Nedavno sam proveo analizu dvogodišnjih prosjeka (2022. i 2023.) izmjerenih satnih koncentracija lebdećih čestica PM2.5 na mjernim postajama u Hrvatskoj i objavio, ako zanemarimo eventualnu validaciju podataka (koja će se naknadno odraditi u DHMZ-u i koja validacija vjerojatno ne bi trebala i neće imati veliki utjecaj na te prosjeke) da brodski zrak po toj analizi najonečišćeniji u Hrvatskoj: postaja na Jelasu (SB-1) ima prosjek od 27,94 µg/m3, postaja kod Stadiona kraj Save (SB-2) 24,19 µg/m3, dok postaja Kutina-2 23,46 µg/m3, Koprivnica-2 22,26 µg/m3, Koprivnica-1 22,14 µg/m3, Zagreb-3 22,01 µg/m3, Osijek-2 19,13 µg/m3, Sisak-1 18,96 µg/m3!

Sve je to odrađeno u duhu praćenja onečišćenja lebdećim česticama PM2.5 sa strane Europske agencije za okoliš, “European city air viewer”, na kojoj karti s dvogodišnjim prosjecima (2021. i 2022.) satnih koncentracija lebdećih čestica PM2.5, Slavonski Brod je na prvom (1.) mjestu od 375 gradova Europske unije s 28 µg/m3 (https://www.eea.europa.eu/themes/air/urban-air-quality/european-city-air-quality-viewer)! Iza Slavonskog Broda su bili: višegodišnji ‘šampion’ Nowy Sacz i još nekoliko poljskih gradova, među njima i Krakow, a i gradovi iz Italije: Cremona i Padova!

Svi ti podaci iz analize odnosili su se na 2022. i 2023. godinu, ali zrak u Slavonskom Brodu i u 2024. godini dalje je najonečišćeniji u Hrvatskoj, ali i šire. I ove godine i na jednoj i drugoj brodskoj postaji mjerene su satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 od 200 µg/m3 i još dvadesetak puta iznad 150 µg/m3, što su izuzetno visoke koncentracije! Vrlo je interesantno, te najveće koncentracije na brodskim postajama nisu mjerene isti dan, nego na Jelasu (SB-1) dana 23. siječnja, a kod Stadiona kraj Save (SB-2) 01.veljače.

Inače Slavonski Brod samo u posljednja tri (zimska) mjeseca dosada 11 puta je bio u LJUBIČASTOM (izuzetno onečišćen zrak), što bi značilo da je 24-satni prosjek lebdećih čestica PM2.5 je iznad 75 µg/m3! Prvi put 21. studenog, a posljednji put 1. i 2. veljače i to četrdeset i više sati!

Nekako prije tih datuma je započelo jedno razdoblje kada su brodske postaje kontinuirano trinaest dana bile u CRVENOM (onečišćen zrak), ŽARKO CRVENOM (jako onečišćen zrak) i u LJUBIČASTOM!!!

Sve ovo je dovelo do toga da poslije dužeg vremena Slavonski Brod ponovo je došao u udarne termine nekih medija, pa i na RTL Dosje vezano za onečišćenja u zraku, gdje je uz ostalog reporterka RTL Leone Šiljek razgovarala s Gordanom Pehnec iz Zavoda za higijenu okoliša Instituta za medicinska istraživanja (https://net.hr/danas/rtl-danas/zrak-danima-posvuda-kriticno-los-strucnjakinja-otkrila-sto-je-to-u-njemu-kancerogeno-bf269cf6-c913-11ee-9d39-a6a3e3a01370).

“Na pitanje (reporterke) koliko je situacija zabrinjavajuća u Slavonskom Brodu s obzirom na to da je kvaliteta zraka bila loša 13 dana uzastopno, Pehnez je odgovorila da je kvaliteta zraka loša posljednjih mjesec dana i u drugim gradovima kontinentalne Hrvatske, kao što na primjer Zagreb, Sisak, Kutina, Osijek, Koprivnica…”.

Svaka čast reporterki, ovu priču jako je dobro odradila! Na žalost, odgovori odgovornih uopće nisu baš bili uvjerljivi. Tako ni gđe Pehnec iz IMI, koja je poslije zaključka kako je brodski zrak 13 dana kontinuirano onečišćen, odmah je započela svoju priču da i drugi gradovi u Hrvatskoj imali veliko onečišćenje, što nitko nije ni mislio poreći, ali zaboravila da su drugi gradovi već 3-4 dana bili u ZELENOM. Istina taj dan (nedjelja) i brodski zrak pomalo već je bio u ZELENOM i pomalo u ŽUTOM, ali sutradan (ponedjeljak, kada sam članak pisao) postaja na Jelasu (SB-1) ponovo je bio i to jedina mjerna postaja u Hrvatskoj, u CRVENOM!!!

Na žalost, ponovo moramo postaviti pitanje: Je li postoji namjera ili neznanje ili nešto treće da odgovorni ne vide kako je brodski  zrak najonečišćeniji u Hrvatskoj, ali i šire?