Predstavite nam sebe i svoj hobi.

Ja sam Aleksandra Maljković. Iz Vukovara sam, majka petoro djece. Trenutno sam na porodiljnom.

Moj hobi je pravljenje prirodnih sapuna na glicerinskoj bazi, od sastojaka koje, više manje, upotrebljavamo u prehrani, začina, kave, eteričnih i mirisnih ulja i zdravih ulja (kokos, badem, maslinovo itd.)

Mogućnosti su zaista beskrajne. Vodim se onim što sam negdje pročitala:  "Ne peri se s ničim što ne bi pojeo"

Je li sve zahtijevno? U jednom trenutku sam vidjela da ste napravili sapun u obliku šokačkog šešira. Kako vam to uspijeva?

Pa za početnike bih mogla reći da jeste zahtijevno. Ipak. ima stvari koje moraš naučiti u praksi, recimo miješanje  ulja, temperaturu da se svojstva ne gube, što sa čime miješati...

Što se tiče ukrasnih sapuna, pa i samoga šešira, većinom je ručno rađeno, bez kalupa i zahtjeva veoma veliki trud, volju i želju. Sam šešir sam radila bez kalupa i uspjela. Ideju sam dobila na Instagramu gledajući kako jedna djevojka izrađuje prekrasne šešire.

Kako se rodila cijela ta ideja oko pravljenja sapuna?

Kao što sam rekla na porodiljnom sam, još godinu dana, i, naravno, da sam počela razmišljati o tome gdje i što raditi poslije. U jednom momentu sam shvatila da bi mogla raditi ove sapune, jer ih baš i nema puno na našem području. I u par dana nabavila sam najosnovnije i počela. Tako da je sada hobi u realizaciji za posao i otvaranje firme. Dala sam si tu godinu da se dobro izučim i izviještim. Radije ću biti samozaposlena, jer mi to daje vise mogućnosti kao majci.

Koja je razlika između običnog i domaćeg sapuna? Kao laik rekla bih da je ovaj vas ljepši i zdraviji. U čemu je razlika?

Da, dobro ste rekli, moji sapuni su zdraviji. Sapuni su napravljeni na biljnoj bazi, ništa nije testirano na životinjama, boje isto tako; sastojci su prehrambeni, eterična ulja. Nema ni jednog štetnog sastojka. I daje mi mogućnost da se igram s bojama i mirisima, oblicima, u čemu posebno uživam. Ali prvo zdravlje.

Može li domaći sapun svatko izraditi kod kuće? Biste li s nama ukratko podijelili sam proces postupka njegove proizvodnje, s tim da izuzmete tajne kao svaki proizvođač?

Rad s glicerinskom bazom i je i nije lagan. Ipak se mora znati temperatura na kojoj se može dodati neki sastojak, a da ne izgubi svojstva na toplini. Glicerin se otapa i to je najlakši način pravljenja sapuna. Postoje još dva u kojima se mislim oprobati uskoro.

E sad, što se tiče toga može li svatko izraditi ga za sebe kod kuće - može, ako želi, ali ne znam koliko se isplati kupiti sve potrebno za desetak sapuna. Ima tu i puno nepotrošnih potrebnih alata.

Još ste na početku, ali s dovoljno iskustva da vidite sviđa li se korisnicima ideja i realizacija. Koje su povratne informacije? Smatrate li da će se u budućnosti sve vise tražiti proizvodi proizvedeni upravo u domaćinstvu?

Zasada sam dobila samo pozdravljanje ove ideje. Žene koje su probale moje sapune zadovoljnesu i oduševljene, čak me pitaju bi li im napravila sapune za pojedini tip kože (suhu, s bubuljicama..)

Da, mislim da je danas veoma potrebno okretati se domaćim i prirodnim proizvodima. Na žalost, zaboravili na njih i na njihovu dobrobit za naše zdravlje. Koristimo tvorničko, a nekada su te domaće i prirodne stvari više učinkovite.

Podijelite s posjetiteljima sbperiskopa vašu stranicu kako bi zainteresirani za vas rad mogli gledati sve tvorevine vaših ruku.

Moja stranica na Facebook je https://www.facebook.com/Vratiteprirodusebi/

I na Instagramu @soap_vu77