Seksizam, odvjetnik, policija, sud: Stribor Uzelac Schwendeman optužen za seksizam, A PIČKE NI VIDIO; DA JE OVO DRUGI SVJETSKI RAT, DA LI BI USTAŠE STRIBORA ODVELE U KONCENTRACIONI LOGOR JASENOVAC

Bi li naslov da sam ga kao gore napisao zazvučao malo vulgarno? Balkanski. Primitivno. Neukusno. A Lončar je već dokazano nekulturna osoba koja stalno u svojim člancima i kolumnama psuje i kočijaši. Vjerujem da će na osnovu ovoga naslova  biti opet puno negativnih komentara na moj račun. Zanimljivo, ali lakoća s kojom ćemo kao društvo osuditi jednoga čovjeka za seksizam, staviti ga zbog toga na stup srama, to uopće nikoga ne tangira, a još manje brine. To što ćemo nekoga krivo optužiti da je seksist ili za jasan seksizam, ne bilo kakav, to neće zavrijediti niti jedan naš komentar, jer eto, svi mi u životu imamo neka važnija i pametnija posla.

Radi se ovaj put o našem poznatom brodskom publicisti, piscu, povjesničaru i novinaru Striboru Uzelcu Schwendemannu.

Naime, njega je Mijo Kladarić, odvjetnik v.d. ravnateljice Gradske knjižnice Ružice Bobovečki i knjižničarke Sanje Vulete, u svom dopisu SBPeriskopu optužio za, ne bilo kakav, već citiram, SEKSIZAM KOJI JE JASNO VIDLJIV, a u njegovoj kolumni pod nazivom KERENJE U GRADSKOJ KNJIŽNICI.

O njegovom vrijeđanju  na adresu Ružice i Sanje neću ovaj put ništa pisati ni komentirati, jer sam svoj etički i moralni stav o tome iznio u svojoj prošloj kolumni, kada sam  Stribora čak i pozvao na jednu gentlemansku, kurtoaznu javnu ispriku.

Pročitao sam pažljivo taj članak i meni se također učinilo da podosta neprimjerenih „ukrasnih“ epiteta Stribor odašilje na račun Sanje i Ružice i smatrao sam da bi možda jedna takva javna isprika bila potrebita, tim više što su i moja saznanja i spoznaje takve prirode da se radi o dvije korektne, profesionalne i kulturne žene koje ničim nisu zaslužile tako nešto.

Međutim ono što se kasnije događa poslije toga, zaslužuje još veću osudu i gnušanje od samog čina njegovog vrijeđanja, jer po gradu počinju kolati priče da se na noge digla čak i Autonomna kuća za zlostavljane žene, odvjetnici i odvjetnički uredi, pa čak na kraju i Policijska postaja Slavonski Brod, inspektori, koji su kako kaže odvjetnik Kladarić, Stribora optužili i poslali na Prekršajni sud. A sam odvjetnik Mijo Kladarić u svom javljanju za SBPeriskop Stribora optužuje Stribora, čak i za seksizam i to ne običan nego  „jasno vidljiv“.

Ajmo sad ovdje svi malo stati na loptu. Ako treba i popiti čašicu pelinkovca. Duboko se skoncentrirati. Povući koji dim cigare i svi se skupa zapitati:

- Čemu i zašto Sigurnosna kuća za zlostavljane žene? Pa tamo odlaze u pravilu žene koje je muž fizički zlostavljao, u modricama su, slomljene ruke ili noge, pokojeg rebra, psihički maltretirane. Kada je i gdje to Stribor tukao Ružicu ili trčao za Sanjom, mlatio ih i fizički zlostavljao, pa onda i psihički da im treba Autonomna kuća za zlostavljane žene pružiti pomoć i utočište.

- Stribor je optužen i poslan na Prekršajni sud jer je navodno grubo  povrijedio i ugrozio Zakon o ravnopravnosti spolova. Ma zamisli, molim te. Onaj tko čita Striborove knjige i kolumne može već unaprijed znati da je on već odavno, a ne samo sada u tom jednom tekstu, ljuti protivnik poseljačivanja Slavonskog Broda i uvođenja tamburica, malograđanštine, šokadije i turbo-folk šokačke kulture u naš grad, pa tako i u našu Gradsku knjižnicu.  Ako on javno po toj osnovi kritizira rad Gradske knjižnice, a tamo je slučajno ravnateljica jedna žena, da li to onda znači da je Stribor povrijedio Zakon o ravnopravnosti spolova???

Notorna glupost.

Po toj logici stvari i zaključivanja, to bi onda značilo da ni jednu ženu koja je na javnoj dužnosti glavna i odgovorna osoba, poput ravnateljice recimo, ne smijemo ni spominjati, a kamoli vrijeđati, jer ćemo odmah biti optuženi za kršenje zakona o Ravnopravnosti spolova. Po toj osnovi Policijska postaja Slavonski Brod, prema priloženom dokumentu objavljenom na SBPeriskopu, Stribora šalje na Prekršajni sud.

Zašto i zbog čega, pitam se?

