Prije nekoliko dana na adresu SBPeriskopa stigao je dopis sljedećeg sadržaja:

SBperiskop
 
glavnom uredniku
 
Poštovani,
 
nedavno sam se obratio glavnoj urednici portala SBplus sa zamolbom da objavi moje reagiranje na njezin članak objavljen na stranicama portala SB PLUS. Učinio sam to nakon što mi je sama ponudila takvu mogućnost, no nažalost niti nakon tjedan dana nema odgovora hoće li ili neće objaviti reagiranje, niti me želi izvjestiti  zašto to neće učiniti.
 
Ljubazno Vas molim možete li na stranicama SBperiskop objaviti to reagiranje .
 
Vlado Stakić
__________________________________
 
Povezujući navode iz otvorenog pisma gospodina Stakića o situaciji u Belišću, sa situacijom u Slavonskom Brodu, donijeli smo odluku objaviti njegovo otvoreno pismo Glavnoj urednici portala Sbplus, koja je to odbila učiniti, verujući da će biti interesantn i slavonskobrodskoj i hrvatskoj javnosti. 
 
_________________________________

Vlado Stakić, Valpovo

Glavnoj urednici portala SBplus

Poštovana,

prihvaćajući Vašu "vraćenu lopticu", predlažem Vam da na Vašim cijenjenim stranicama objavite reagiranje na Vaš članak Vežemo li konja gdje nam gazda kaže? Gazdek-ne, koji je objavljen 23.4.2022 godine.

Kao dio programa Dan Grada 2022. godine prije petnaestak dana u gradu BELIŠĆU u organizaciji tamošnjeg ogranka Hrvatskog novinarskog društva

održan je stručni skup novinara na kojem  se razgovaralo o temi: Mediji u lokalnoj zajednici. Bio je to, ukratko,tipični novinarski skup kakvih je već održano nekoliko. Ali samo naoko. Jer, kao što je vrag u detalju, tako je ovaj puta i skandal bio u detalju.

A taj se skandal ovaj puta nalazio u dobrom dijelu ove ekipe novinara koje se može svrstati u osuđene lažljivce, demagoge, manipulatore, plaćeničke novinare  koji su na nezapamćen način prije dva mjeseca upravo građane Belišća nazvali medijski lobotomiziranim građanima (praznoglavim, maloumnim, retardiranim,slaboumnim, iskompleksiranim, umobolnim, zatupljenim, poluretardiranim, poremećenim ...).Do takvog je zaključka i uz njihovu podršku došao. ni manje ni više, predsjednik Vijeća časti Hrvatskih novinara koji je svoj zaključak objavio u članku: O Gradonačelniku ima tko da piše.

Umjesto da su se prvo javno ispričali građankama i građanima Belišća na nezapamćenim uvredama, oni su po starom dobrom običaju, taj, po ničemu značajan stručni novinarski skup, iskoristili za još jednu tribinu prepunu trivijalne demagogije. Možda to i ne bi bilo interesantno da svoje oduševljenje tim promašenim skupom nije iskazala i glavna urednica ovog portala koja je vjerojatno zalutala u tu medijsku korumpiranu i kompromitiranu sredinu. Upravo je ona jedina novinarka koja je napisala članak o tom sramotnom skupu novinara.Nitko se drugi nije odlučio napisati bilo kakav članak o tom beznačajnom i demagoškom skupu, tako d o održavanju tog skupa nema ni traga na stranicama HND-a. No za objavu željkinog članaka već je stigla zahvala od strane korumpiranog Ogranka HND-a BELISŠĆA, najavljeno je da se njen dolazak očekuje i drugi puta, pa treba očekivati kako će ona u znak zahvale snažno odgovoriti na ovo reagiranje.

Bilo je na tom skupu puno detalja i u svakom je čučao skandal, a skandali su u trivijalnim demagogijama perjanice HND-a Hedla i dopredsjednika HND-a Gorana Gazdeka. O skandaloznim demagoškim opservacijama predsjednika HND-a ovom prilikom ne, jer one su već odavno prepoznate i mogle bi se svrstati u nedavno odaslane poruke doajena medija Denisa Latina ....Sram me je sto dijelim profesiju sa Hrvojem Zovkom i Dragom Hedlom....

Tako su DRAGO HEDL i GORAN GAZDEK, misleći da su svi građani i građanke BELIŠĆA lobotomizirani, održali svoje monologe uz pozorno slušanje nijhovih istomišljenika, nije u njihovim demagoškim opservacijama bilo ni trunke samokritičnosti i to bas osobne. Lupetao je HEDL...

- Mislim da stvari dobro opisuje poslovica koja kaže: „Veži konja gdje ti gazda kaže", pa se dobar dio lokalnih medija, nažalost, ponaša na način da besprijekorno, bespogovorno i bez imalo kritičnosti piše o stvarima za koje se „iz aviona" vidi da nisu u redu. Ponekad to čine iz konformizma, iz bojazni da se ne zamjere vlastima u lokalnoj sredini i, u konačnici, iz straha da ne izgube svoj posao. To je ljudski i razumljivo te ja ne osuđujem kolege koji su prisiljeni tako raditi, ali je to tužno za sredinu u kojoj se to događa. Svaki pametan predstavnik vlasti shvatit će da je ponekad dobro imati opoziciju u novinarstvu. Dakako, onda kad ona teži ispraviti sve njegove pogreške. Za tako suptilan posao treba imati umijeće i te dvije naoko izražene suprotnosti dovesti u ravnotežu. - kazao je Drago Hedl.

