Optužiti komentatore da su krivi za širenje pesimizma, nedostojno je i smiješno jednog »frajera« koji upravo radi na tome da do kraja ovlada strankom, neutralizira Pantovčak i politički upokoji kompletnu opoziciju. Nakon toga ostaje samo pitanje: čega se Plenković zapravo boji, nas ili sebe?


Daj čovjeku vlast, pa ćeš vidjeti kakav je, stara je uzrečica. A premijer Andrej Plenković pokazao je jučer da se ne razlikuje od drugih koje, vrlo brzo po preuzimanju vlasti, obuzme poriv da za sve uvijek okrivi glasnike loših vijesti – novinare i medije.

U nevjerojatnoj izjavi koju je na skupu EPP-a dao o razini pesimizma u Hrvatskoj, zbog kojeg mladi najviše napuštaju Hrvatsku, rekao je: »Odgovornost je na svim akterima, institutima, komentatorima, mogu slobodno reći i medijima, da s malo manje pesimizma kreiramo društvo jer nas to nikuda neće dovesti«.

Premijeru su, dakle, za 25 godina neefikasnosti države, za pljačku, korupciju, nepotizam, svađe oko partizana i ustaša i svega ostalog što Hrvatsku stavlja na sam kraj liste uspješnih europskih država, krivi novinski komentatori.

Vidi se da je u Münchenu bio bez svojih PR savjetnika jer mu oni ne bi dopustili da izgovara takve stvari. No, nažalost, nije aktualni premijer jedini kojemu su novinari i komentatori krivi za sve. Sve vlastodršce, a u pravilu najviše baš one na nižim razinama, lokalne šerife i ostale male ljude velikih apetita, najviše nerviraju baš novinari koji govore istinu o njima.

Da, teško je pogledati se u ogledalo i ustanoviti da imaš grijeha, a da ih mediji i komentatori jasno vide.

Što je najgore, našla se sova rugati sjenici: šef SDP-a Davor Bernardić odmah je na društvenim mrežama osudio tu Plenkovićevu izjavu, mada je sasvim nedavno i sam bio u sukobu s novinarima i komentatorima kad je, prije nekoliko mjeseci, sa svojim PR timovima slao reagiranja na svaki negativni napis, kao da se Reuters može zaustaviti. Tada su novinari i njihovi glavni urednici reagirali, i vrh SDP-a bio je prisiljen zaustaviti svoj presing na medije.

Zbog svega toga nemjerljivo je važno da novinarska struka ostane jaka i ujedinjena kod obrane ovih osnovnih prava – na iznošenje mišljenja, na stav, naravno i na kritiku. Cehovska organizacija, Hrvatsko novinarsko društvo koje se praktički raspalo oko odnosa prema nekim vlastitim članovima, i pred kojim su sada izbori, treba ostati glavna brana ovakvim udarima na novinare i komentatore, i trebaju je stoga voditi najbolji od nas.

Naravno, premijer ne vidi vlastite mane, a to je prije svega činjenica da HDZ u ovom mandatu s njim na čelu praktički nije pokrenuo još niti jedan novi reformski potez, osim nešto poreznih rasterećenja na početku mandata. Razlozi zbog kojih mladi odlaze iz Hrvatske, jasno, dublji su i teži od Plenkovićeve nepune dvije godine mandata, on doista nije sigurno ni njihov uzrok ni posljedica (mada neki njegovi itekako jesu).

Ali optužiti komentatore da su krivi za širenje pesimizma, nedostojno je i smiješno jednog »frajera« koji upravo radi na tome da do kraja ovlada strankom, neutralizira Pantovčak i politički upokoji kompletnu opoziciju. Nakon toga ostaje samo pitanje: čega se Plenković zapravo boji, nas ili sebe?

 

novilist