Američki liberali žive u svetu iluzija, u kojem se vodeći pokretač međunarodnog terorizma, američka vlada, doživljava kao benigna sila, rekao je Noam Čomski. On je liberale uporedio sa pristalicama doskorašnjem američkog predsednika Donalda Trampa koji ne priznaju pobedu Džoa Bajdena na novembarskim izborima.„Kao što ne možete naterati republikance da priznaju da su izbori izgubljeni, ne možete ni liberalne američke intelektualce da priznaju da su Sjedinjene Države vodeća teroristička država“, izjavio je Čomski za RT.

Činjenica je da su tokom čitave svoje istorije SAD vodile agresivni rat protiv nekoga, rekao je Čomski.

Takozvani „rat protiv terorizma“, koji je Ronald Regan postavio kao centralni deo svoje spoljne politike, bavio se ustvari otporom američkom terorizmu u Centralnoj Americi i Južnoj Africi, dodao je. SAD su Nelsona Mandelu smatrale teroristom sve do 2008. godine, a Međunarodni sud pravde presudio je da je američki tajni rat protiv Nikaragve kršenje međunarodnog prava.

„Ono što je Reganova administracija radila bio je vrhunac terorizma prema našim definicijama. Ali, Njujork tajms je objavio uvodnik u kojem se navodi da možemo odbaciti presudu suda jer je to neprijateljski sud. Zašto je to neprijateljski sud? Jer je osudio SAD“, rekao je Čomski.

Još jedna žrtva SAD-a je Kuba, koja je pretrpela višedecenijsku blokadu i kontinuiranu američku kampanju s ciljem da podrije vladu i izazove pobunu. U SAD se te akcije percipiraju kao glupe zavere CIA-e.

„To je bio ozbiljan teroristički rat koji je skoro doveo do uništenja sveta“, istakao je Čomski.
Neuspeh liberalnih intelektualaca da sagledaju američku politiku onakvom kakva jeste nije nešto što je ostalo u istoriji ili van granica te zemlje. Na primer, pobuna u američkom Kongresu 6. januara nije bila neka sluđena rulja Trampovih pristalica koja je došla niotkuda i bila poražena kako bi se dokazala slavna američka demokratija.

„Postoje zaista ozbiljne bolesti o kojima se ne razgovara - dvostranačje, iako su republikanci nestali iz tog spektra“, rekao je on.

Noam Čomski

© AP Photo / Anja NiedringhausA taj neuspeh nanosi stvarnu štetu milionima Amerikanaca. Ideje Bernija Sandersa, političara koji bi se lako mogao smatrati desnim centrom u zemlji poput Nemačke, prikazane su kao previše radikalne za SAD tokom predsedničke kampanje.

„Ono na šta on poziva, univerzalnu zdravstvenu zaštitu, besplatno visoko obrazovanje, konzervativne stranke u Evropi samo uzimaju zdravo za gotovo“, rekao je Čomski.

„Ovo je takva uvreda za američki narod da kažete - toliko ste zaostali da ne možete imati ono što ima Meksiko, Francuska, Brazil“, naglasio je on.

sputniknews