Ovom nikad kraja(!), napisao sam neki dan u komentaru u vezi nekih komentara na mog prethodnog članka i zbog upornosti Tomislava Lukića, ali i zbog stanja brodskog zraka. Pa sam nastavio:

Najgore je u cijeloj priči da često (svi mi) udaljimo od osnovne problematike, a to je: smanjivanje zagađenja iz emisije Rafinerije koja je dokazano dominantni zagađivač brodskog zraka!

Nažalost, to je naša istina: Rafinerija nafte Brod je dokazano dominantni zagađivač brodskog zraka! Evo za koji dan slobodno možemo reći da je to tako već devet godina! No tu istinu neće svi priznati. A ipak se predstavljaju kao veliki borci protiv zagađenja u brodskom zraku... Ima njih na svim skupovima, medijima, u politici, jednom riječju: svuda!

Jedan od njih ponovo se oglasio. No nakon nove kolumne Tomislava Lukića koja je objavljena pod naslovom:

Umjesto efikasnog aktivizma imamo opasan diletantizma“ (Vidi poveznicu: http://www.sbplus.hr/kolumne/okolisne_vibracije/umjesto_efikasnog_aktivizma_imamo_opasan_diletantizma.aspx#), možemo zaključiti da on i dalje nastoji na mogući i nemogući način opravdati svoj dosadašnji izlet u području zaštite brodskog zraka.

U tim nastojanjima on koristi sva dozvoljena i 'nedozvoljena' sredstva… Nažalost, svi to vide, osim njega! Pa ne želim više određene razumne stvari njemu objašnjavati jer to ne vrijedi raditi. A neću ponavljati ni ono što sam već o njemu i njemu napisao. Izgleda, sve je to gubljenje vremena!

Jedino ću g. Lukiću ukazati da u prilogu objavljenom dokumentu: Izvješće o kvaliteti zraka za 2015. godinu na 110. stranici lijepo piše:

„U 2015. godini na mjernoj postaji Slavonski Brod-1… zrak je bio II kategorije s obzirom na H2S, PM2.5 (auto.), PM2.5 (grav.), PM10 (grav.) i BaP u PM10

Zrak je na mjernoj postaji Slavonski Brod-2 … II kategorije bio s obzirom na PM10 (grav.), PM2.5 (grav.) i H2S!“.

Značenje nekih kratica: II kategorije – onečišćen zrak, H2S – sumporovodik, PM2.5 – lebdeće čestice 2,5 μm, PM10 - lebdeće čestice 10 μm , BaP - benzo(a)piren, auto. – automatsko, grav.- gravimetrijsko mjerenje

Stanje u 2016. godini je još gore jer pored navedena onečišćenja u 2015.godini, zrak je na mjernoj postaji Slavonski Brod-2, II kategorije bio s obzirom i na PM10 (auto.)!

Dok za 2017. godinu možemo već sada potvrditi, da pored navedena onečišćenja u 2015.godini, zrak je na mjernoj postaji Slavonski Brod-1, II kategorije je s obzirom na ozon (O3)!

To su činjenična stanja vezano za onečišćenja brodskog zraka. Najgore je u cijeloj priči da ćemo još najmanje godinu dana biti okruženi velikim zagađenjima. A postoji priča o tome, da i duže…

Kako smo iz prve ruke informirani, posao plinofikacije rafinerije je od 6-8 mjeseci na produktovodu, ali i u samoj Rafineriji. Zna se da izvođači nisu problematični... Ali zato je, izgleda, problematična birokracija!!!

Nakon potpisivanja Protokola o suradnji oko plinofikacije Rafinerije između ministara RH i RS; Tomislava Ćorića i Petra Đokića, direktor Crodux energetike, Branko Radošević je najavio: „očekujemo da će se 1. listopada 2018.g. pustiti plin u Rafineriji“, No u posljednje vrijeme pojavljuju se priče o završetku poslova plinofikacije (možda) za godinu i pol... Je li je to istina ili neka kriva priča?

Brođani žurno očekuju da predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike o svim detaljima Protokola i planovima plinofikacije informiraju sve zainteresirane, tj. same Brođane! Dosta je bilo čekanja i čitanja Lukićevih kolumni…