Darko Lončar

35 000 Slavonski Brod

 

GRADONAČELNIK: MIRKO DUSPARA

RAVNATELJ MUZEJA BP: HRVOJE ŠPICER

 

PREDMET: IZLOŽBA-PILOT PROJEKT KURVINA SOBA BR.12

 

"ONO ŠTO VUČE I POKREĆE OVAJ SVIJET  NAPRIJED  NISU LOKOMOTIVE NEGO IDEJE."

Victor Hugo

 

Poštovani,

imam dojam da se u društvu stvorila takva atmosfera i način razmišljanja da nam sve, baš sve ovisi od fondova EU i skupih projekata. Novac nam pruža sigurnost, nekad prosperitet, ali nam ne osigurava i sreću u životu.

Sreća je ptica sa dva krila-LJUBAV I SLOBODA.

Ako njegujemo iskrenu ljubav prema svome gradu i zavičaju, onda, duboko vjerujem, puno toga možemo učiniti i bez velikog novca, s puno entuzijazma i dobrih ideja. I duboko vjerujem da je Victor Hugo u pravu kada kaže da ono što vuče i pokreće ovaj svijet naprijed nisu lokomotive nego ideje.

Jedna od tih LOKOMOTIVA S PUNO NOVCA IZ EU FONDOVA, upravo je najavljena ovih dana na našim brodskim portalima glede skorašnjeg otvaranja MUZEJA IVANE BRLIĆ MAŽURANIĆ, gdje će ona biti navodno predstavljena u video projekciji, čak i kao voštana figura koja sjedi u svojoj fotelji, stječe se dojam, još nam samo fali da Ivanu Brlić Mažuranić predstavimo i prikažemo kako LETI IZNAD SLAVONSKOG BRODA, svjetleći poput Čudotvorne Gospe Sinjske. I duboko smo svi uvjereni da će nam taj Muzej, svaki dan privlačiti brojne goste, posjetitelje, domaće i strane turiste. VELIKA GREŠKA. Neće taj Muzej privlačiti  apsolutno nikoga, Kuća Ivane Brlić MAŽURANIĆ OSTAT ĆE I DALJE SABLASNO PRAZNA, BAŠ KAO ŠTO JE BILA I DO SADA, BAŠ KAO ŠTO JE I SPOMEN SOBA DRAGUTINA TADIJANOVIĆA.

Njezine dvije mega-popularne knjige-ČUDNOVATE ZGODE ŠEGRTA HLAPIĆA I PRIČE IZ DAVNINE, njezina velika nacionalna karizma, njezina nominacija za NOBELOVU NAGRADU- TO JOŠ UVIJEK NIJE DOVOLJNO DA NJEZINA KUĆA BUDE POSJEĆENA I PREDMET ZANIMANJA DOMAĆIH I STRANIH TURISTA.

Danas su došla neka druga vremena.

I ako želimo svi skupa učiniti nešto dobro za naš grad i napravit ga ATRAKTIVNIM, ZANIMLJIVIM I poželjnim za domaće i strane turiste, ONDA SE SVI TREBAMO PRILAGOĐAVATI TOME VREMENU I ZAHTJEVIMA TOGA VREMENA.

Poštovana gospodo,

KOLIKO GOD SE MI SVI SKUPA UPINJALI I TRUDILI DA IVANU PRIKAŽEMO KAO SVOJU, NAŠU BRODSKU NAJVEĆU KULTURNO-UMJETNIČKU VRIJEDNOST-ONA TO IPAK NIJE.

Najveća brodska kulturno-umjetnička baština i ostavština je naša gradska BORDEL EROTIKA i šokačka ETNOFOLK EROTIKA. ( s kraja XIX i početka XX stoljeća).

I jednu i drugu otkrio je naš legendarni etnolog, povjesničar i publicista ZVONIMIR TOLDI i predstavio ih u svojim knjigama RAZIGRANI DORO I 101 BRODSKA PRIČA).  Naš najveći problem je u tome što NAŠA ANTIQUE EROTICA-VINTAGE EROTICA- nikada nije na pravi način prezentirana javnosti.Nije dovoljno samo prepoznati i dijagnosticirati neku kulturno-umjetničku vrijednost. Jako je bitno i znati kako i na koji način ju predstaviti i prezentirati javnosti. Što želim reći?

