Nastavljajući dalje svoja istraživanja o tajanstvenim tunelima ispod Slavonskog Broda, objavio sam priču o Nadi Paladi i njenom svjedočanstvu preko fejsa o pronalasku jednog tunela u Širokoj ulici, za kojeg sam zaključio da povezuje Tvrđavu i Malu crkvu, po nekoj logici stvari. Međutim uslijedio je ubrzo šok. Kako u ovoj priči o tajanstvenim brodskim tunelima nema mjesta logici, face book smo ovaj put ostavili po strani i uslijedila je kava s gđom Nadom Paladom u kafiću Kum, da tu priču raspravimo u četiri oka, jer Nada se ne slaže s mojim zaključkom.

Vi tvrdite da to nije tunel od Tvrđave do Male Crkve.

Definitivno ne. To je tunel koji povezuje Tvrđavu i Crkvu Presvetog Trojstva.

-A zašto mislite da ne ide prema Maloj crkvi?

Pa nema nikakve logike da ide prema Maloj crkvi. U njoj nemate nikakve katakombe, nikakva podzemna skladišta, nikakve tunele…a sve to ima u Velikoj crkvi. Vi ste jedini u tri stoljeća bili u katakombama Velike crkve i donijeli Brođanima prve fotografije, jeli tako?

Tako je.

A zašto niste donijeli fotografije tunela ili katakombi ispod Male crkve.

Zato što ne postoje.

Tako je. I zato nema nikakve logike da tunel ide prema Maloj crkvi, nego prema Velikoj crkvi.

Ali…onda bi se morao račvati, odnosno skretati kroz ulicu Tome Skalice. Ili kroz Šenoinu ulicu.

Tako je.

Kada pogledam u kartu, ako skreće u Šenoinu ulicu i nastavlja njome, onda izbija točno na istočni dio Velike crkve, u njezino samo dvorište.

Pa eto vidite.

Nado,  koliko je tunel bio širok i velik, ako se sjećate? Ovo mi je jako važno.

Oko tri puta tri metra.

Kada ste otkrili taj tunel?

Bila sam još dijete, djevojčica od sedam godina kada sam ušla u njega. Sjećam se, bio je izgrađen od crvene cigle, ovalni, širok i visok oko tri puta tri metra, pa čak i veći, sitna crvena cigla, u njemu nije bilo ni vode ni vlage.

Kako ste ga uopće otkrili?

Tada se radio novi asfalt i kroz sredinu ceste kanalizacija. Baš ispred moje kuće.

Gdje je ta kuća?

Široka ulica-Omladinska ulica br. 27, tada je bio taj broj.

Još me nešto zanima. Veličina mi je jako bitna. Možete li slikovito opisati njegovu veličinu.

Tunel je jako fascinantan. Velikih gabarita. Više ljudi može istovremeno kroz njega proći. Sigurno je širok tri puta tri metra, ako ne i veći. Od tri, do četiri puta četiri metra.

Kojim pravcem se točno proteže taj tunel?

Kad idete od korza prema Maloj crkvi s lijeve strane uz travnjak. Priču o ovom tunelu mogu potvrditi i moje susjede. Kuća do nas su živjeli obitelj Čavčić, njihova je kćer Dunja Golubić, i Jasna, ne znam joj sada prezime jer se udala pa ostala udovica i ne znam gdje sada stanuje. Dunja stanuje u Širokoj ulici. Ali, da li je tada bila u Brodu, ne sjećam se, jer je starija od mene.

Koje ste Vi godište Nado?

1949.

Taj travnjak o kome pričate…

Da, tunel ide jednim dijelom uz travnjak, a jednim dijelom uz rub ulice. A sada su na tom mjestu terase kafića.

Znači, taj tunel ne ide posred Široke ulice.

Ne, nikako. Tunel ide uz rub ceste, i dio tunela ide ispod travnjaka. Ne, ne ide sredinom ulice. Ispred moje stare kuće, točno na tom mjestu su kopali i raskopavali zemlju. Valjda je na tom mjestu došlo do urušavanja zbog ovog tunela. Nisu ga otkopali cijelom dužinom, nego samo jedan dio. Ali se sasvim dobro vidjelo da je tunel jako dugačak.

Jeste li vi osobno ušli u taj tunel?

-Jesam, ali samo malo smo se spustili, nije bilo sigurno zbog iskopane zemlje, ali sam bila kao dijete jako znatiželjna, imala sam sedam godina, spustila sam se u jedan dio tunela gdje sam znala da ću se moći ponovo popeti gore i vratiti na sigurno. Tunel sigurno ide dijelom travnjaka. Prošetajte, pa ćete vidjeti, koliko je to. Uglavnom nije cijeli tunel pod cestom.Jako me zanima još jedan detalj. Dno tunela. Sjećate li se, jeli bilo vode, kaljuže, fekalija…

Ne, ništa nije bilo od toga. Tunel je bio potpuno suh. Zato mislim da to nije nikakav retencioni kolektor niti austro-ugarska kanalizacija, nego pravi tunel građen u vojne svrhe koga je izgradila carica Marija Terezija. U dvorištu naše kuće je došlo do urušavanja kanalizacije, zanimljivo, isto je građena od sitne, crvene cigle, išla je paralelno s tunelom.

Čega se još zanimljivoga sjećate?

Tunel je bio ogroman.

Kako vam je izgledao?

Tunel je bio doista fascinantan, jako velik, dug i širok.

Što bi sve kroz njega moglo proći?

Zaprežna kola, sigurno.

Kada bi iz podruma vaše bivše kuće kopali mali tunel do tog velikog tunela, koliko bi to otprilike bilo metara?

Oko 10 metara.

