Ponekad je u životu potrebno učiniti smrtonosni skok i u sferi intuicije doseći istinu, a ako želimo doista doseći istinu onda se moramo svesti na nulu. I tiho, sasvim tiho, sami sebi priznati, da nam je Turistička ponuda grada jedna velika nula, jer s kolačićem Tiritl, nekoliko licitarskih srca i sablasno praznom kućom Ivane Brlić Mažuranić i još sablasnijom praznom Spomen sobom Dragutina Tadijanovića, ne možemo privući ni babu Maru iz Zadubravlja, a kamoli nekog ozbiljnijeg stranog turista iz Njemačke, Austrije ili Engleske.

Ono što nam se danas događa u pogledu rada naše Turističke zajednice Grada je jedan veliki kriminal, totalni nemar, nekreativnost, nemaštovitost i što je najgore od svega, potpuna nezainteresiranost naših najodgovornijih djelatnika Grada, da nešto pametno i korisno naprave u tom pogledu za naš grad, koji nam svakodnevno propada  i kulturno i duhovno i materijalno i na svaki drugi način. Prošli puta sam nakon nekoliko samoubilačkih poteza nakon tri stoljeća prikrivanja i tajenja, prvi donio ekskluzivne fotografije iz naše kripte, ukazao javnosti da ona ipak postoji, te uputio na razmišljanje kako od mrtvog kapitala, kako možemo od crkvenih katakombi napraviti nešto korisno i društveno poticajno za naš grad u smislu razvoja sakralnog turizma.

A DANAS ŽELIM JOŠ JEDNOM SKRENUTI POZORNOST JAVNOSTI DA SAKRALNI TURIZAM MOŽE PRIDONIJETI POBOLJŠABNJU LOŠE TURISTIČKE PONUDE GRADA,  ALI DA NIJE JEDINI I NAJVAŽNIJI ČIMBENIK. NAJVAŽNIJA I NAJBITNIJA KULTURNO-UMJETNIČKA OSTAVŠTINA GRADA SLAVONSKA BRODA NIJE IVANA BRLIĆ MAŽURANIĆ, NIJE NI DRAGUTIN TADIJANOVIĆ, NIJE NI CRKVENA TRADICIJSKA BAŠTINA-TO JE EROTIKA, ETNO-FOLK EROTIKA.

Javno pokazivanje falusa (muškog spolnog organa napravljenog od drveta, gipsa, tijesta, plodova zemlje ili gline), česta je tradicijska etno pojava u slavonskim svadbama, a naročito u Brodskom Posavlju. U narodnim erotskim pjesmama ovoga kraja falus se često naziva još i DORAT ILI DORO.

                                    „RAZIGRANI DORATE SVE TE ŽENE FALE.


                                                  KOLIKI SI MOJ DORATE, BOG TI DAO ZDRAVLJE.“


Budža je tako primjerice, ime i za drveni štap izrađen u obliku penisa s obješenim ispuhanim kokošjim jajima kojeg nosi čauš ili čajo u svadbi. Ovim drvenim muškim ponosom čajo upravlja i rukovodi svatovima, a izgled  jednog takvog budže možemo često vidjeti recimo, u svadbama u Trnjanskim Kutima.

Tako sam došao na ideju da osmislim jedan originalni šaljivi brodski etno suvenir falusnog izgleda, oslikanog živopisnim bojama gljiva s krpanih ponjava i dao sam mu već poznato ime DORAT. Zašto baš krpanih ponjava? Vezene ili krpane ponjave su vrsta ručno rađenog prekrivača na tkalačkom stanu u Brodskom Posavlju, za bračni krevet i prvu bračnu noć. Krpane ponjave su zasigurno jedinstvena kulturna i etnološka pojava u tradicijskom narodnom stvaralaštvu Hrvatske i zato su jako vrijedne i dragocjene. Očaravajuća likovna kreacija autentičnih krpanih ponjava iz okolice Slavonskog Broda predstavlja osebujnu žensku primijenjenu umjetnost koja objelodanjuje intimu duše, umijeće i vještinu zlatnih ruku žena Brodskog Posavlja.