Ako izolirano, samo za sebe i ponaosob napravimo, recimo izložbu EROTSKIH PONJAVA-koje je također Toldi otkrio-ŠTO ĆEMO U KONAČNICI I KOGA NA TOJ IZLOŽBI VIDJETI. NIKOGA. SAMO DARKA LONČARA DAKYJA I NIKOGA VIŠE.

Pustoš i nikakav društveni interes za takvom izložbom.

Nadalje, ako se Toldi sam bori, pati i muči da nekako objavi EROTSKE ŠOKAČKE PJESME RAZIGRANI DORO, bez društvene pomoći i potpore institucija odgovornih za kulturu, što ćemo opet u konačnici dobiti? Vjerojatno ćemo neki zalutali primjerak TE ZBIRKE uspjeti pronaći subotom na CIGANSKOM BUVLJAKU. I tu priča završava.

No, međutim, ako jednu te istu tematiku-BRODSKU POVIJESNU EROTIKU želimo prikazati na sasvim drugačiji način, sasvim drugačijim pristupom- ako recimo, napravimo samo jednu malu izložbu, ali veliki pomak u pristupu toj izložbi-KURVINA SOBA BR. 12, ONDA ĆE KRAJNJI REZULTAT I INTERES DRUŠTVA ZA TOM IZLOŽBOM BITI SASVIM DRUGAČIJI. Što je to i što predstavlja KURVINA SOBA BR. 12.

Početkom prošlog stoljeća u Brodu na Savi postojala su četiri kupleraja:

-VELIK KUPLERAJ

-MALI KUPLERAJ

-BORDEL ŠANGAJ I

-BORDEL CRNA MAČKA

A incognito je djelovala BORDEL BOJNA ANIMIR DAMA i u CRVENOJ I ŽUTOJ KUĆI na našem korzu, koje još uvijek postoje.

Godine 1912. dana 12. 12. brodski gradonačelnik STJEPAN BENČEVIĆ donio je PRAVILNIK ZA BLUDNICE I BLUDILIŠTA i taj Pravilnik morala je imati uramljenog ispod stakla, svaka BLUDNICA u svojoj sobi BORDELA.

Nakon 3 mjeseca vlastitog istraživanja po ARHIVAMA, došao sam do originala toga pravilnika, izdalo ga je GRADSKO POGLAVARSTVO 12.12. 1912. GOD. pisan je na staroj pisaćoj mašini sa svim KRALJEVSKIM PEČATIMA I GRADA I DRŽAVE.

Dakle, moja ideja je da se organizira izložba-ILI U NAPUŠTENOM BUNKERU-SKLONIŠTU POKRAJ ŽELJEZNIČKOG KOLODVORA (PORUKA KAKO MRTVI KAPITAL MOŽEMO PRETVORITI U NEŠTO DRUŠTVENO KORISNO) ILI U PROSTORIJAMA MUZEJA BRODSKOG POSAVLJA-na kojoj ćemo javnosti prezentirati ART-UMJETNIČKI UGOĐAJ KOJI JE VLADAO U BORDELU U SOBI JEDNE PROSTITUTKE:

-STARA CIGANSKA LAMPA SA PRIGUŠENIM CRVENIM SVJETLOM

-ŽELJEZNI STARINSKI KREVET NA KOME JE OBAVLJALA USLUGE

-ART STARINSKE CRNO-BIJELE EROTSKE FOTOGRAFIJE OKAČENE PO ZIDOVIMA

-DVIJE STARINSKE BIDERMAJER FOTELJE I JEDAN SECESIJSKI RADNI STOL

-EROTSKE PRIČE-SVETA MISA ZA BLUDNICU ERIKU RITTIG (AUTOR DARKO LONČAR)

-STARINSKI FOTO-ALBUIM SA CRNO BIJELIM FOTOGRAFIJAMA VINTAGE-ANTIQUE EROTICE IZ PARISA

-TOLDIJEVE ŠOKAĆKE EROTSKE NARODNE PJESME-OKAČENE PO ZIDOVIMA

-JEDNA PONJAVA SA GLJIVAMA-SIMBOLIMA EROTIKE I SEKSUALNOSTI

-STARI CIGANSKI PREKRIVAČI ZA KREVET

-SUVENIRI-RAZIGRANI DORAT (USPOMENA SA IZLOŽBE)

Ako na ovaj način navedenu problematiku i tematiku prezentiramo javnosti, kakav će onda biti konačni rezultat?

