Astrologija je složena i ozbiljna nauka koja prilično precizno opisuje ljudsko ponašanje, prirodu čovjekove ličnosti, te može biti od velike pomoći svakome onome tko želi racionalno sagledati pluseve i minuse svoga ponašanja i ispravljati greške u svome radu i životu.

Astrologiju sam oduvijek doživljavao kao neko šarlatanstvo i glupost sve dok nisam upoznao Zvonimira Olčara, sto postotnog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata, čovjeka kojeg je jedan snajperski metak u kralježnicu doživotno prikovao uz invalidska kolica, ali čovjeka čvrste i neslomljive volje, danas moj veliki i drag prijatelj, koji me je uveo u tajne ove drevne nauke s kojom ću pokušati u ovome tekstu malo pobliže približiti javnosti ličnost  gradonačelnika Mirka Duspare.

Gradonačelnik je u horoskopu Lav, a bez obzira na njegovo porijeklo, obrazovanje ili materijalno stanje, Lav će uvijek sagraditi svoje kraljevstvo gdje god da se nalazio. Nije važno, jeli to država, grad ili samo komadić tla. Sa svojim četvrtim osvojenim mandatom gradonačelnika, njegovo kraljevstvo u našem gradu je neupitno.

Bez obzira bio to komadić tla, grad ili država, Lavu je samo važno to da na tom svom dijelu teritorija suvereno i premoćno vlada. Lava ne može zadovoljiti nešto što nije najbolje, najuzvišenije, najmoćnije…. Iza oklopa moćnog, odvažnog i neustrašivog lava krije se zapravo, ranjiva i osjećajna osoba. Po svojoj prirodi Lav je mnogo humaniji i plemenitiji nego što to ljudi misle. Glavne su mu osobine njegova neiscrpna životna snaga i radost, ogromna radna energija i neumorna aktivnost što je javno uočljivo i primjetno svake srijede kada na valovima Radio Broda gradonačelnik otvoreno razgovara sa svojim građanima, zapisuje sve njihove probleme, prima građane na razgovor u svoj Ured i bori se za boljitak i njihovoga i svoga grada u cjelini. Lav uvijek zrači veličinom i veličanstvenošću, velikodušan je i često  obdaren i velikim idejama.

Lavovi su rođeni vladari. Ja sam osobno, recimo, riba u horoskopu i mi ribe smo rođeni umjetnici. Problem u društvu nastaje kada se zamjene teze, kada recimo, riba hoće postati vladar, a lav umjetnik. Hoću reći, ne može baš svatko na izborima za gradonačelnika pobijediti jednoga Lava. Pri čemu s riječi –SVATKO-ni najmanje ne želim podcijeniti ili omalovažiti političkog konkurenta na pijedestal gradonačelnika. Hrvoje Špicer kao kandidat HDZ-a je nesumnjivo jedna izuzetno pametna i inteligentna osoba, mlad i sposoban, vrlo ambiciozan, probitačan, ali zvijezde na nebu mu nisu podarile moć individualnosti i osobnosti, on jednostavno nema u sebi ono nešto čime bi mogao impresionirati i osvojiti široke narodne mase i pobijediti Dusparu. Isti problem je bio i s prijašnjim hadezeovim kandidatima za gradonačelnika-sve odreda pametni, inteligentni ljudi-ali fali im crta osobnosti i individualnosti, fali im ono nešto što u sebi ima Duspara, što su mu podarile zvijezde na nebu, a što su njima uskratile.

Na prošlim izborima za gradonačelnika kada su ga novinari SBTV-a upitali što misli o ponašanju Hrvoja Špicera u predizbornoj kampanji, očekivao sam da će sad Duspara početi po njemu pljuvati zbog podosta niskih udaraca ispod pojasa za vrijeme kampanje, ali, Duspara je samo mirno i hladno odgovorio:

-Bio je dobar!

To je samo eto, djelić te osobnosti koje Hrvoje Špicer nema, bez pretenzije da umanjujem njegove kvalitete.

