Zašto u Slavonskom Brodu imamo u najvećoj mjeri ružne političare, a lijepe i pametne političarke? Slavonski Brod po tome je postao fenomen u Hrvatskoj. O svakoj lijepoj brodskoj političarki reći ćemo po nekoliko rečenica i, usput, postaviti možda suvišno pitanje: tko je za vas najljepša? Redoslijed je nasumičan. Isprika izostavljenima.

 

TEA TOMAS Kada namrgođeni i dozlaboga smrknuti pravaši Mirka Duspare svojim smrtno ozbiljnim facama rastjeraju sve ptice pjevice iz Tvrđave Festung, tu se onda kao jocker iz rukava, niotkud pojavi Mirkova desna ruka Tea Tomas i svojom prirodnom ljepotom i dugom plavkastom kosom, poput vile iz svijeta bajki Ivane Brlić Mažuranić, sve izgubljene ptice pjevice ponovo vrati u svoja gnijezda, i u Tvrđavi Festung ponovo se uspostavi narušena harmonija i prirodna ravnoteža flore i faune.

 

SLAVICA LEMAIĆ Čudesan i neobičan spoj zrelog ženskog šarma, vječitog osmjeha koji osvaja ali ne zavodi i teenejđerskog bunta proze u trapericama, metaforično je utjelovljenje hrabre i lijepe tigrice koja želi sa trona smijeniti lava koji neprikosnoveno vlada brodskom džunglom. Elokventna i vrlo komunikativna, druželjubiva, želi pažljivo saslušati svakog onog tko sa svojim idejama i inicijativama želi napraviti nešto dobro za naš grad i tu je upravo njezin najveći šarm i duhovna ljepota.

 

MARINA OPAČAK BILIĆ Kada bi joj netko stavio oko glavi proljetnim vijenac od ispletenih maslačaka i tratinčica, neodoljivo bi podsjećala na Djecu cvijeća, buntovnice Janis Joplin ili Joan Baez iz sedamdesetih godina s koncerta Woodstoka na kome bi vjerojatno i Marina bila s visoko podignutom rukom i političkim porukama John Lennona: GIVE PEACE A CHANCE! Make love not war! Ako ju stavimo u današnji vremenski koncept, teško bi nam se bilo odlučiti tko je ljepši: Kim Kardashian ili Marina Opačak Bilić.

 

LJUBICA MAKSIMČUK Kandidatkinja s liste HDZ-a, osvaja osmjehom, a kada se netko ikreno i iz srca nasmije kao Ljubica, tada se u njezinom osmjehu rode ptice pjevice koje taj osmjeh prenose i na druga lica i tako se svijetom širi pozitivna energija. Elegantna i uvijek dotjerana, za saborskom govornicom vrlo smjela i odvažna, primjer i drugim ženama da se počnu baviti politikom, i ne dozvole da ovim svijetom vlada samo naš muški patrijarhalni šovinizam.

 

 

ADRIANA BAČIĆ Mlada i ambiciozna dopredsjednica Glavnog odbora SDP-a, pravi je i izraziti primjer da su oči ogledalo duše, i preko njezinih  toplih očiju zrcali se cijelo bogatstvo njezinog bogatog duha i dobre duše. Vesela i druželjubiva, vrlo inicijativna i puna dobrih ideja za razvoj našega grada. Ono što vuče i pokreće ovaj svijet naprijed nisu lokomotive nego ideje. S dobrim idejama i svojim neodoljivim šarmom, budućnost je pred ovom mladom političarkom i o Adriani ćemo čuti vjerujem još puno dobrih stvari.

 

MARIJA FILIPOVIĆ S elegantnim žutim korzetom koji je upućivao na lojalnost liberalkama Ružice Vidaković, dočekivala je nekada visoke goste i uzvanike iz Ministarstva i države kao socijalna radnica, a danas je zasluženo ravnateljica Doma za starije i nemoćne. I pod njezinim vodstvom u Domu nema više ni skandala ni cirusa, nego konačno sad vlada jedna harmonija, red, rad i disciplina. Samo bih se još ja trebao tamo pojaviti pa da poremetim tu harmoniju. Marija ne hoda nego plovi dok hoda. I njezin hod od samog ulaza u Dom pa sve do Recepcije, predstavlja jedno visoko umjetničko djelo, poput manekenke sa pariške modne piste. Marija je dobri duh Doma i našega grada.

KLARA ŠĆUKA Graciozna i uvijek dotjerana, elegantna, vječito pozitivna i nasmijana, kada dolazi ujutro na posao, čak i hladni zidovi Županije postaju malo topliji, čak i hladno srce župana postaje malo mekše, a vjera u Boga i seljačka sloga dobivaju sa Klarom svoj viši smisao. Kada se Klara pojavi među svojim seljacima tada se odmah probudi i na noge skače Raspjevana smotra hrvatskog folklora, tada tamburice i same zasviraju,  šokci zapjevaju, a šokice zaplešu i zahvaljujući Klari, život nam se u Brodskom kolu  tada svima čini bar malo ljepšim.

ILIJANA VRBAT PEIĆ Izvana želi ostaviti dojam opasne vučice, a u duši je dobri psić Zlatni retriver. S crnim šiškicama neodoljivo podsjeća na gimnazijalku iz 4. B razreda Matija Mesić koja je upravo pobijedila na natjecanju za miss šarmantnosti ili koja se sprema markirati s testa iz matematike. Kada čovjek pogleda sve one smrknute face na Gradskom vijeću, Ilijana je ta koja svojom ljepotom podsjeća Brođane da tamo u Vijećnici ne vlada zagrobni život ili društvo mrtvih pjesnika i da za naš grad ipak, još uvijek ima nade.

 

JOZEFINA BIRINDŽIĆ Francuski stil samozatajene ljepote i privlačnosti. Ne zna se da li je otmjenija i gracioznija dok komentira političke događaje ili priprema recepte za SBPeriskop, kuharice dobro kuhaj, ali ipak novce čuvaj, da, Jozefina je dobri duh SDP-a, profinjena i kulturna u svakom detalju svoga ponašanja, borac protiv nepravde i primitivizma. U svojim komentarima hrabro istupa protiv nacionalizma i govora mržnje, vrlo je elegantna i pozitivan primjer borbe žene za svoju samostalnost i emancipaciju.

 

ANKICA NOVAKOVIĆ Kandidatkinja s liste HNS-a. Dok je Ankice žive i zdrave, HNS neće politički nikad umrijeti u našem gradu. Ljepota je u očima promatrača, a svaki promatrač može u Ankici prepoznati jednu lijepu i gracioznu, elegantnu i profinjenu crnokosu ženu. Engleska poslovica kaže: nema ništa slađe od dobre čokolade i crnokose žene. A naši vole zapjevat: zbog jedne divne crne žene.