žRastu cijena hrane ne vidi se kraj. Dobavljači trgovcima svakodnevno šalju nove cjenike te je teško ne primijetiti da je sve manje akcija i na trajno mlijeko te da i privatne marke koštaju već 4,99 za litru umjesto oko 3,50 kuna, a brendovi i 7,99 kuna.


Loša godina u Brazilu te problemi s prekooceanskim kontejnerskim prijevozom itekako se proteklih dana osjete i na poskupljenju kave. Popularno pakiranje jubilarne Franckove kave od 400 grama, koje je dugo držalo cijenu od 32,99 kuna, u većini trgovačkih lanaca danas košta 36,99 kuna, Podravkina pasirana rajčica (500 g) s 5,99 poskupjela je na 7,99 kuna. I svježe mlijeko i mliječni proizvodi, mesne prerađevine, zimnica, konzervirana hrana… šokiraju novim cijenama na policama, a što je najgore, nitko ne može predvidjeti kad će poskupljenja stati, piše Večernji list, a prenosi tportal.

Direktor Croatiastočara Branko Bobetić kaže da su potrošačke cijene svih prehrambenih skupina na razini država članica EU-a, pa i Hrvatske, u listopadu u odnosu na rujan rasle 0,4 posto dok na godišnjoj razini prosječan rast u listopadu u EU-u iznosi 2,3 posto, a u Hrvatskoj 4,1 posto. Na razini država članica najveće povećanje potrošačkih cijena na godišnjoj razini odnosi se na cijene ulja i masti, više od devet posto, a u Hrvatskoj iznad 20 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Cijene u skupini mesa u listopadu su u odnosu na isti mjesec lani u EU-u rasle u prosjeku 0,3 posto, a u Hrvatskoj 0,8 posto. Gleda li se prvih devet mjeseci ove godine u usporedbi s istim razdobljem lanjske godine i prema podacima Nielsena, samo je svježe meso zbog tektonskih poremećaja na europskom tržištu i viškova uvjetovanih koronavirusom u prosjeku bilo pet posto jeftinije. No da se i tu situacija mijenja nagore za potrošače, govori činjenica da je piletina zadnjih nekoliko mjeseci poskupjela dva, tri posto, kao i cijela skupina mlijeka (i zbog povratnih naknada, posebice na male volumene), odnosno 1-1,5 kn/kg proizvoda, prenosi N1.

Svježi sirevi u studenom su u veleprodaji u odnosu na listopad bili oko tri posto skuplji, edamer i gauda za 10-ak posto, a i uvozni su sirevi poskupjeli, što se najbolje vidi po akcijama u dućanima. Uvozne gaude nema više po cijeni manjoj od 25 kn/kg, pa sada košta od 39 kuna naviše.

Iako je u EU-u još dosta viškova 'teških' svinja, koje su se manje klale zbog pandemije, carsko svinjsko meso u nas se sad ipak nađe na 'akciji' za 20, a donedavno se moglo naći za 17 kuna. Plećke bez kosti također su skuplje za kunu, dvije, a svinjski je but poskupio s 19,90 na 21,90 kunu i više. I goveđe meso je skuplje, tvrdi Bobetić.

Juneće polovice trenutačno su skuplje i 10-ak posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pa je normalno da se to prelilo i na trgovine.

'Sigurno je to da s obzirom na rast inputa, stočne hrane koja je poskupjela 35-40 posto u zadnjem tromjesečju (a u troškovima proizvodnje čini 60-70 posto), treba očekivati da će se cijene i dalje povećavati. U protivnom su veliki gubici i u primarnom sektoru i u industriji, opterećenoj i velikim povećanjem troškova energije. Plin je i 3,5 puta skuplji nego prije godinu dana. I struja je poskupjela, kao i sve vrste ambalaže, logistika, a povećale su se plaće zaposlenih u industriji…', nabraja Bobetić.

A sve to više ili manje, ovisno o maržama i velikoj konkurenciji trgovačkih lanaca na našem tržištu, osjete i potrošači. Martin Evačić, predsjednik Uprave NTL-a te udruženja trgovine pri HUP-u, kaže da su, otkako su počela poskupljenja, mliječni proizvodi u trgovinama skuplji 8-20 posto, robne marke mlijeka, šećer i keksi 20 posto, kava 15 posto, ulje i gauda 30 posto, brašno 20 posto, a najavljena su nova poskupljenja od početka siječnja 2022. za 10 posto… Dapače, cijena nekih brendova brašna koja su lani koštala 3,99 kuna sad je već sedam, osam kuna, što je poskupljenje od 100 posto.

'Iskreno, više i ne znam koliko je što otišlo gore jer svaki dan dobivamo nove cjenike. Sokovi, tjestenina, bomboni, čokolade, salame, juhe, začini, Vegeta, marmelade, ajvari, kiseli krastavci, toaletni papir… sve je poskupjelo. Od Nove godine poskupljuje i pivo. Zapravo samo svježe meso još nije išlo gore zbog golemih viškova u Europi. Kina, koja je nedavno imala problema s afričkom svinjskom kugom, ponovno je u pogon stavila svoje farme, zbog čega je skočila cijena stočne hrane u svijetu, a cijene svježe svinjetine, koje oni imaju dovoljno, ostale su niske', kaže Evačić.

seebiz