No, evo kako to izgleda u praks,i u gradu BELIŠĆU. Drago Hedl za Belišćanski list, koji je u stopostotnom vlasništvu tijela javne vlasti u protekle 4 godine napisao je pedest kolumni i u ni jednoj kolumni nije napisao niti jednu jedinu rečenicu koja sadržava kritiku prema poslodavcu za kojeg piše, niti jednu jedinu. Dapače, za svog je poslodavca konstruirao, obmanjivao, ponižavo i vređao  građane Belišća. Zatvarao je oči da ne bi vidio što se dešava, pljeskao je onda kada su se drugi stidjeli.Tako se je pravio, kako se u narodu kaže, grbav, kada  se u gradu BELIŠĆU srozavalo sve demokratske vrijednosti. Pljeskao je kada je gradonačelnik za kojega on piše najavljivo kaznenu prijavu protiv gradskog vjećnika, predsjednika kluba vijećnika HDZ-a, jednog od najkvalitetnijih članova Gradskog vijeća u najnovijoj povijesti BELIŠĆA, g edao je HEDL kako ga se sramoti i ponižava, gledao je kako se to čini uz suport korumpiranog BELIŠĆANSKOG SDP-a. I nije samo to prešućivao, pažljivo je nadgedao da se kojim slučajem u tom njegovom plaćeničkom listu kojim slučajem građane ne upozna da je pravomoćnom sudskom odlukom taj mladi obrazovani i ničim ukaljani gradski vijećnik oslobođen svih objeda koje je na njegov račun, bez imalo novinarske pismenosti, sijao Hedlov belišćanski šef, inače dobitnik Keršovanija za 202O. godinu..Tesko je pobrojati sve ono što je HEDL presućivao, a još teže ono čime je za potrebe svojeg gazde vrijeđao gradjane BELIŠĆA.

Tako je u BELIŠĆE na taj demagoški skup došao i Goran Gazdek, inače dopredsjednik, kako mnogi uglednici kažu, neozbiljne udruge HND-a kako bi veleumo odaslo poruku. Kazao je jučer Goran Gazdek, naglasivši kako će se žaliti Ustavnom sudu, jer smatra da novinari imaju pravo govoriti i da javnost ima pravo znati takve stvari o političarima.

No upravo su takvi novinari kao Goran Gazdek sprijećili da javnost odnosno građani saznaju je li možda gradonačelnik BELIŠĆA osuđen što je zatvorio pitku vodu građanima Valpova, djeci, bolesnima, umirovljenicima, je li možda osuđen za, kako su slobodni mediji pisali, razbojstvo i hajduciju. Imaju li pravo gradjani BELIŠĆA i Valpova znati koliku je kaznu dobio gradonačelnik BELIŠĆA, tko je platio i koliki su troškovi suda. Zbog takvih novinarskih manipulatora kao što su HEDL i Gazdek građani Belišća ne znaju je li stvarno netko popljačkao njihovu imovinu, zbog takvih novinara građani BELISŠĆA, i bivsi radnici BELIŠĆA, ne mgu saznati je li DORH istražio svu onu dokumentaciju koju je dobio nekada najugledniji istrazivački novinar HEDL, a koji o tome nije napisao niti rijeci, ili nije smio. Zbog takvih novinara kao što su Hedl, Jerkić i Gazdek, u nijednom mediju u vlasništvu grada BELIŠĆA nije se smjelo objaviti da je 7. prosinca 2021 godine, jednu od najuzornijih udruga, Inkluzivnu udrugu Zvono, posjetio, ni manje ni više, nego Predsjednik RH Zoran Milanović. A o tom su posjetu izvjestili gotovo svi mediji, od Glasa Istre do medija u zaleđu Dubrovnika. Zbog takvih novinara gradjani Belisšća ne mogu saznati tko to nije na svečanu sjednicu Gradskog vijeća povodom DANA GRADA želio pozvati, i zašto, predsjednika RH. Zbog takvih novinara i medijskih piskarala, građani Belišća ne smiju saznati zašto ni nakon 30 godina u BELIŠĆU na Gradskom groblju nema spomen obilježjs u znak pijeteta na sve zrtve poginule u Domovinskom rata. Zbog takvih novinara građani BELIŠĆA ne smijeu saznati je li netko od izvršne vlasti i predstavničkog tijela građana ove godine povodom DANA GRADA Belišća zapalio barem jednu svijeću na GRADSKOM GROBLJU U BELISCU kao čin sjećanja na sve poginule žrtve u Domovinskom ratu .

Samo takvi novinari koji imaju vremena da prebrojavaju na koliko se slika pojavljuje gradonačelnik Valpova u Valpovačkom listu, mogu izgovarati bez srama rečenice koje fasciniraju glavnu urednicu, inače, hvale vrijednog portala SB plus.

Potpisnik ovog reagiranja nikada nije pripadao političkim opcijama kojima pripada HDZ, ali se slaze sa izjavom Plenkovića... novinari nisu svete krave, da se i njihove svinjarije nebi smjele propitkivati.

Vlado Stakić