Evo izgleda i stanovnici Slavomskog Broda dočekali određeno poboljšanje u čistoći zraka. Na brodskim mjernim postajama, ali i u samom gradu, kada ovaj članak pišem (u utorak predvečer), evo polako dolazi do određenog poboljšanja.

Tako obje brodske mjerne postaje danas su bile u CRVENOM (onečišćen zrak) što je potpuno nova i bolja slika (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html) jer sve to dolazi nakon što su dvadesetak dana kontinuirano te postaje mjerile onečišćen zrak i one su kontinuirano bile (ponekad) u CRVENOM, više u TAMNO CRVENOM (jako onečišćen zrak), no ipak najviše u LJUBIČASTOM (izuzetno onečišćen zrak); mjerna postaja na Jelasu (SB-1) ukupno 10 i pol, a druga postaja kod Stadiona kraj Save (SB-2), u centru grada nešto više od 5 dana!

Vrlo je važno primijetiti da u spomenutih dvadesetak dana često su na brodskim postajama desetak sati (a jednom slučaju s 30. na 31. prosinca i 25 sati!) kontinuirano mjerene koncentracije lebdećih čestica PM2.5 iznad 100 µg/m3, a ponekad i od 240, 260 i 270 µg/m3 (http://iszz.azo.hr/iskzl/podatak.htm?pid=165, http://iszz.azo.hr/iskzl/podatak.htm?pid=275)!

Također i to da su se i u Rafineriji nafte.Brod na mjernoj stanici cijelo vrijeme kontinuirano mjerile visoke koncentracije lebdećih čestica PM10, pa i od 270, 286, 330 i 370 µg/m3 i sumporovodika (H2S) i od 250, 274, 374 i 450 µg/m3 (https://rafinerija.com/Content/Read/mstanica) i pomalo se snebivam… Nisu valjda svi (iz politike i uprave u Hrvatskoj) ‘uporno’ su govorili i govore da prekosavska Rafinerija NE RADI(?)! 

Moram nešto i ovaj put ponoviti, baš kako je jedan komentator prošli put uz moj članak i naveo, možda i stoti put: da sve ovo s ovim novim onečišćenjima brodskog zraka nije vrlo tragično, bilo bi sve ovo sramotno! Tragično je i sramotno ovo licemjerno politikanstvo, kada svi "odgovorni" izgleda žele sakriti stvarno stanje brodskog zraka! Dok svaki dan i to dan za danom vidimo i osjećamo veliko onečišćenje brodskog zraka, a "politika i uprava o svemu tom šuti"!

Također i ovom prilikom moram ponoviti kako je previše neodgovornih u Gradu i u Županiju, ali i u Ministarstvu i šire, tako i u DHMZ-u, HZJZ-u… Sve ovo već jako dugo traje, duže od 14 godina! Brođani, pa i eko-aktivisti nisu samo umorni, nego i psihički iscrpljeni, frustrirani, nezadovoljni pristupom svih odgovornih!

Očigledno je, svi oni, odgovorni, voljeli bi sve ovo sakriti, gurnuti pod tepih jer su nesposobni nešto kvalitetno uraditi… A Brođani iznova i iznova su samo svjedoci da je zrak u njihovom gradu najonečišćeniji, ali i kako neki komentatori tvrde i žrtve nemara i politike i uprava!