No, međutim, Lav isto tako ima neke svoje i ozbiljne mane: brzo se uvrijedi i s njim pokatkad nije lako ni raditi ni živjeti, jer reagira burno i žestoko na svaku kritiku i svaku sitnicu koja mu nije po volji. To je vrlo štetna osobina Lava, jer tada postaje sklon teatralnom dramatiziranju i generiranju neprijatelja i tada on može prerasti u arogantnog diktatora te stvoriti oko sebe zloćudno ozračje, što može izazvati strah i strahove najbližih suradnika. A što nikako nije dobro za razvoj tolerantnog, humanog i demokratskog društva.

Da je sada ovdje moj prijatelj Zvonimir, onda bi odmah napisao na desetak gusto kucanih stranica -DUHOVNE VJEŽBE YOGE I DALEKOISTOČNJAČKE TEHNIKE MEDITACIJE I VIZUALIZACIJE -koje bi Duspara trebao prakticirati svaki dan da otkloni te svoje nedostatke i minuse u ponašanju.

Rijetko među lavovima nailazimo na slabiće, to su sve uglavnom jake i stabilne ličnosti, nije potrebno naglašavati da svaki Lav voli vladati svojom okolinom, što uključuje i ljude oko njega. Ovakva dominantnost lava u društvu prijemčiva je za mnoge žene. Ako stvar gledamo s aspekta ženske seksualnosti, evo recimo, primjer, iako podosta stariji od župana Danijela Marušića i njegovog ljepuškastog izgleda i nasmiješenog lica, Duspara je s aspekta privlačnosti, zapravo, ženama mnogo interesantniji i zanimljiviji. To je uočljivo u brojnim komentarima na našim brodskim portalima u kojima pojedine žene uopće i ne kriju svoje simpatije i ljubav prema gradonačelniku, a pojedini komentari nekih naših usamljenih sredovječnih žena zrače i otvorenom erotikom i skoro pa i ljubavnim pismima.

Jeli netko ikada istraživao utjecaj  seksualnosti gradonačelnika na žene i na pobjedu  na svim dosadašnjim izborima za gradonačelnika?

Da postoji jedna ozbiljna studija na ovu temu-mnogi bi se iznenadili rezultatima te studije, jer osobno smatram da Duspari pobjedu donose žene opčinjene njegovom lavovskom muževnošću i jakim macho  autoritetom. A kakav je Lav u ljubavi? Osjećajan, postojan i pravi ljubavnik. Tako kažu zvijezde na nebu, a vjerujem da to potvrđuje i gradonačelnikova supruga Ozana. Lav je vrlo privržen svojoj lavici, nije sklon zavođenju radnih kolegica i ljubavnim avanturama, pa su bračni odnosi žene s lavom  vrlo stabilni, brak im je siguran i nije podložan bilo kakvim krizama.

Lav je prilično konzervativan po svojoj prirodi i naravi i manji problemčići bi se eventualno mogli javiti u braku ukoliko supruga ima suprotna svjetonazorska stajališta, new age, filozofiju djece cvijeća, pacifistički ili umjetnički pogled na svijet i slično.

Lavovi su strastveni i ponosni ljubavnici i u ljubavi također preuzimaju ulogu vođe. Vole da im se partneri dive. Njima treba publika i divljenje i u prijateljstvu i u ljubavi. Nevjeru i flertove lavovi ne podnose i zato supruga Ozana može biti  sigurna kada joj suprug ide i na duža službena putovanja. No, međutim, Ozana ne može otkloniti, zatomiti i prigušiti oduševljenje slavonskih usamljenih i razvedenih žena koje uz crnu kavicu, raskopčane haltere i zapaljene cigare uz čašicu pelinkovca jedva čekaju da dođe srijeda i na Radio Brodu čuju glas svoga tajnog obožavatelja i s njim nekoliko minuta opće na temu izmišljenog problema šahta iz kojeg curi voda ili srušenog bora na ulici.

A niti postoji srušeni bor niti šaht iz kojeg lije voda, postoje samo usamljene sredovječne žene koje čekaju srijedu kao ozeblo sunce, ona je melem za žensku dušu i erotska čežnja da žene srijedom verbalno opće sa svojim gradonačelnikom putem telefona.

