[caption id="attachment_11662" align="alignleft" width="570"] Snimak: Ljiljana Lukić[/caption]

Prvo na što sam pomislio kad sam prije nekoliko dana nad Brodom ugledao chemtrails je X-fileovski slogan – istina je vani odnosno istina je (svuda) oko nas ('truth is out there'). Naime, osjećalo se prisusutvo nečeg drukčijeg, tajnovitog, sa svrhom koju se ne može dokučiti, koje izaziva da se shvati i prouči. Tragovi, koje su naposljetku snimljeni, ostali su visjeti u zraku skoro dva sata, ne raspršujući se. Za razliku od contrails, uobičajenih tragova koji se raspršuju nakon dvadesetak minuta, jer su najobičniji kondenzacijski tragovi koji nastaju kao ledeni kristali iza mlaznica zrakoplova, kao produkt izgaranja goriva, chemtrails su primjetljivo dugotrajniji, „anomalijsko šireći trag“, aerosolni tragovi kao nekakva čvršća mreža na nebu.

Nisam zagovornik teorijâ urote u susretu s neobjašnjivim fenomenima u prirodi ili ljudskim aktivnostima tijekom povijesti, ali nisam ni naivni promatrač „spontanosti svijeta“. Chemtrails svakako ne nastaju sami od sebe, bez ljudskog utjecaja, ali o tome što su zapravi i koja je njihova uloga – za sada se bave upravo teoretičari urote. Stvar postaje sve interesantnija, jer su se chemtrails nad Hrvatskom pojavili tek otkako je ova ušla u NATO. Više ne surfamo po internetu kako bi vidjeli fotografije ovog fenomena, sada ih imamo na svom nebu.

Sugeriram da svakako posjetite neke od brojnih web stranica koje govore o tome što bi mogli biti chemtrails, koji je njihov kemijski sastav i što im je svrha.  Predlažem slijedeće:       


  Što je to chemtrails?


Prvi hrvatski znanstveni rad o chemtrailovima

Na rubu znanosti - chemtrailovi


Chemtrails cro-web stranica o chemtrailsu u Hrvatskoj