Nakon što je „glasovita“ svjetska travarka Maria Treben objavila svoju poznatu knjigu Zdravlje iz Božje ljekarne koja se tiskala u milijunskim nakladama širom svijeta i s kojom je zaradila basnoslovno bogatstvo, tom istom knjigom odvela je u smrt mnoge građane, jer je nezasluženo i nerealno biljci Medvjeđi luk recimo, pripisala „čudotvorna“ svojstva, nakon čega je među našim građanima počela prava pomama za tom biljkom koja tobože na senzacionalan način snižava krvni tlak, eliminira masnoće i kolesterol iz krvi, poboljšava cirkulaciju…

I tako je u našem hrvatskom puku počela prava hajka i potraga za Medvjeđim lukom, ne sluteći da će za mnoge neoprezne berače ljekovitog bilja, bez znanja i iskustva, ta potraga završiti kobno i fatalno. Kao travar i fitoterapeut s dugogodišnjim iskustvom, mogu vam reći da list Medvjeđeg luka ili Srijemuša kako ga često zovu, neopisivo sliči na list jako otrovne biljke Mrazovac i Đurđice ili Đurđevka, također, te misleći da su ubrali „čudotvornu“ ljekovitu biljku Medvjeđi luk, ubrali su zapravo jako otrovne biljke koje će ih koštati života. Simptomi trovanja mrazovcem su jezivi: osjećaj žeđi, ljutina u ustima, neopisiva bol, povraćanje,  paraliza centra za disanje, jaki i užasavajući grčevi i na kraju smrt.

To se upravo dogodilo još jednom našem Slavoncu. Policijska Uprava požeško-slavonske izvijestila je kako su iz Požeške opće bolnice dobili informaciju o smrti 60-godišnjaka koji je preminuo uslijed trovanja biljkom Mrazovac. Budući da se i sam dugi niz godina bavim prirodnom medicinom i ljekovitim biljem, sada ću vam ukazati na to kako razlikovati list Medvjeđeg luka od vrlo sličnog lista jako otrovnog Mrazovca i podjednako otrovne Đurđice. Kada noktom zarežete list Medvjeđeg luka iz njega ćete osjetiti jako mirisne esencije eteričnih ulja koje brzo hlape i koje neopisivo sliče intenzivnom mirisu češnjaka i to je onda pravi Medvjeđi luk, dok ove dvije otrovne biljke nemaju taj miris bijelog luka.

No, bez obzira na sve, savjetujem vam da se okanite kupovine i branja Medvjeđeg luka, jer nikad ne znate da li je netko ubrao pravi ili krivi, a vrlo često ga možemo vidjeti i na našoj brodskoj tržnici. Isto tako, možemo često vidjeti da se prodaju i tinkture Medvjeđeg luka. Što mislite da li će sakupljač ili onaj koji otkupljuje Medvjeđi luk, da li će on tisuće listova noktom zarezati baš svaki list da se uvjeri da li je to pravi ili ne. Naravno, da neće. Trebalo bi mu samo za to deset godina. A koliko je onda među njima otrovnih listova Mrazovca, kojeg su neškolovani i nestručni sakupljači ubrali samo da na brzinu što prije zarade novac i preprodaju ga. Također vam želim ukazati na to da je češnjak mnogo ljekovitiji od Medvjeđeg luka i puno bolji i za snižavanje krvnog tlaka i za eliminaciju kolesterola i masnoća u krvi, te za bolju cirkulaciju. Po tom pitanju nema na svijetu ništa bolje i efikasnije od bijelog luka.  Također vam želim skrenuti pozornost na podjednako „čudotvorne“ recepture Marie Treben iz knjige s kojima ona mješavinom od koprive, nevena i stolisnika liječi rak i leukemiju, a takvom lakoćom, u najmanju ruku kao da popije čašu vode. To su sve najobičnije laži i prevare, obmane kojima je na toj knjizi zaradila ogromno bogatstvo na račun lakovjernih čitatelja, a u kombinaciji sa religijskim momentom i pozivanjem na Boga, Isusa Krista i vjeru s kojim ona tobože liječi i najteže bolesti. Vjerujući joj, jer smo katolička zemlja, mnogi su na taj način nasjeli i završili na gradskom groblju, kao i naš sugrađanin iz Požege. LJEKOVITO BILJE MOŽE POMOĆI, AL KAD SU NAJTREŽE BOLESTI U PITANJU POPUT RAKA ILI LEUKEMIJE,  SAMO UZ POMOĆ I STRUČNO LIJEČENJE SLUŽBENE KONVENCIONALNE MEDICINE, A NIKAKO NE NA SVOJU RUKU VJERUJUĆI „ČUDOTVORNIM“ FORMULAMA MARIJE TREBEN.

Koliko je samo ljudi koje je ona otjerala u grob zahvaljujući biljkama čiju je ljekovitost digla u nebesa, do samoga Boga i njezinim čudotvornim formulama, na koje su čitatelji oboljeli od raka u svojoj muci i patnji lakovjerno nasjeli i odrekli se liječenja u bolnici i konvencionalne medicine, to nikada nećemo saznati. Ona je zaradila veliku lovu, a vi ćete završiti na gradskom groblju. Možda bi bio primjereniji naziv njezine knjige ZDRAVLJE IZ VRAŽJE LJEKARNE, a ne IZ BOŽJE LJEKARNE. Ista se knjiga kod nas u Slavonskom Brodu masovno fotokopira i preprodaje ispod tezge u našim brodskim fotokopirnim i drugim radnjama, po vrlo pristupačnoj cijeni.  OPREZ!