Istaknuti američki autor, Noam Chomsky, osudio je nasilje policije nad mirnim prosvjednicima u Turskoj rekavši kako aktualne scene "podsjećaju na najsramotnije trenutke u turskoj povijesti". Također je istaknuo kako se Turska u vrijeme progresa, počela kretati unatrag.

Masovni prosvjedi u Turskoj se nastavljaju. Mnogi zahtijevaju da premijer Erdogan podnese ostavku. On se od početka tjedna nalazio na službenom putu u zemljama Magreba, danas se vraća u Tursku.

Poprilično bizarno - dok je u Turskoj već potvrđen i treći smrtni slučaj prosvjednika, a tisuće su ranjene u agresivnim napadima policije, Erdogan je jučer u Alžiru dobio počasni doktorat za "doprinose čovječanstvu". Posljednja dva dana se suzdržao od komentiranja stanja u Turskoj. U ponedjeljak, za vrijeme posjete Maroku, kratko je poručio kako su prosvjednici zapravo "ekstremisti i vandali", da su "povezani s teroristima" te kako prosvjede potiču i neke "strane sile". Također je istaknuo kako očekuje da će prosvjed prestati dok se on vrati u Tursku, no izgleda kako neće biti tako.

Turski ministar vanjskih poslova, Ahmet Davutoğlu, komentirao je pojedine kritike koje stižu iz SAD-a. "Ovakvi incidenti događaju se svugdje i smatra se kako nisu ništa izuzetno. Zašto se onda govori da je ovo nešto izuzetno kada se događa u Turskoj? U demokracijama ovakvi prosvjedi se događaju. Mi poštujemo mirne prosvjednike, ali ima i onih koji ruše javno vlasništvo", rekao je te podsjetio da je i američka policija slično reagirala na Occupy prosvjede u SAD-u.

Iz Moskve, ruski predsjednik Vladimir Putin samo je kratko komentirao događanja u Turskoj ističući kako se nada da će turska vlada zajedno s opozicijom pronaći rješenja.

Skupina aktivista koji se nazivaju "Taksim Skupina Solidarnosti" podnijeli su jučer listu sa zahtjevima turskim vlastima nakon sastanka sa zamjenikom premijera.

Između ostalog navodi se:
- izgradnja u parku Gezi mora se obustaviti
- moraju se obustaviti svi planovi za rušenje Atatürk kulturnog centra
- guverneri Istanbula, Hataya i Ankare, kao i šefovi policije, koji su naredili napade na prosvjednike, moraju podnijeti ostavke
- moraju se ukinuti zabrane prosvjedovanja na tzv. "prvomajskim" lokacijama kao što je trg Taksim
- uporaba suzavca i sličnih supstanci mora se zabraniti
- svi uhićeni zbog prosvjedovanja moraju se odmah pustiti uz javnu izjavu da protiv njih neće biti pokrenuti postupci

Kompletan tekst na engleskom:
http://translatingtaksim.wordpress.com/2013/06/05/taksim-solidarity-group-announces/

Brojni prosvjednici jučer su tražili da se puste osobe koje su uhićene u Izmiru zbog pisanja na Twitteru (opširnije: Nastavljaju se veliki prosvjedi u Turskoj - policija u Izmiru uhitila 25 ljudi zbog poruka na Twitteru).

Prosvjedi su se sinoć nastavili duboko u noć, no po prvi puta otkako je došlo do eskalacije krajem prošlog tjedna, nije bilo napada policije. Jučer su u prosvjedu sudjelovale tisuće radnika iz turskih sindikalnih konfederacija. Iz sindikata ističu kako neće pokleknuti pred "fašizmom". Jučer se u Istanbulu uzvikivalo "Taksim trg je svugdje!".

Izvor: Advance