Adila Pečenković Kazaz (25) dolazi nam iz Bihaća. Kreativka, supruga, majka jednogodišnje djevojčice. Po struci BA prehrambene tehnologije. Ovdje sam zbog njenog hobija, izrada nakita od polimerne gline. Za one koji ne znaju to je masa za oblikovanje poput plastelina, koja se peče i time dobiva svoj čvrsti oblik. Takav nakit je specifičan po tome što je izrazito lagan, savitljiv i bogat bojama.

Što sve radiš i kako?

Najčešće radim naušnice, male, srednje, iz jednog dijela, više dijelova, različitih oblika, dimenzija, tehnika, boja... Pored naušnica radim i ogrlice, narukvice, prstenje, broševe i dugmad. U izradi koristim razne tehnike, miješam boje da bih dobila različite efekte, koristim pečate da bih dobila različite otiske, crtam akrilnim bojama po nakitu, radim minijaturne figurice koje lijepim da bih dobila traženi oblik. Tehnika, ideja i mogućnosti je stvarno bezbroj, najveći problem je izabrati što danas raditi.

Kada napravim konačni izgled naušnice, onda slijedi pečenje. Temperaturu i vremensko trajanje pečenja je jako bitno namjestiti, jer jedino tako dobijem boju koju želim. Nakon pečenja slijedi čišćenje, brušenje, poliranje, iscrtavanje, bušenje, lakiranje, stavljanje kukica, slikanje i za kraj pakovanje.

Vaš se nakit razlikuje od dosta onoga što svakodnevno nudi tržište. Kako to da ste se pronašli baš u ovoj tehnici?

Oduvijek sam kreativna i nešto pravim svojim rukama (od izrade prirodnih sapuna do šivanja). U ovom hobiju sam se pronašla, jer ima mnogo različitih načina izražavanja, mnogo tehnika na kojima mogu raditi, te mnogo predmeta koje mogu praviti.

Koliko smatrate da se na našim prostorima cijeni ručni rad i da li je zarada jednaka zadovoljstvu?

Ne mogu reći da se ne cijeni ručni rad, jer mnogo je onih koji podržavaju kreativce, ali se cijeni dosta manje u odnosu na druge, razvijenije zemlje. Puno je više zadovoljstva u ovome što radim nego zarade, ali to i jeste ono što svaki hobi čini posebnim. Ne smatram svoj hobi poslom, uživam dok radim i čini me sretnom kada netko pita ili vidim da nosi moj nakit.

Tko su najčešći kupci?

Još ne nogu grupirati kupce u skupine. Javljaju mi se kupci iz raznih gradova i drugih država, raznih dobnih skupina.

Koliko je internet koristan prilikom predstavljanja rada?

Meni mnogo jer je jedino " mjesto " gdje izlažem radove. Sve vas pozivam na stranicu na Facebooku, te Instagramu pod nazivom: leart.handmade gdje izlažem radove. Dobro ste došli.