Vezenoj-krpanoj ponjavi kao čudesno zanimljivom i nadasve intrigantnome kulturološkom fenomenu i predmetu kojim se pokriva bračna postelja, nema pandama među hrvatskim pokrivkama. Naše Brodsko Posavske vezene ponjave su umjetnički raritet u cijeloj Hrvatskoj i predstavljaju najveću vrijednost etnografske zbirke Muzeja Brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu. Svojom dragocjenošću nadmašuju svu do sada poznatu etnografsku građu muzeja. Krpane ponjave s motivima gljive predstavljaju svojevrstan fenomen očaravajućeg kolorita i prave eksplozije boja, koje smo u originalu prenijeli i na naš suvenir, na našeg Budžu. Dodatna vrijednost naših krpanih ponjava leži još i u tome što su one stare preko sto godina, danas se više ne rade, najstariji muzejski eksponat datira iz 1893. godine.  Motiv gljive je najčešći na krpanim ponjavama i svaki naš brodski šaljivi suvenir u formi otvarača za boce, penkale, privjeska, češlja, pepeljare… ima na sebi jednu autentičnu gljivu u originalu prenesenu s krpane ponjave. Zašto baš gljiva?

Gljiva ima i svoju poruku i svoju simboliku. Kod mnogih naroda gljiva je bila sredstvo stimulansa i afrodizijak. Gljiva je radi svoje sličnosti sa spolnim organima (u vrijeme rasta podsjeća na muški spolni organ, a kada se razvije predstavlja spoj muškog i ženskog spolnog organa) dobila atribute plodnosti. Gljiva je dakle, simbol plodnosti,  bračne sreće i životne snage. Motiv gljive je  najčešći na krpanim ponjavama, a vezen u mnoštvu varijanti, u formi tek iznikle gljive do rascvjetane gljive. Stapka i klobuk neodoljivo podsjećaju na muški i ženski spolni organ, odnosno njihovo spajanje u ritmu snošaja. Brodski šaljivi etno- suvenir DORAT u formi otvarača za boce, penkale, privjeska, češlja ili pepeljare… je dakle, suvenir s pričom, etno-erotičnom pričom iz Broda i Brodskog Posavlja.

I tu našu priču treba iskoristiti za javno i kulturno dobro grada i pretvoriti u veliki SAJAM ETNO EROTIKE, od njega potom napraviti MEĐUNARODNI SAJAM ETNO-EROTIKE, A POTOM PREKO TOG SAJMA PROMOVIRATI I OSTALE DRUŠTVENE, KULTURNE I DUHOVNE VRIJEDNOSTI GRADA SLAVONSKOG BRODA. Nešto slično su napravili još jedino u JAPANU I J. KOREJI (PENIS FESTIVAL I PENIS PARK), i od malo bezazlene zezancije i šale na račun muškog pimpeka, napravili su i jedni i drugi VELIKU HIT TURISTIČKU ATRAKCIJU I GRADA I SVOJE DRŽAVE.  Zašto ne bismo i mi?

ONO ŠTO VUČE I POKREĆE OVAJ SVIJET NAPRIJED NISU LOKOMOTIVE NEGO IDEJE!   Victor Hugo.

Bila jedna baka koja je cijelo jutro tražila svoje naočale. A naočale su cijelo vrijeme bile na njezinu nosu. Tako i naši političari samo čekaju rješenja EU Fondova. A rješenja su tu, u našem gradu, pokraj njihova nosa.

