Poštovani gospodine Lončar!

Znalo se oduvijek za tu bombu. Amerikanci su je samo potvrdili. Njihova je, teška je 1000 pounds, oko 450 kg i nalazi se na dubini oko 4,5 m. To Nijemci stalno nalaze u svojim gradovima.  Američki odnos prema baštini je takav da su na zajedničkom sastanku izjavili, da će je oni riješiti. Način je:

uz nju staviti eksploziv, zasuti sve sa jako puno, brdom zemlje, i aktivirati. Neće biti drugih žrtava-OSIM POTPUNO UNIŠTENOG REDUITA. (ISTOČNI DIO TVRĐAVE BROD)

Na to tada nitko nije pristao.

Naši su odvezli one dvije bombe teške oko 250 kg i veliku količinu lakših bombi i projektila. I eksplodirali su na dalekom mjestu. Težina bombe izgleda nije problem, već više nemogućnost pristupa specijaliziranim strojem da je se izvadi i položi na kamion pun zemlje. Postupak treba tražiti u smjeru da se rastavi djelić REDUITA, vjerojatno je dovoljno oko 4 metra sa najbližem strane gdje je ostala velika rupa na svodu-krovu. Tu se pristupi specijalnim rovokopačem i izvadi bombu.

Nijemci imaju velikog iskustva u tome. Kontaktiram poslovno s poduzećem iz Berlina koje radi čišćenje gradilišta od raznih zagađenja, a i ovo je zagađenje. Županija ima dosta razvijenu Agenciju za razvoj i m ože prijaviti projekt na fondove EU i tražiti financijska sredstva. Mogu me kontaktirati i uputit ću ih na koga da to riješe.

Vlasnik objekta treba sudjelovati u tom postupku, a to je Grad.

Neka se dogovore.

Lijep pozdrav!

Dipl. ing. arhitekture Stjepan Lončarić

TKO JE STJEPAN LONČARIĆ?

Stjepan Lončarić je arhitekt i zajedno sa Zlatkom Uzelcem bili su glavni organizatori oko vrlo uspješnog uređenja spomeničke baštine Tvrđave Brod, krajem prošlog stoljeća i za svoj rad višestruko su i nagrađivani i pohvaljivani.

Vrlo detaljno i precizno su upoznati sa svim događanjima u svezi Tvrđave i ove bombe, a Stjepan mi posebnu moralnu podršku pruža u svezi istraživanja tajanstvenih tunela ispod našeg grada, koji možebitno mogu postati hit turistička atrakcija ako se klimatiziraju, elektrificiraju, urede i opreme određenim kulturno-umjetničkim sadržajima.

I Stjepan i Zlatko vrlo su kulturni, ljubazni i vrlo korektno odgovaraju na sve moje upite vezano za slučaj BOMBA kao i tunele.

ŠUTNJA KAO OBLIK AGRESIJE- KAKVO JE PONAŠANJE POLITIČARA IZ GRADSKE UPRAVE

Šutnja je oblik agresije (Erich Fromm)

Najodgovorniji političari iz Gradske uprave samo šute, ne odgovaraju na ni jedan moj dopis, spuštaju mi bezobrazno i bahato telefonsku slušalicu i moj opći je dojam da su potpuno nezainteresirani za opravdanu i realnu mogućnost da zbog starosti, vlage, korozije dođe do hrđe i uništenja detonatora bombe, inicijalne kapsle, a samim tim i do samodetonacije bombe koja bi mogla odnijeti mnoge živote djece koja se igraju na igralištu ispred nebodera i veliki broj žrtava među građanima, jer se radi o vrlo velikoj i moćnoj bombi, po jednom izvoru teške oko 500 kg, a po drugom-oko jednu tonu. A to su najveće i najmoćnije bombe na ovim prostorima iz Drugog svjetskog rata.

Do sada su službeno reagirali jedino zamjenik župana Stjepan Bošnjaković i Gradska vijećnica Slavica Lemaić. Osobno mišljenje Darka Lončara je slijedeće:

NEČINJENJE I NEPODUZIMANJE ODGOVORNIH DA SE OVAJ PROBLEM RIJEŠI JE OČIGLEDNO I DOKAZANO. MOŽE LI SE  STOGA TO SHVATITI KAO OBLIK TERORIZMA I TERORISTIČKOG NAPADA GRADSKE UPRAVE OGROMNOM BOMBOM I EKSPLOZIVOM  NA SVOJU  VLASTITU DJECU I GRAĐANE SLAVONSKOG BRODA?!

O svemu sam za sada obavijestio:

Predsjednicu RH

Ured za nacionalnu sigurnost

PU Brodsko-posavske županije

Grad Slavonski Brod

Županiju Brodsko-posavsku

Predsjednika Gradskog vijeća Slavonskog Broda

Zamjenika predsjednika Gradskog vijeća Slavonskog Broda