Carla del Ponte, bivša glavna haška tužiteljica, danas članica "Istražnog povjerenstva Ujedinjenih naroda za zločine u Siriji", u svojoj izjavi za Huffington post pokazala je svu svoju "objektivnost" uspoređujući zločine u Siriji s onima počinjenim u vrijeme ratova na prostoru bivše Jugoslavije. Ona kao da zaboravlja da je, i u jednom i u drugom slučaju, upravo međunarodna zajednica (pogotovu zapad) glavni krivac što su se dvije multietničke i multikonfesionalne zajednice, Jugoslavija 1991. i Sirija 2011., našle u stanju općeg kaosa i krvoprolića, a ne nekakvi pradavni atavizmi među "barbarskim plemenima" kako je uvriježeno mišljenje u "civiliziranoj Europi".

Sva njena zabrinutost i altruizam je stala u već uvježbanu rečenicu: "Ne postoji nikakva vojna opcija koja bi mogla okončati ovu tragediju. To je moguće postići samo mirovnim pregovorima. U Siriji sam vidjela takve zločine, kakve nisam vidjela ni na Balkanu.", izjavila je Carla del Ponte.

HP: Da li je stanje u Siriji gore, kada su u pitanju ljudska prava?

Carla del Ponte: Apsolutno. Već par mjeseci je situacija katastrofalna, ne samo zbog zločina koje su počinile vladine snage, nego i oni na drugoj strani, koje zovemo pobunjenicima. Oni nimalo ne zaostaju u okrutnosti za vladinim snagama. Vidjela sam stvari koje nisam nikad vidjela, čak ni u ratovima na Balkanu, a to je uplitanje djece u oružane sukobe. Oni služe kao kuriri, dakle riskiraju jednako kao i borci i to je neprihvatljivo.

HP: Da li postoji vojno rješenje za ovaj sukob?

Carla del Ponte: Mi u Ujedinjenim narodima mislimo da ne. Naša istraga na terenu nam govori kako je vojna opcija neprihvatljiva, jer je režim još uvijek jak, a to bi s vojne točke gledišta značilo još više žrtava i još više izbjeglica. Situacija bi se u tom slučaju samo pogoršala. Jedina moguća opcija su mirovni pregovori.

HP: Izviješće vašeg Istražnog povjerenstva navodi prisutnost stranih plaćenika, koliko vas to zabrinjava?

Carla del Ponte: "To je opasna činjenica, a još više će biti poslije, hoću reći kada više ne bude bilo predsjednika Assada i kada se promjeni režim. Ti plaćenici, koji se sada bore rame uz rame sa sirijskom oporbom, su uvježbani ratnici i postavlja se pitanje: zašto je sirijska oporba pristala na takvo "društvo". Možda zato što bolje poznaju vještinu ratovanja. No, jednom kad rat završi, oni neće tako lako otići iz Sirije. O tome se mora razgovarati u pregovorima. Taj važan aspekt će biti vrlo složena stavka u pregovorima."

Carla del Ponte, očito uvjerena u pad predsjednika Bashara al-Assada pokazala je još jednom svu "nepristranost" jednog ovako važnog tijela međunarodne institucije kao što je UN.

 

Izvor: Advance