Sada kada su (valjda) prošle sve ljetne oluje nad Slavonijom, kada se dnevna temperatura u Slavonskom Brodu polako vraća u normalu, a nikako ne na one temperature u lipnju i u prvim danima srpnja, možemo se malo odahnuti, pa i vidjeti što se to događalo s prizemnim ozonom u brodskom zraku(?), a možda možemo nešto i zaključiti.

Ono što možemo odmah primijetiti, ono što skoro svima ostalo izvan kruga zapažanja da dana 7. srpnja petnaesti put i to od osamnaest dana mjerenja (otkako je mjerni uređaj ponovo u funkciji, tj. od 18.06.), najveći osmosatni prosjek ozona bio iznad ciljne vrijednosti (120 µg/m3).

Vjerojatno do tog zanemarenja je došlo jer su 27. lipnja ‘mjerene’ neke nenormalne koncentracije onečišćenja ozonom i to i iznad 240 µg/m3! Na što su reagirali i Županijski centar za obavješćivanje, ali i Gradska uprava u Slavonskom Brodu.

Nekako desetak - dvanaest sati prije što su ‘mjerene’ te spomenute nenormalne koncentracije onečišćenja na našem Periskopu sam komentirao kako “prekjučerašnji i jučerašnji podaci mjerenja ukazuje na dvije moguće stvari. Prvo da je mjerni uređaj za ozon možda u kvaru i to moguće da već duže vrijeme...

No ako uređaj nije u kvaru, a najvjerojatnije i nije, u Slavonskom Brodu odigravaju teška onečišćenja zraka. Ne od jučer, nego duže… Ne samo ove godine, nego i prošle, a možda i pretprošle godine!”

Ta dva dana, 25. i 26.06. najveći osmosatni prosjeci ozona bili su iznimno visoki, iznad 152 µg/m3!

I onda isti dan ponovo pišem komentar, a ujedno informiram i ‘sve simpatizere GI’, ali i neke institucije:

“Kako je već javljeno (na Periskopu), danas je netko, vjerojatno iz DHMZ-a “poslije 8 00 sati zaustavio mjerenje ozona, pa poslije dva – tri sata ponovo je pokrenuo, tako da u 8 00 ‘mjereno’ onečišćenje ozona od 155,6 µg/m3, a 11 00 sati 78 µg/m3…”.

Korekcije su odrađene. No neovisno od toga najveći osmosatni prosjek ozona ... (i) danas ... je iznad ciljne vrijednosti (120 µg/m3)! Najveći osmosatni prosjek danas je iznosio (oko) 134 µg/m3 …”..

Nedugo poslije toga ‘mjerene’ su te spomenute nenormalne koncentracije ozona... Rekli smo da su odmah reagirali i Županijski centar za obavješćivanje - 112  (https://www.24sata.hr/news/visoka-koncentracija-ozona-u-sl-brodu-ne-palite-stednjake-636749), ali i Gradska uprava u Slavonskom Brodu (https://www.slavonski-brod.hr/index.php/ostale-vijesti/9718-obavijest-gradanima-pojava-koncentracije-prizemnog-ozona-o3-koja-prekoracuje-prag-obavjescivanja-upute-i-preporuke).

I onda nakon više od tjedan dana, 5. srpnja navečer je objavljeno na jednom brodskom portalu (https://sbplus.hr/slavonski_brod/zivot/okolis/trebaju_li_se_brodani_bojati_buducih_oneciscenja_ozonom.aspx): “Trebaju li se Brođani bojati budućih onečišćenja ozonom?”

Nevjerojatno da je za to objašnjenje trebalo tjedan dana… Nevjerojatno da u Slavonskom Brodu otkada je ponovo mjerni uređaj za ozon u funkciji (18.06.), najveći osmosatni prosjek ozona skoro svaki dan iznad ciljne vrijednosti (120 µg/m3)! Nevjerojatno da prošle godine, 2018. godine, 43 puta je najveći osmosatni prosjek ozona bio iznad ciljne vrijednosti (120 µg/m3), a nakon ‘validacije’ sve se to na kraju godine svelo na 19 prekoračenja!  Nevjerojatno…

Nevjerojatno da Brođani i brodski zrak sada se uspoređuju sa stanjem u cijelom svijetu, sa ekstremima, ali u Slavonskom Brodu ništa se ne poduzima. Dosada smo se uspoređivali sa Zagrebom, Velikom Goricom, nekim gradovima na obali… A sada kada to više ne ide, prešli smo na svjetski nivo(!), s tim da u tim gradovima krajem lipnja mjerene su temperature oko i iznad 40 stupnjeva C!

No još je nevjerojatnije da to priopćenje odaslano samo jednom portalu, a ne i ostalim brodskim medijima, ali ni Gradu, ni Županiji, a ni odjelima za zaštitu okoliša u Gradu i Županiji ili brodskim ekološkim udrugama i inicijativama…
Iz tog ‘priopćenja’ saznajemo: “Za Hrvatske gradove, kao i za ostale gradove u državama Mediterana, nije neuobičajeno da u ljetnim mjesecima imaju povišene koncentracije ozona.”.

Nadalje da “ozon spada u sekundarna onečišćenja, što znači da nema izvor emisije”, ali i to da  “prisutnost dušikovih oksida i lakohlapljivih organskih spojeva … pokrene se niz kemijskih i fotolitičkih reakcija koje u konačnici rezultiraju nastajanjem ozona (O3).”.

No Brođani ni dalje ne znaju, zašto je toliki ozon u brodskom zraku? Kao ni to kada će “uređaj za mjerenje koncentracija dušikovih oksida (NOx) (koji je 12. travnja) deinstaliran radi redovnog godišnjeg servisa i umjeravanja” (http://iszz.azo.hr/iskzl/postaja.html?id=165), ponovo proraditi?

A da, još smo saznali, kako je “tijekom druge polovice dana 27. lipnja 2019., na postaji Slavonski Brod-1 mjerni uređaj Horiba APOA370 je mjerio koncentracije ozona koje su bile iznad granice obavješćivanja i granice upozorenja...”, a da “analizom tehničkog stanja mjernog uređaja i linije za uzorkovanje ozona u vanjskom zraku na postaji Slavonski Brod (28. lipnja 2019.), djelatnici Službe za upravljanje sustavom mjerenja kvalitete zraka DHMZ-a su ustanovili da je došlo do kondenzacije vode u liniji za uzorkovanje zraka/ozona. Mjerni uređaj za mjerenje koncentracija ozona nije ispravno radio/mjerio u popodnevnim i večernjim satima tijekom 27.6.2019. (tijekom dana su zabilježene temperature zraka bile znatno iznad 30°C, uz znatan iznos vlage u zraku).”.

Nadalje da “u postupku kontrole podataka mjerenja za postaju Slavonski Brod-1 za dan 27.6.2019. vrijednosti koncentracija ozona će biti označene kao neistinite/neispravne vrijednosti (druga polovica dana) zbog tehničkog stanja mjernog sustava za mjerenje koncentracija ozona.”.

A što sa ostalim danima? Na početku smo spomenuli da od 18.06  do 07.07. petnaest puta je najveći osmosatni prosjek ozona bio iznad ciljne vrijednosti (120 µg/m3). Valjda će se nešto i tu smisliti. Sve će se to ‘validirati’ i svesti u okvire normale… Pa pametnom je dosta!