Već nekoliko dana upozoravamo da u Slavonskom Brodu prijeti i dalje traje veliko onečišćenje zraka, čiji je uzrok s velikoj vjerojatnošću može se utvrditi da je Rafinerija!

Na Haop-ovoj naslovnoj stranici (slika od prekjučer) lijepo se vidi da onečišćenje brodskog zraka sa alarmantno visokim koncentracijama lebdećih čestica PM2.5 danima je bilo bez premca ne samo u Hrvatskoj, nego i u bližoj okolici u EU!

Tako su mjernoj postaji na Jelasu prekjučer noći i ujutro (25. na 26.) kontinuirano mjerene koncentracije iznad 150, pa i oko 200 µg/m3! A prekjučerašnji dnevni prosjek koncentracija lebdećih čestica PM2.5 iznosio je alarmantno visokih 125,4 µg/m3!!!

Kako smo tada provjerili na mjernoj stanici u Rafineriji zagađenje lebdećim česticama PM10 od preksinoć je ponovo bilo izrazito visoko. 13 sati je u kontinuitetu bilo iznad 170 µg/m3, a od toga 8 sati i iznad 200 µg/m3!!! Inače preksinoć je najveća koncentracija lebdećim čestica iznosila 224 µg/m3, a jučer 261 µg/m3!!!

Dok je na grafikonu onečišćenja iz aplikacije Europske agencije za zaštitu okoliša vidljivo alarmatno, većinom ekstremno onečišćenje u Slavonskom Brodu. Tako nakon što smo imali u intervalima od 16. do 21. prosinca i od 08. (možda je i prije jer nije funkcionirala komunikacija!) do 11. siječnja, imamo i sada od  od 22. do 27. siječnja ekstremna onečišćenja u Slavonskom Brodu.

Treba istaći da je u Slavonskom Brodu do stvarnog pogoršanja zraka došlo krajem studenog ili početkom prosinca, otkada u nepuna dva mjeseca na mjernoj postaji na Jelasu 22 puta je evidentiran dnevni prosjek koncentracija lebdećih čestica PM2.5 iznad 50 µg/m3, što je nekakva granična vrijednost za onečišćenje krupnijih lebdećih čestica P10!!!

Brođani sve češće i češće pitaju: Radi li Rafinerija iznova?

Još za vrijeme prošlomjesečne tiskovne konferencije Eko-Integrala na otvorenom, na brodskoj Tržnici, pojavile su se takve indicije (https://www.vecernji.hr/vijesti/brodani-zabrinuti-osamdesetak-sati-smo-u-ljubicastom-a-nitko-ne-reagira-1367540?fbclid).

No i ranije su objavljivani neki članci, pa i neka priopćenja, ali Brođani, pa ni mi nismo obratili na njih veliku pozornost. Ipak oni isto ukazuju na moguće nenajvljeno pokretanje proizvodnje u Rafineriji. Što je u prošlosti (skoro uvijek) bila praksa!

Evo prvi članak još iz listopada s portala direktno: "PLINACRO: Potpisan ugovor o kupoprodaji produktovoda Opatovac - Bosanski Brod 

Plinacro je ... izvijestio da je potpisan ugovor o kupoprodaji produktovoda Opatovac - Bosanski Brod od plinskog čvora (PČ) Slobodnica do granice RH i BiH, čime će se omogućiti opskrba prirodnim plinom Rafinerije nafte Brod, dok će Plinacro osigurati dodatne prihode od transporta novih količina plina.". (https://direktno.hr/razvoj/plinacro-potpisan-ugovor-o-kupoprodaji-produktovoda-opatovac-bosanski-brod-171020/)

I onda je sljedilo i priopćenje iz Optima - grupe, iz firme koja zastupa Ruskog vlasnika: "Potpisan ugovor o kupoprodaji produktovoda Opatovac - Brod od PČ Slobodnica do granice Hrvatske i BiH".

Pa i objašnjenje: "24. oktobra u Zagrebu ... potpisan je ugovor između „Crodux Plin“ d.o.o. i kompanije „Plinacro“ d.o.o., u prisustvu predstavnika uprave „Rafinerije nafte Brod“ vezano za otkup produktovoda na teritoriji Hrvatske, neophodnog za dalju realizaciju projekta gasifikacije rafinerije. Zaključenje ovog ugovora ima strateški značaj za uspješnu realizaciju projekta gasifikacije proizvodnog postrojenja u Brodu.". (https://optimagrupa.net/Publication/Read/gasifikacija-rnb-og)

Nakon toga evo i nešto iz BiH štampe: "Počela izgradnja gasovoda na teritoriji Rafinerije nafte Brod" - javio je još u prosincu portal nezavisne.com (https://www.nezavisne.com/ekonomija/privreda/Pocela-izgradnja-gasovoda-na-teritoriji-Rafinerije-nafte-Brod/573523). Posebno se tu ističe da: "Puštanje u rad direktnog gasovoda planirano je za treći kvartal 2020. godine.".

Pa prije par dana u članku "Plinofokacija Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu - Malo se radi, pa stoji" (http://www.posavskahrvatska.hr/zivot/zivot/malo_se_radi_pa_stoji.aspx) u Posavskoj Hrvatskoj čitamo i ovo:

"Neposredno nakon potpisivanja ugovora (o kupoprodaji produktovoda Opatovac - Bosanski Brod) rukovodstvo Zarubežnjefta d.d. predstavilo je program realizacije prve faze plinofikacije Rafinerije, puštajući u rad novu kotlovnicu koja ima mogućnost korištenja kombiniranog pogonskog goriva: plin i mazut."

Na kraju moramo ponoviti da Ministarstvo zaštite okoliša i energetike još u prosincu reagiralo na prevelika onečišćenja brodskog zraka i “hitno uputilo pismo prema Rafineriji nafte Brod, u kojem je zatražena informacija o statusu rada rafinerije, informacija da li i u kojoj mjeri postrojenje rafinerije, odnosno uređaji za loženje u okviru rafinerije, obavljaju aktivnosti koje uzrokuju emisije onečišćujućih tvari u zrak, kao i informacije o provedbi rekonstrukcije rafinerijskog postrojenja i dovođenja rafinerije u proizvodnu funkciju te informaciju o planiranom ponovnom pokretanju proizvodnje.”.

Kako je nama poznato, odgovor na to pismo nije stigao u Ministarstvo iz Rafinerije!