Dragan Umičević osuđen je pod optužbom da je izbjeglicama pomagao tako da im je svjetlosnim signalima iz svog vozila »davao upute gdje i kada mogu nezakonito prijeći državnu granicu i ući na područje Republike Hrvatske«. Kako je Umičević za taj stravičan zločin izbjegao zatvor i drastičniju novčanu kaznu, za sada ostaje nepoznato


Institucije su u ovoj državi konačno počele raditi svoj posao, da su policija i pravosuđe svih 27 godina ovako promptno i neumoljivo reagirali ne bi bilo ni Penavinog prosvjeda u Vukovaru.

Svjedoči to slučaj Dragana Umičevića koji je nepravomoćnom presudom Prekršajnog suda u Vukovaru 25. rujna ove godine osuđen na kaznu od 60 tisuća kuna iako je policija u optužnom prijedlogu tražila kaznu zatvora i čak 320 tisuća kuna!

Inkriminirani događaj zbio se 21. ožujka ove godine, dakle od počinjenja do presude trebalo je samo šest mjeseci. Dragan Umičević osuđen je pod optužbom da je izbjeglicama pomagao tako da im je svjetlosnim signalima iz svog vozila »davao upute gdje i kada mogu nezakonito prijeći državnu granicu i ući na područje Republike Hrvatske«.

Kako je Umičević za taj stravičan zločin izbjegao zatvor i drastičniju novčanu kaznu, za sada ostaje nepoznato, ali presuda je donijeta u trenutku kada se hrvatsku policiju kontinuirano optužuje za nepoštovanje međunarodnih konvencija i nasilje nad izbjeglicama na državnim granicama.

Ovo je prvi slučaj kriminalizacije rada volontera koji pomažu izbjeglicama što će izazvati nove reakcije inozemnih organizacija i institucija. Što se točno zbilo te noći, Dragan Umičević, osječki volonter udruge Are You Syrious, pojasnio je »Novostima«:

– Negdje oko ponoći dobio sam poziv od udruge AYS da se negdje u polju, u blizini Strošinaca, s hrvatske strane granice nalazi 14 ljudi među kojima i 11 maloljetnika. Svi oni u tom su trenutku prešli granicu i rečeno mi je da žele zatražiti međunarodnu zaštitu i azil u RH, na što imaju pravo jednom kada prijeđu granicu. Među njima su se nalazili članovi obitelji tragično poginule Madine Hussiny, koja je stradala kada je obitelj prošle godine vraćena s hrvatske granice...

I tako je nesebični volonter u ponoć sjeo u auto, po snježnoj mećavi iz Osijeka krenuo put Strošinaca, oko dva sata stigao do policajaca i objasnio im da se u polju, s hrvatske strane granice, na minus tri, dok puše sjeverac i prijeti novi snijeg, nalazi 14 promrzlih ljudi, od toga šestero male djece. Najmlađa od njih, Maryam, rođena je 2017. godine. Umičević tvrdi da su mu policajci dali dozvolu da »blicanjem« farova prizove izbjeglice na sigurno da bi uskoro po njih došao policijski kombi i odveo ih u Policijsku postaju Vrbanja.

– Radio sam apsolutno sve po zakonu, jer drugačije nisam ni mogao. Naime, u suprotnom bih ugrozio sebe i rad udruge, tvrdi Umičević kojeg policajci inkriminiranog dana niti su priveli, niti saslušali, niti optužili za bilo kakve kriminalne aktivnosti te se, nakon što je vidio gdje su smještene izbjeglice, odvezao kući.

Sada naravno ne zna kako će platiti kaznu ako presuda postane pravomoćna. Vjerojatno će mu sjesti na mirovinu. Da, Dragan Umićević je inače umirovljeni branitelj. Bez obzira na sve, nastavit će i dalje volontirati, »to što hodamo na dvije noge ne čini nas automatski ljudima«, kaže. Kaznu vidi kao pokušaj zastrašivanja i korak do zabrane rada organizacija vođenih solidarnošću prema ljudima u nevolji.

A vi, kada netko sljedeći put pokuša reći kako institucije naše države ne rade svoj posao, upitajte ga: Jeste li ozbiljni?

 

novilist