Koma je bila duboka, s nepravilnim, disanjem, nestabilnim krvnim tlakom, ugašenim tetivnim refleksima i oštećenim radom sfinktera, što je značilo da su političke stranke bile žive, nepokretne, bez svijesti o životu koji ih okružuje, te da su nekontrolirano srale pod sebe, na užas onih oko sebe.

[caption id="attachment_12829" align="alignleft" width="570" caption="Možda su se najeli gljiva ludara"][/caption]

 

 

I najpovršniji poznavatelji medicinske znanosti znaju da je koma nagli gubitak funkcija životnih odnosa, svijesti, hotimičnih pokreta, uz relativno očuvane vegetativne funkcije. Po svojoj dubini, koma u kojoj se mjesecima nalaze organizami slavonskobrodskih političkih stranaka –  HSLS-a, SDP-a, HNS-a, HSS-a, obje pravaške stranke, obje umirovljeničke stranke –  bila je duboka, s nepravilnim, disanjem, nestabilnim krvnim tlakom, ugašenim tetivnim refleksima i oštećenim radom sfinktera, što je značilo da su bili živi, nepokretni, bez svijesti o životu koji ih okružuje, te da su povremeno nekontrolirano srali pod sebe, na užas onih oko sebe.

 

Nenadano buđenje iz kome ili “odgođene smrti”, kako ju vole nazivati doktori s lirskim sklonostima, događa se ovih dana, kada ih u pokretni život vraća blizina i zov lokalnih izbora. Začuđena javnost, naviknuta gledati otromboljene, beživotne  veće ili manje stranačke tjelesine, nemalo se iznenadila njihovim protezanjema, buncanjem i probuđenim htijenjem da naglim uključivanjem u lokalni politički život, pokušaju stići i prestići HDZ, Udrugu „Pravaš“, HDSSB i Laburiste, izrazite favorite u utrci za osvajanje vlasti odnosno zastupničkih mandata u Gradskom i Županijskom vijeću. Neutralni stručnjaci pretpostavljaju da to graniči s nemogućim s obzirom na činjenicu da su rečene stranke, ležeči u deep comi, izgubile dobar dio važnog mišićnog tkiva, ali i izvjestan broj moždanih stanica u vidu svojih najboljih ljudi s idejama i drugih svojih odustajućih prvaka. Sudeći prema uzrocima kome (endogeno trovanje i pritisak koji je izvršio tumor mozga, kako kod koga), gubitak je, bar u bližoj budućnosti, nenadoknadiv. No, gdje ima volje, ima i načina, jer može se u Brodu utrkivati  i bez pola mozga i bez udova.