Portal Index.hr zaprimio je na desetke tisuća odgovora anketiranih građana RH koji su napustili Hrvatsku. Pitanje je bilo vrlo jednostavno, zašto ste pobjegli iz Hrvatske.

Rezultati ove velike ankete odnose se dakle, na cijelu državu, pa tako i na naš grad, koji sigurno ne odstupa puno od dobivenih rezultata u ovoj zanimljivoj anketi. Zadržat ću se samo na prva tri razloga.

Oko sedam tisuća anketiranih odgovorili su da je na prvom mjestu korupcija. Nisam novinar istraživač, ni baba tračara koja po kavanama otkriva neke senzacionalne afere i korupcije u našem gradu, da li je ima i koliko je ima procijenite vi sami, vjerojatno znate i puno bolje od mene.

Ja sam samo običan zavičajni pisac koji kao slikar impresionista oslikava stanje u našem društvu i s tog aspekta pišem svoje kolumne, nemam dakle nikakav uvid u bilo kakve korupcionaške afere, pa ne želim spekulirati niti bilo koga u tom pogledu ni imenovati ni prozivati.

Na trećem mjestu, s nešto manje od šest tisuća odgovora, anketirani kažu, zanimljivo, da ne žele hraniti uhljebe, lopove i parazite. Što mislite, jeli ima takvih u našem gradu?

No, meni osobno, najzanimljiviji mi je svakako drugi razlog u kojem anketirani tvrde da su pobjegli iz Hrvatske zbog primitivizma, vjerske zadrtosti i nacionalizma. Pa da ne ispadnem baš potpuno neupućen u ono što nam se događa u gradu i loš slikar impresionista, u želji  da na licu mjesta provjerim argumente odlaska naših mladih Brođana zbog ovoga drugog razloga, što sam uradio, uzeo sam svoj mobitel i malo prošetao gradom i slikao neke grafite, a neke sam izvadio na internetu. Neki su moji komentatori do sada imali primjedbe da su moje kolumne dugačke poput kobasice. Ovaj put će moj pisani dio kolumne biti vrlo kratak, tek jednu stranicu. Po ovoj anketi,  naši ljudi bježe iz Slavonskog Broda, najviše dakle između ostalog i zbog primitivizma, vjerske zadrtosti i nacionalizma. Ali eto, neću ni to analizirati i trošiti suvišne riječi, samo ću vam ostaviti neke fotografije koje sam snimio po gradu i našao na internetu, a vi dragi čitatelji procijenite sami jeli to istina ili ne.  Fotografija govori više od riječi!