Koja je razlika između Slavonskog Broda, Japana i Koreje? Oni nemaju nikakvu osnovu niti tradiciju slavljena erotskih pjesama ili veličanja muškog spolovila, kao oblika tradicijske kulturne baštine. Oni su samo kao pametni i mudri ljudi shvatili da od toga mogu napraviti veliki biznis i turističku atrakciju grada. No, mi imamo izuzetno bogatu brodsku tradiciju slavljena muškog spolovila i narodne erotike. Zbirku narodnih erotskih pjesmama pod imenom RAZIGRANI DORO, naš legendarni brodski etnolog, povjesničar i publicist Zvonimir Toldi je objavio u deset tisuća primjeraka, što samo po sebi pokazuje koliki je interes građana za ETNO-FOLK EROTIKOM. A Toldijeve EROTSKE PONJAVE S GLJIVAMA ko simbolom seksualnosti i seksualnih odnosa obišle su cijeli svijet od Argentine, Čilea pa sve do Njemačke i Austrije…..

Etno- folk erotika je dio naše brodske tradicijske kulture i sada ju samo trebamo prikazati u malo drugačijem ruhu, modernijem i zanimljivijem, obogatiti vrhunskim crtežima i slikama koje fale, oplemeniti skulpturama i suvenirima, te duboko vjerujem da od  naše brodsko-posavske tradicije možemo napraviti VELIKI MEĐUNARODNI SAJAM ETNO-FOLK EROTIKE. I postat ćemo, vjerujem, vrlo brzo, najveći svjetski poznati centar etno-folk erotike. S malo dobre volje, entuzijazma, ljubavi prema svome gradu i bez ikakvih fondova EU i skupih projekata.  Moja vlastita etno istraživanja govore da tako nešto svijet još nikada nije vidio. Mi smo jedini u cijelome svijetu koji tradicijski njegujemo etno-folk erotiku kao oblik tradicijske kulturno-umjetničke baštine. Zašto da nam ona čami kao MRTVI KAPITAL? Zašto da imamo neiskorištene nove kripte i katakombe? Pretvorimo MRTVI KAPITAL u nešto društveno korisno za naš grad, za Brođane, za društvo u cjelini!

S OVIM SAJMOM PENISA NE BISMO VELIČALI nikakav kult muškosti nego bismo  samo donijeti osmjeh na ljudska lica, dobro veselje i zabavu, (POGLEDAJTE OSMJEHE NA LICIMA TURISTA KOJI SE SLIKAJU PORED SKULPTURA PENISA U Japanu i Koreji). Zašto i mi ne bismo učinili isto? Pa da s dobrim idejama pokrenemo ovaj grad s mrtve točke, neka procvate turizam u našem gradu, uz malo domišljatosti, kreativnosti i dobre volje naših GRADSKIH OTACA.  Dorat bi dakle bio darovni suvenir za odrasle, šaljivi poklon za rođendane, imendane, valentinovo i druge prigode. Neka se ova jedinstvena i originalna priča o našem DORATU širi što više po Lijepoj našoj i po cijelome svijetu. Neka naše vesele šokice u folklornim društvima i dalje pjevaju proste pjesme o Doratu. Svoje izvorište, ime DORAT vuče od drevne šokačke pjesme „JAŠE BABA DORATA!“ Neka DORAT postane  sastavni dio turističke ponude našega grada.

Pokrenimo i organizirajmo PRVI SAJAM PENISA U NAŠEM GRADU! Neka Dorat PRIVLAČI TURISTE kao darovni šaljivi etno-suvenir živih i veselih boja. Neka naše PONJAVE, CRTEŽI, SKULPTURE, EROTSKE NARODNE PJESME, SLIKE, FOTOGRAFIJE I SUVENIRI  DORATA pronose duh slavonske tradicije i povijesti  lijepog grada na rijeci Savi Slavonskog Broda i Brodskog Posavlja.  Neka naš grad postane NAJVEĆI SVJETSKI CENTAR ETNO-FOLK EROTIKE.

Pozivam sve političare, intelektualce, novinare, urednike, povjesničare umjetnosti, etnologe, kulturnjake, pisce, konzervatore…da sa svojim idejama, mišljenjem, promišljanjem i vizijama daju svoj obol ovome projektu. Pokrenimo svi skupa zajedno naš grad s mrtve točke! Učinimo od njega RENESANSU! Hvala.