Toliko su Martina Dalić i organizatori ovog skupa podrške njezinom liku i djelu pretjerali u glorifikaciji da je čak i predsjednik SDP-a Davor Bernardić poput ćorave koke pogodio zrno i zaključio: »Još je samo falio glavni državni odvjetnik!«.


Vrijeđanje zdravog razuma u ovoj zemlji nije ništa novo, ali pokušaj da se Martina Dalić prikaže našom Ivanom Orleanskom ili onom koja svetost zaslužuje odmah, prevršilo je svaku mjeru.

Mao je kao autor ipak znatno interesantniji od Martine pa je njezina crvena knjižica čitateljstvu podijeljena uz novine. Zato je za predstavljanje »Sloma ortačkog kapitalizma« određeno reprezentativno zdanje zagrebačke Nacionalne i sveučilišne knjižnice, u koje ovog puta nije kao prije pet dana upala horda maskiranih nasilnika vičući »Tovari! Tovari! Tovari!«, već pomno odabrana hrvatska elita u kravatama i toaletama koja je smjerno pljeskala »Martina! Martina! Martina!«

Bilo je to, koliko god se spisateljica trudila uvjeriti nas kako grupa Borg ne postoji, postrojavanje borgovaca. U prvom ešalonu vladajući na čelu s Andrejom Plenkovićem, dovoljno blizu, ali i umjereno daleko od bivše kolegice kako se ne bi pomislilo da se ona vraća u Vladu. U specijalnim postrojbama Zdruga HDZ-a pod zapovjedništvom Branka Bačića, na čelu s političkim komesarom Vladimirom Šeksom, okupila se predsjednikova pretorijanska garda. U bojnu za hibridno ratovanje, koja je, naravno pozitivno govorila o knjizi i autorici, mobilizirani su guverner HNB-a Boris Vujčić, sveučilišni profesor Mladen Vedriš, financijaš Željko Perić te Dalićkin hagiograf Gojko Drljača iz Hanza medija koji su bili i ostali vjerna autoričina medijska logistika.

Bili su tu i bivši i sadašnji Agrokorov izvanredni povjerenik Ante Ramljak i Fabris Peruško, oni vjerovnici koji su se dobro naplatili, pisci lex Agrokor, bivši ministri od Borislava Škegre do ex SDP-ovog Slavka Linića... Santa subito, pucalo je tog dana iz svih televizijskih višeraketnih bacača, dok nas je buduća svetica pokušavala uvjeriti da nije otišla zbog Andreja Plenkovića, već zbog »percepcije javnosti«.

Toliko su Martina Dalić i organizatori ovog skupa podrške njezinom liku i djelu pretjerali u glorifikaciji da je čak i predsjednik SDP-a Davor Bernardić poput ćorave koke pogodio zrno i zaključio: »Još je samo falio glavni državni odvjetnik!«. I onda bi borgovci bili u punom sastavu, njihova Moć bila bi nepobjediva, vlast i politika, financije i novac, mediji i propaganda te organi progona i pravosuđe, ruku pod ruku, okupljeni pod aureolom jedne nesuđene svetice.

Pa kad su nas već ti povezani mozgovi pokorili i asimilirali, kada je sve to normalno i uobičajeno, štoviše u našem interesu, zašto onda Martina Dalić i kibernetička agresivna grupacija koja teži savršenstvu i vlasti nad svim i svačim, ne bi nastavila sastavljati, pisati i uređivati sve buduće zakone ove zemlje kao što su to proročki počeli s lex Agrokor? Zašto im ne bismo povjerili u bezgrešne ruke i savršene mozgove sve normiranje ovog svijeta, od zakona o držanju domaćih životinja do promjena Ustava, pa da ti istinski junaci Marvelovih stripova u potpunosti odlučuju o našim sudbinama zauvijek?

Možda je zadnji čas da borgovce, koje je u NSK-u postrojila Martina Dalić, zamolimo da se za naše male živote žrtvuju kao i u slučaju Agrokora te pristanu do mirovine se hraniti u niskoprofilnim restoranima koji nisu na njihovoj razini. Zvjezdane staze na taj način bi sigurno završile happy endom, a oni bi dobili svoju sveticu. Odmah.

 

novilist