Ovih dana Brođani ponovo su svjedoci da je zrak u njihovom gradu najonečišćeniji u cijeloj Hrvatskoj, ali i šire. Možda i u Europskoj uniji. Nažalost, takvo brodsko stanje traje već desetak i više godina!

Da, Slavonski Brod i trenutačno je najonečišćeniji grad s lebdećim česticama PM2.5 u Hrvatskoj (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)! Ovog jutra (petak, 21.10.2022.) kada članak pišem mjerna postaja na Jelasu (SB-1) već petnaesti dan kontinuirano u CRVENOM i TAMNO CRVENOM (onečišćen i jako onečišćen zrak). Što znači da je 24 satni klizni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM2.5 za tih petnaest dana kontinuirano bio iznad 25 µg/m3, pa 50 µg/m3 (vidi prilog)!

U istom razdoblju stanovnici ostalih gradova puno kraće su bili izloženi kontinuiranom onečišćenju zraka s lebdećim česticama PM2.5. Na žalost, to ništa ne govori odgovornim institucijama jer te institucije ponovo i dalje šute… Dokle(?), to nitko ne zna!

Možda gornja karikatura nam najbolje opisuje brodsko stanje. To je ‘uspomena’ iz facebook arhive od prije 6 godina. Lako možemo tadašnje upozorenje eko-aktivista preformulirati za sadašnje stanje: „Ovako radimo i mi već desetak godina... Koja god garnitura vlasti bila, niti jedna nije napravila ništa da bi u Slavonskom Brodu zaštitila osnovna ljudska prava… i ČISTI ZRAK!.“.

Možemo ponovo navesti sve aktere od kojih Brođani već skoro četrinaest godina očekuju pomoć i koja na žalost, ne stiže! Počev od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, koje je ministarstvo nadležno i za zaštitu okoliša, pa preko Povjerenstva za praćenje onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu, (saborskog) Odbora za zaštitu okoliša i prirode, DHMZ-a, HZJZ-a do Upravne odjele za zaštite okoliša u Gradu i Županiji,  Gradskog vijeća i Županijske skupštine!

Vjerujem da svi oni koji su odgovorni za ovakvo stanje zraka dobro znaju o čemu se radi. Dovoljno im samo ponoviti posljednje informacije koje su dolazile iz ovogodišnjeg izvješća Europske agencije zaštite okoliša, gdje se jasno vidi da je Slavonski Brod, na temelju mjerenja prosječne razine lebdećih čestica PM2.5 (tijekom posljednje dvije kalendarske godine: 2020. do 2021.) na 6. mjestu u Europskoj uniji (vidi prilog), odmah iza puno poznatijih talijanskih gradova (Padove, Venezie i Viczence), dok prva dva najonečišćenija grada dalje su: Nowy Sacz i Cremona (https://www.eea.europa.eu/themes/air/urban-air-quality/european-city-air-quality-viewer)!

Ne želim se baviti nekakvim proročanstvima, ali mogu potvrditi da je kako krenulo, pa i sada se nastavlja skoro istim tempom, vjerojatno će i iduće godine brodski zrak biti među top 10 najonečišćenijih u Europskoj uniji! Nažalost, ova je otužna slika jednog lijepog grada koji zaista vapi za zaštitom okoliša!