Dosljedan u primjeni navedenih pravila koja grade kompoziciju vijesti, poznavatelj jezika koji je u funkciji sadržaja vijesti, kratak, jasan i precizan, dovitljiv u komunikaciji s tzv izvorima informiranja, produktivan, s rasponom od rutinerstva do nadahnutih proširenja vijesti - Gajdukov ne ostavlja prostor za nedoumice, kod njega nema nedorečenosti. Borine vijesti čitaju se kao tekstovi iz nekakve Wikipedije o aktualnostima iz koje javnost crpi istinite definicije o događajima i ljudima.

Prateći u namnoženim brodskim medijima hiperprodukciju tekstova iz gotovo svih novinarskih žanrova, a posebno inflaciju vijesti, onoliko koliko mi dopušta ograničeno vrijeme i svjesna odluka da ga straćim na beskorisno, a što je valjda usklađeno s mojim nesvjesnom potrebom za trpljenjem zarad socijalne pristojnosti i obaviještenosti o svemu i svačemu, uočio sam da su na vrhu piramide prizvođača korektnih vijesti tek dva-tri brodska novinara, a da je na samom vrhu Boris Gajdukov, stari novin(ar)ski vuk, primjerak žilavog, pametnog, sa suvremenim dobom, usklađenog organizatora informiranja. Boris je poštena, vješta i pouzdana transmisija između uzavrele stvarnosti i čitatelja nautaživo gladnih podataka o novome.

Da se u SBPeriskopu kojim slučajem dokopamo novca čije bi trošenje bilo uvjetovano odnosno da ga moramo potrošiti isključivo na nešto u vezi javnog informiranja, prvo bi bili nagrađeni izuzetni i vjerni suradnici portala čiji je doprinost podizanju razine lokalnog analitičkog novinarstva nemjerljiv, a potom bi osnovali školu za novinare/učenje novinarstva. Borisa Gajdukova angažirali bi za ključnog predavača. Na njegovom kolegiju polaznici bi najbolje, natočnije i najbliže mogli saznati o biti vijesti, njenim oblicima i funkciji. Gajdukov je dugo godina bio novinar u Večernjem listu. Trenutno radi iste poslove u viskotiražnom dnevniku 24 sata i urednik je na news portalu BrodPortal. Gdje god da je radio bio je važnim osloncem u redakcijama.

Što ga čini iznadprosječnim?

Vijest je temelj, glavni stup oko kojeg se širi čitava šatra brojnih novinarskih žanrova. Ona je obavijest o činjenicama. Dakle, da bi se napisala dobra vijest treba izvršiti izbor činjenica i složiti ih određenim redoslijedom. Nepogrešivim darovitim majstorstvom i selektivnim postupcima iskusnog znalca, Gajdukov iz mnoštva činjenica slaže čitljivi poredak, mudro reducira ponuđenu masu informacija i stvara fabulu koja ocrtava realnu sliku stvarnosti. Kod Bore nema odlaganja i neodlučnosti. On spremno dočekuje događaj, prati ga i ispraća tražeći i nalazeći u njemu aktualnost i novost. Uronjen u sadašnjost, tragač za najmanjim promjenama, Boris posjeduje vještinu dodavanja činjenica događaju koji traje odnosno umije stvarati tzv. konstantnu aktualnost.

Za razliku od kolega novinara koji nadobudno miksaju novinarske oblike, iznevjerujući na taj način svaki od njih, za razliku od tzv. glasnogovornika ove ili one kulturne i političke grupacije/institucije, za razliku od novinara na službenim portalima lokalnih uprava i samouprava, Gajdukov je, kako se to kolokvijalno kaže, "na ti" s pravilima oblikovanja vijesti (pravilom pet osnovnih pitnja, pravilom glave vijesti ili lida, pravilom obrnute piramide i pravilom usporenog/odgođenog djelovanja). Dosljedan u primjeni navedenih pravila koja grade kompoziciju vijesti, poznavatelj jezika koji je u funkciji sadržaja vijesti, kratak, jasan i precizan, dovitljiv u komunikaciji s tzv izvorima informiranja, produktivan, s rasponom od rutinerstva do nadahnutih proširenja vijesti - Gajdukov ne ostavlja prostor za nedoumice, kod njega nema nedorečenosti. Borine vijesti čitaju se kao tekstovi iz nekakve Wikipedije s aktualnostima iz koje javnost crpi istinite definicije o događajima i ljudima.

Gajdukov je vrsni praktičar stvaranja preglednih slika Slavonskog Broda i sinonim za dobro oblikovan(j)e vijesti. Kao takav, u brodskom novinarskom serklu, on je učiteljska dragocjenost.