Za mene osobno ovdje se radi o gruboj ZLOUPORABI POLICIJE u političke svrhe. Što ima policija da procjenjuje novinarski i umjetničko-književni rad jednog pisca-novinara, osim ako je u njemu možda  nekome prijetio. Jeli Stribor nekome prijetio? Nije. Pa što ima onda Policija da se petlja u umjetničku i književnu prosudbu jednoga novinara i jedne kolumne. Meni to zvuči i djeluje kao da se opet vraćamo u doba Staljinizma i mračnog Srednjeg vijeka. Ako su Sanja i Ružica smatrale da ih je Stribor klevetao i javno vrijeđao, onda su trebale lijepo uzeti svoga odvjetnika i tužiti ga na sud zbog klevete i vrijeđanja, a ne nikako da njihov odvjetnik šalje prijavu Policiji. Policija s ovim slučajem nema definitivno ništa, jer on nikome nije slao ni prijeteće poruke, niti je sa svojom kolumnom ometao javni red i mir, niti je na bilo koji način kršio Zakon o ravnopravnosti spolova. Kritika rada Gradske knjižnice nikako se ne može protumačiti kao kršenje Zakona o ravnopravnosti spolova i nikako mi nije jasno kako je policija uopće na tu priču nasjela.

A sada se vratimo na odvjetnika Miju Kladarića, koji bez suda i održanog ročišta i bez donijete sudske presude, javno Stribora optužuje u svom dopisu za seksizam; citiram, KOJI JE „JASNO“ VIDLJIV iz njegove kolumne.

A sada ajmo svi skupa malo pažljivije proanalizirati te dvije sporne rečenice u kojima Stribor „seksističlki“ vrijeđa i napada Ružicu i Sanju.

Citiram:

- Ružica Bobovečki, ženski vic iz posluge u engleskoj TV seriji „ZVONILI STE MILORDE“ Jeli ti seksizam? Ili…još jedino što se u vezi sa seksom i seksizmom može dovesti u vezu to je riječ STRAST….Pa citiram opet:

-Karikaturna Ruža, sitna i sebična, bez strasti….

Dakle, kada Stribor kaže da je Ružica bez strasti, onda misli na strast vezanu za radnu energiju i rukovođenje Gradskom knjižnicom o čemu stalno priča i govori u svojim kolumnama, a ne nikako  za strast vezanu za seks i tjelesnu ljubav, pa da ga po toj osnovi možemo tako olako i javno optužiti za seksizam i to „jasan“.

Isto to važi i kada piše Stribor za Sanju, citiram:

- Rasna pripadnica invazivne vrste koja silno želi puno više nego što joj je Bog dao i tolio, voli mržnju da je od knjižnice napravila mjesto njene implozije.

Dakle po odvjetniku Miji Kladariću, riječ RASNA je „jasno“ vidljiv seksizam. Ajmo sada opet malo stati svi na loptu. I opet malo zapaliti cigaru i povući koji dim. Povući ako treba gutljaj Jaggera ili kruškovca pa malo porazmisliti. Citiram uporabu riječi RASAN iz drugih izvora nevezano za ovaj slučaj:

- Alen Liverić svoju glazbu opetuje kao RASNI alter pop…

- Rasni komičar Mirvad Kurić svojim komedijama…

- Vrkljan je iskonski, RASNI slikar…

- Mada RASNI slikar, Davorin Radić se iskušava i u drugim oblicima umjetnosti….

I sada ja vas sve skupa pitam.

Jeli ovo seksizam? Kada kažu da je Davorin Radić rasni slikar, da li oni misle da on ima RASNI KURAC velik kao šokačka budža ili pak misle da je on vrsni i vrhunski slikar?

O zlouporabi seksizma u političke svrhe već sam više puta pisao u slučaju Bandić, a zadnji put, kada je novinarki rekao SUNČEKO MOJE DRAGO. I voditeljica dnevnika Nove TV ga je odmah u špici dnevnika optužila za seksizam. A je li to uopće seksizam?

Da mi je netko rekao da ću javno braniti ovog idiota Milana Kujundžića, ministra zdravstva, rekao bih da je lud.  Jer su i njega lažno optužili za seksizam kada je ravnatelju bolnice javno pred TV kamerama rekao:

-Blago tebi kada imaš tako mladu i lijepu medicinsku sestru!

Sve novinarke su odmah skočile na noge i optužile ga za seksizam. A jeli to uopće seksizam? Definitivno, nema nikakve veze sa seksizmom.

Dakle da zaključimo, kada riječ RASNI vežemo uz muškarce onda to nije seksizam, onda je to pohvala, ali kada riječ RASNI vežemo uz žene, eh, onda je to odmah seksizam i to jasan za kojeg trebamo nekog muškarca javno odmah osuditi, staviti ga na stup srama, poslati na policiju, sud, a čini mi se, još malo izgleda i u koncentracioni logor Jasenovac, da postoji. Dakle, više puta sam skrenuo pažnju što nije seksizam, a sada mi dozvolite da na jednom primjeru ukažem što je seksizam. Primjer iz Hrvatskog sabora kada je naš saborski zastupnik, alfa mužjak Ante Kovačević, rekao Vesni Pusić:

-U IME DOSTOJANSTVA OVOGA SABORA, MORAM VAM REĆI DA VAS JE BOG STVORIO ZA MADRACA, A NE ZA MUDRACA.

Dakle, kaže naš Ante, drage moje žene, bog  vas je stvorio za seks i jebačinu, a ne da pametujete i budete još i političarke. Dakle, ovo je čisti primjer seksizma, koji u Striborovoj kolumni uopće ne postoji.

I tako je naš Stribor osuđen za seksizam, a pičke nije ni vidio. Hoću reći, seksistički se nije uopće izražavao, niti je na bilo koji način na seksualnoj osnovi vrijeđao ni Ružicu ni Sanju.

Istina, vrijeđao ih je, ali ne i seksistički.

Da je ovo Drugi svjetski rat, ustaše bi Stribora Uzelca Schwendemanna, tamo u Jasenovac, već davno odvele.