Pa onda…Vi ni sami niste svjesni da ste otkrili najveću misteriju Slavonskog Broda, najveću brodsku zagonetku, najveću tajnu, priču iz legende Brođana koja se tri stoljeća prenosi s koljena na koljeno, priču o tajanstvenom tunelu koji povezuje tvrđavu i Crkvu Presvetog Trojstva. Otkrila ga je djevojčica od sedam godina.

Drago mi je da se ta tajna i misterija konačno rasvijetli.

Evo Nado, pogledajte fotografije  tunela kojeg smo otkrili od kafića Iguana-Prohibition do Kuće piva. Pogledajte molim vas pažljivo. Je li taj tunel u Širokoj ulici isti ili veći od ovoga.

Takav je isti tehnikom gradnje, rađen je tehnikom sitne crvene cigle, ali ovaj u Širokoj ulici je puno širi tunel i puno veći. Kroz ovaj u Širokoj ulici može komotno proći konjska zaprega.

Možete li se sjetiti koja je to godina bila kada ste kao djevojčica otkrili taj tunel?

Oko 1956. godine. To bi trebali znati Komunalac, Grad i Vodovod kada se Široka ulica bila sređivala i asfaltirala.

-i ste Brođanka?

Da. Rođena u Brodu, baš u toj kući ispred koje je otkriven taj tunel, tu sam u toj kući živjela do svoje 17. godine kada smo se preselili u zgradu u Novakovoj, ali tu su u toj kući ostali baka, dida i ujak. Radila sam u Đuri kao upravni referent, sada sam u mirovini i rado čitam vaše članke o tunelima i brodskim starim povijesnim spomenicima kulture. A Darko Lončar, je li Darko Brođanin kada toliko piše o brodskim znamenitostima?

Brođanin od glave do pete. Rođen u Pivari kod Crnog križa. Imate li Nado, možda neku fotografiju vaše stare kuće ispred koje se ta povijesna priča odvijala?

-Imam, evo izvolite.  Moja stara kuća u Širokoj ulici br. 27.

Kuća je zaista predivna. Hvala vam puno na ovom razgovoru i ovim informacijama.

Hvala i vama i sretno u daljnjem istraživanju brodske povijesti i naše kulturno-umjetničke baštine.

Hvala.

Nakon ovog svjedočanstva naše Brođanke, napravio sam jednu detaljnu psihološku, i stručnu analizu. Legenda koja se desetljećima i stoljećima prenosi među Brođanima očito se sada pokazala istinitom.

Radi se o velikom podzemnom tunelu građenom u vojne svrhe za prijevoz vojnika, opreme i naoružanja koji povezuje Tvrđavu i Veliku crkvu. Zato je ovaj tunel suh baš kao i onaj kojeg sam otkrio ispod Kripte. Kao što ni taj tunel ispod Crkve Presvetog Trojstva nije namijenjen za kanalizaciju, nego za sasvim drugu svrhu, isto tako nije ni ovaj. To zaključujem po tehnici gradnje sitne crvene cigle koja je bila karakteristična baš za te godine, od 1740. do 1890. kada je izgrađena i Tvrđava i crkva Svetog Trojstva.

To zaključujem i po tome što mi jedan inženjer potvrđuje priču da u Širokoj ulici postoji stari veliki tunel, velikog profila. Pokazuje mi i mjesto odakle se ulazi u tunel. Tunel je suh kao sušnica za meso. Da je to tunel rađen u vojne taktičke svrhe za obranu od Turaka- za prijevoz oružja, vojske i vojne opreme, to zaključujem i po njegovoj fascinantnoj veličini i širini od 3-4 metra, puta isto toliko. Tako veliku kanalizaciju, mišljenja sam, nije bilo moguće graditi za gradić koji je 1780. godine imao 1500 stanovnika, a 1880.godine 4500 stanovnika. Naš grad je u to vrijeme bio veličine jednog većeg sela. Pa za koje se još to malo veće selo radi tako velika ogromna kanalizacija?

Gledam onda u staru austrijsku vojnu topografsku kartu iz 1806-1869. kada se naš grad pisao sa dva slova O-BROOD, te primjećujem da  tada u to vrijeme jedan krak TVRĐAVE zadire direktno u sam početak ŠIROKOG SOKAKA, kako se tada zvala Široka ulica.  Nada Palada je vrlo vjerojatno u pravu. Jedan inžinjer, stručnjak za stare tunele i austro-ugarske kanalizacije mi kaže da je u to vrijeme Tvrđava bila zbog vojno-strategijskih razloga okružena vodom i močvarom i da ima logike da su austrijski inžinjeri izgradili podzemni tunel za tajni prijevoz oružja i vojske u taktičke svrhe, kao primjerice, i u Osijeku i Bjelovaru.

Na stručnjacima ostaje da kažu zadnju riječ. Ako brodski povjesničari, arheolozi, konzervatori, etnolozi, arhitekti i ostali stručnjaci misle da nismo u pravu, neka nas slobodno demantiraju. Mislim da smo kroz ove sve feljtone i napore, zajedničkim snagama i naporima otkrili najveće brodsko arheološko blago, a potencijalno i najveću turističku i kulturno-umjetničku atrakciju i baštinu našega grada. Tri stoljeća stari, austro-ugarski tunel koji povezuje Tvrđavu Festung i Crkvu Presvetog Trojstva. Tajanstveni tunel koji se kroz legende stoljećima prepričava među Brođanima.

Na gradonačelniku Mirku Duspari je sada da odobri njegovo istraživanje i njegovo pretvaranje u arheološku, kulturno umjetničku i turističku atrakciju našega grada. Osobno, vjerujem da je ovo najvažnije i najznačajnije arheološko otkriće u povijesti postojanja Slavonskog Broda.