Ponovno otvaranje tržnica, zatvorenih 23. ožujka na temelju odluke Stožera za civilnu zaštitu, dogodilo se, na veliko zadovoljstvo ljubitelja domaće hrane, u mnogim gradovima u Hrvatskoj. Građani su ipak dočekali da se ispravi loša odluka Stožera kojom su bili imobilizirani i oštećeni OPG-ovi i mali proizvođači ukusnih proizvoda i hrane s našeg tla. I kao da se zbog reteriranja Stožera čuje jedno veliko opće aleluja.

Podsjećam da je SBPeriskop već sutradan, dakle, odmah nakon donošenja ishitrene i nerazumne odluke Stožera prvi iznio svoj stav u tekstu: Zatvaranje gradskih tržnica – još jedan čavao u lijesu domaće poljoprivredne proizvodnje. Svi ostali članci, objavljeni na tu temu u malim lokalnim portalima i gigantskom, apologetskom, libling portalu gradonačelnika Slavonskog Broda Mirka Duspare - sbplusu, bili su tek njegova varijacija. No, to nije čud(n)o, jer u principu lokalni news portali, reagiraju sporo zbog permanentnog dosluha s gradskim vlastima. A gradske vlasti Broda uglavnom kalkuliraju odnosno usporavaju brzinu donošenja odluka važnih za grad kako bi prvo procijenili efekte istih - po sebe. Njegov administrativno-upravni tj. uhljebničko-parazitski pupak središte je cijelog Slavonskog Broda.

Tržnice su, ponavljam ponovo, otvorene u mnogim hrvatskim gradovima, ali s obzirom da Brod nije grad, nego politička selendra, OPG-ovi, mali individualani proizvođači hrane i građani, osujećeni su, za njih odluka Stožera ne važi i oni moraju čekati da uprava Tržnice i gradsko poglavarstvo prije svega shvate njegove naputke.

Kako bi opravdao nesposobnost i inertnost Grada i njegove javne ispostave zadužene za Tržnicu, libling portal piše nevjerojatna obrazloženja. Navodimo nešto što je za rubriku „Vjerovali ili ne“, a služi, pod nazivnikom novinarske objektivnosti, za obranu spore pameti odgovornih u Brodu: Danas je SBplus objavio članak pod naslovom Na području županije pet tržnica spremno je organizirati rad u kojem se donosi informacija načelnika Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije, Stjepana Bošnjakovića, kako pet jedinica lokalne samouprave može udovoljiti postavljenim kriterijima za otvaranje svojih zelenih dijelova. Međutim, prema našim informacijama tržnice nisu znale da je postavljanje pleksiglasa obvezno, već su mislili kako se radi o preporuci te su temeljem toga i poslali svoja očitovanja u kojima su iskazali spremnost na otvaranje.

Stoga je vrlo upitno kada će biti otvorene tržnice ako predloženi uvjeti u kojima se inzistira na pleksiglasu te ograničavanju prodaje hrane postanu i sastavni dio službene odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite.

 Pročitajte ponovo: Međutim, prema našim informacijama, tržnice nisu znale da je postavljanje pleksiglasa obvezno, već su mislili kako se radi o preporuci te su temeljem toga i poslali svoja očitovanja u kojima su iskazali spremnost na otvaranje. Umjesto da se nametne Županijskom stožeru, Grad Brod sve promatra pasivno, bez interesa, takoreći.


Brod je među onima čija je Tržnica, zamislite, mislila... Brod je na začelju jer na svom vrhu ima đake prvake koji ne misle i nikako da prijeđu u drugi razred.