Muškarac Lav je i veliki romantik i to je nešto što također naše žene slavonske dira u srce. Duspara ne govori izvještačenim, umjetnim političkim rječnikom kao župan Danijel Marušić, recimo, već sasvim suprotno, on govori običnim, normalnim narodnim ili pučkim izričajem, a ponekad kada je ljut na nekoga i s puno psovki. Neki njegovi kritičari su to nazvali-kočijaški rječnik.

A ja to zovem božji rječnik, jer psovka je dar božji, psovka je ispušni ventil za sve naše unutrašnje neuroze i konflikte, za svu našu ljutnju, psovka je tradicijski hrvatski verbalni brend proizvod, jedna psovka više vrijedi nego deset izgovorenih Zdravo Marija.

Hrvoje Špicer ostat će mi zapamćen kao ravnatelj Kazališno-koncertne dvorane IB Mažuranić, po stalnom i učestalom javljanju iz crkve Presvetog Trojstva.

Samo mu je još kauč falio pa da tamo i spava.

HDZ je bio uvjeren da će mu naši katolički svećenici i autoritet crkve Presvetog Trojstva donijeti pobjedu na izborima za gradonačelnika.

Ah, koji zajeb!

Onaj tko želi pobijediti Dusparu na izborima za gradonačelnika mora okrenuti leđa crkvi, i usmjeriti se prema ženama. Svoj politički program treba prvo pristojno i kulturno demonstrirati ženama, prvo treba pridobiti žene, jer, žene su ključne u izbornoj pobjedi za gradonačelnika u Slavonskom Brodu: žene Slavonke, žene Bosanke, žene dobre, žene loše, žene šokice, žene raspuštenice, žene koje nose haltere, žene koje nose pumparice i one koje nose tangice, žene prostitutke i one koje to nisu, žene domaćice i razuzdane pjevačice, žene intelektualke, žene majstorice i žene frizerke, žene književnice i žene usamljenice, žene slikarice, žene voljene i žene nevoljene, žene profesorice i žene pročelnice, žene savjetnice, žene konsultantice i žene napaljenice….

Sve te  žene su dakle, presudne i bitne za pobjedu na izborima, ključna je kultura seksualnosti,  a ne vulgarnost religije. Pitam vas sada, što tim ženama znači npr. jedan Dragan Jelić s preporukom HDZ-a da zna pisati projekte za fondove EU. Jednu napaljenu i bludnu šokicu iz Zadubravlja recimo, koja živi u Brodu, nju doslovno boli pička za EU fondove. Ona samo čeka srijedu da upali svoj radio i da na valovima Radio Broda čuje glas svog omiljenog macho muškarca, svoga Dusparu. Žene ne vole muškarce koji stalno mole boga i vise svaki dan u crkvi od jutra do mraka. Žene ne vole ni muškarce koji pišu projekte za EU. Većina žena voli macho muškarce.

Izgled zna često zavarati, ali ako malo pažljivije pogledamo njihove fotografije, u percepciji većine žena, Dragan Jelić se recimo, više doima kao da je na jointu ili nekim teškim drogama, dok Hrvoje Špicer izgleda kao ministrant u crkvi Presvetog Trojstva.

Pa koje žene će se napaliti na takve muškarce i njima dati svoj glas?

Dok to HDZ ne shvati zajedno sa svojim nezanimljivim i besprizornim kandidatima, velikim crkvenjacima i birokratama,  gradonačelnik će u svom crnom kožnjaku, u kojem izgleda kao punker na rock kocertu Divljih jagoda ili  mafijaš Al Capone, ili Marlon Brando u filmu Na dokovima New Yorka, u Brodu vladati vječno kao i drug Tito.

Na opće zadovoljstvo žena.

A da samo malo korigira i popravi svoj odnos prema umjetnosti, duhovnosti, ali ne crkvenoj već životnoj, da se malo više kao gradonačelnik posveti kulturi i multikulturalnosti, da bar malo u sebi ima nešto i od druga Tita u  borbi protiv nacionalizma i vjerske zadrtosti, da se malo više angažira u osnivanju profesionalnog kazališta kojeg nema u našem gradu i da malo više poradi na rađanju renesanse i cvjetanja turizma, kojeg također nema u našem gradu, osobno, nemam ni ja ništa protiv.

Da nam onda žive vječno i drug Tito i gospodin Duspara!