ISPRED BUNKERA ILI MUZEJA BRODSKOG POSAVLJA PRIJE OTVARANJA SAME IZLOŽBE BITI ĆE VELIKI RED KAO NEKADA KADA SMO KOD PRPIĆA ČEKALI RED ZA KRUH ILI KAO VELIKI RED U RATNIM UVJETIMA KADA JE CARITAS DIJELIO HUMANITARNU POMOĆ.

Dakle, jedna te ista tematika, ali predstavljena na dva različita načina, dat će dva sasvim različita rezultata, u konačnici.

DVA BIJELA LIPICANCA KOJA VUKU ZLATNU KOČIJU BRODSKIH KULTURNIH VRIJEDNOSTI

Službena politika Grada Slavonskog Broda i dalje vjeruje da su ta dva lijepa i bijela LIPICNCA IVANA BRLIĆ MAŽURANIĆ I DRAGUTIN TADIJANOVIĆ, DVIJE NESPORNE NACIONALNE VELIČINE NOMINIRANE ZA Nobelovu nagradu. I zato u njih ulaže MILIONE I MILIONE KUNA, STOTINE I STOTINE TISUĆA Eura.

A naš brodski zavičajni pisac Darko Lončar Daky želi Gradu ukazati da je GRAD pogriješio sa svojim PRIORITETIMA, te da ta dva lijepa i bijela LIPICANCA koja vuku ZLATNU KOČIJU BRODSKIH KULTURNO-UMJETNIČKIH VRIJEDNOSTI nisu ni Ivana Brlić Mažuranić, ni Dragutin Tadijanović, nego da je to naša GRADSKA POVIJESNA BORDEL EROTIKA I SEOSKA BEĆARSKA ETNO-FOLK EROTIKA.

Uz malo dobre volje i podrške institucija odgovornih za razvoj kulture u našem gradu-VJERUJEM DA BIH SA SVOJIM VIZIJAMA, IDEJAMA I PROJEKTIMA- OD NAŠEGA GRADA MOGAO NAPRAVITI-NAJVEĆI SVJETSKI CENTAR profinjene i suptilne, a ne vulgarne, ANTIQUE EROTIKE I GRAD SLAVONSKI BROD  UČINITI POŽELJNIM, GRAD ZANIMLJIVIM I GRAD ATRAKTIVNIM ZA DOMAĆE I STRANE TURISTE.

Molim Vas uguglajte-PUTENI PUTEVI ZAGREBA-i pogledajte kako je na isti način BANDIĆ od svojih bordela i kupleraja, od Zagreba učinio jedan od najzanimljivijih turističkih gradova EUROPE.

Da imam imalo mogućnosti i PODRŠKE INSTITUCIJA-grad Zagreb bio bi nula bodova od onoga što bih ja napravio od našega Slavonskog Broda.

Ukoliko podrška institucija Grada izostane, ako ne bude sluha za ovaj moj projekt, nastavit ću se i dalje sam boriti, napravit ću sam jednu MONODRAMU, napisao sam već zbirku erotskih priča...sam ću promovirati svoj grad na domaćoj i međunarodnoj pozornici- SA SVIM SVOJIM PRATEĆIM POVIJESNIM I KULTURNO-UMJETNIČKIM VRIJEDNOSTIMA..

Uostalom i DON QUIHOTE je sam jurišao na VJETRENJAČU, pa je opet njegova knjiga postala SVJETSKO KNJIŽEVNO REMEK DJELO.

S nestrpljenjem ću očekivati vaš odgovor. Hvala.

 

S poštovanjem!

 

Slavonski Brod, 27. 09. 2018.                            Autor projekta: Darko Daky Lončar