarili govoriti o izborima, spremni »samoukinuti« sami sebe u ovom sazivu.

A najsnažniji predizborni nastup imao je sam premijer Andrej Plenković. On je Mostu prijetio, kao i SDP-u, neka paze što govore »jer njihov populizam neće izaći na dobro«, iz čega je zapravo pokazao slabost i priznao da i sam vidi nove izbore kao jedino rješenje. Riječima da će se Mostu i oporbi uskoro »loše vidjeti« sve što sada rade na neki način je priznao da i sam sebe 4. lipnja vidi na izbornoj bojišnici.

Osim ako opet nije blefirao. Jednako kao što je blefirao i prošlog tjedna na sjednici Vlade kad je tajnici naložio neka napiše rješenje o razrješenju ministara iz Mosta, uvjeravajući sve da ima većinu. Sedam dana kasnije nitko nije uspio pokazati brojke, u trenutku pisanja ovog teksta ulazimo u neizvjesnu noć u kojoj će i drugi bleferi pokušati spasiti svoju glavu – SDP navlačenjem Marasovih nevidljivih 77, Most spinom o tome da baš oni ne žele fotelje nego izbore, a mali igrači malim blefovima i ucjenama tri navedena bloka.

Zašto je Plenković prije sedam dana smijenio tri mostovca ako nije imao većinu za izbor tri nova ministra, ostat će vječna tajna. Jer ako je bio blef, nije uspio. A da je baš želio sam sebe istjerati na nove izbore, teško je povjerovati.

novilist