Bum! Na dan raspisivanja izbora odmah iznimno puno važnih političkih događaja: baš je jučer stvorena osnova za privođenje supruge bivšeg šefa HDZ-a Ane Šarić Karamarko; baš je jučer dio HDZ-ovaca u Vukovaru napustio stranku; baš je jučer iz Vlade najavljeno da će se tražiti još dodatna financijska rješenja za Zagrepčane pogođene potresom; baš je jučer i Most ostao bez dijela svojih ljudi. Toliko potresa baš u tom danu – kakav tajming!

Već jučer postalo je jasno da će i ovi izbori biti borba na život i smrt, kao i svaki prethodni uostalom. »Anemični« šef vladajuće stranke naznačio je odmah da u ovom izborima neće biti mlake vodice, a njegovi novoproglašeni suparnici iz Vukovara već su krenuli i s prijetnjama o novim šatorima. Je li moglo brutalnije za prvi dan?

Teško.

No, koliko god tajming za privođenje Karamarkove supruge po mnogima izgledao kao preusmjeravanje pažnje s presice koju je Ivan Penava baš u tom trenutku držao u Vukovaru, ipak treba napomenuti i da predsjednik Vlade nikako ne bi trebao imati apsolutno nikakvog utjecaja na to kako postupaju pravosudni organi i policija.

Stoga su te optužbe, da je privođenje tempirano u političke svrhe, pogrešna meta – osim ako netko nije opasno zloupotrijebio položaj, a teško da bi se bilo tko u politici na prvi dan od raspisivanja izbora igrao tako opasnim igračkama kao izbornim oružjem.

To bi bilo političko samoubojstvo, stoga treba vjerovati da institucije doista samostalno i nezavisno rade svoj posao.

Uostalom, Ana Karamarko i njezina tvrtka tek su jedna karika u lancu od devet tvrtki koje se spominju u ovoj novoj velikoj policijsko-pravosudnoj aferi.

Njen je suprug uz to ionako već 2016. godine morao odstupiti s mjesta potpredsjednika Vlade i de facto se povući iz politike, te je ovo samo nastavak iste priče, i kao takav na neki način i očekivan.

S druge strane, iako izgleda kao da bi HDZ i Andrej Plenković mogli izgubiti svoju bazu u Slavoniji izlaskom Penave i praktički cijelog HDZ-a u Vukovaru, odnosno svih gradskih vijećnika i gubljenjem Gradskog vijeća, činjenica je da jedna lasta ipak ne čini proljeće.

Ako još neki značajniji broj viđenijih HDZ-ovaca u Slavoniji ne prijeđe u okrilje Domovinskog pokreta Miroslava Škore, tada će – nažalost po Penavu – ispasti da je ovo prazna puška.

Prvo, Penava uopće nije prešao Škori, nego je tek u osnivanju vlastite stranke, vjerojatno neovisne liste. Drugo, to je puška kratkog dometa, jer iako Penava ide i na izbore za Sabor, realnost je da mu mandat gradonačelnika istječe već za manje od godinu dana.

A njegova će se prava težina moći mjeriti tek na lokalnim izborima u svibnju 2021. godine. Realno je da će se dotad HDZ u Vukovaru uspjeti konsolidirati – to je velika i jaka stranka, i oni su već jučer popodne »rodili« novo vodstvo stranke u Vukovaru, a uz to disidenti uvijek loše prolaze, bez obzira bili ispravni ljudi ili ne.

Javnost često osuđuje ispadanje iz mainstreama, i upravo je to najveći Penavin, a ujedno posljedično i Škorin problem – Penava je na vlastitu žalost ispao prilično nevjerodostojan.

Iako je okupio respektabilan broj lokalnih dužnosnika i vijećnika, ostalo je neodgovoreno pitanje zašto s ovakvom retorikom nije nastupao prije nego li je izgubio na unutarstranačkim izborima u HDZ-u? Biti izbornim gubitnikom, pa onda plakati, a na kraju i prijetiti, nije baš junački čin.

No, Škorin Domovinski pokret, čiji pridruženi član sad postaje i Penava, ionako otpočetka ima problem s vjerodojstojnošću. Stoga, onog trenutka kad je Penava svom HDZ-u poručio da će dobiti »lakat u zube«, sam je sebe prekrižio na duge staze.

Na koncu, i optužba o tome da ova Vlada nije učinila dovoljno na procesuiranju raznih zločina, također je neuvjerljiva, kao i ostale teze. Naime, taj je dio posla na pravosuđu, i bilo bi negacija same demokratske države kada bi takve naredbe izdavao predsjednik Vlade, ma kako se on zvao i o kojoj god bi se opciji radilo.

Zato ovaj prvi predizborni dan, ma koliko bombastično zvučao, ipak završava više kao dječja igra pištoljima na vodu, nego kao stvarni politički rat s dugoročnim posljedicama.

novilist