U Libiji je trenutno u tijeku ofenziva Libijske narodne armije generala Haftara, koja je dva dana u zastoju i LNA odbija veliki kontranapad islamista iz Tripolija i Misrate. Većina zemalja vladu u Tripoliju ne vidi kao politički projekt koji bi mogao ujediniti zemlju i pod istu zastavu iznova staviti sva plemena i narode Gaddafijeve Libije. To može samo legitimno izabrani parlament iz Tobruka i general Haftar s vojnim zapovjedništvom u Bengaziju.

Međutim, čak ni oni nikada neće moći ostvariti postignuća pokojnog pukovnika Gadafija? Je li Muammar Gaddafi bio tiranin? Diktator? Terorista? Većina građana Libije se s tim neće složiti. 41 godinu, sve do svoje smrti u listopadu 2011. godine, Muammar Gaddafi je za svoju zemlju učinio neke doista nevjerojatne stvari i više puta pokušavao ujediniti i ojačati afrički kontinent. Stoga, unatoč onome što se i dalje može čuti na radiju, putem medija ili televiziji, Gaddafi je učinio važne stvari, koje nisu nimalo prikladne za sliku “žestokog diktatora”, kako su ga opisali zapadni mediji.

Evo deset stvari koje je Gadafi učinio za Libiju, za koje vjerojatno znate, a neke možda i ne.

1. U Libiji se kuća smatrala prirodnim ljudskim pravom.


U Zelenoj knjizi, koja spaja islam i socijalizam s libijskim identitetom, piše: “Kuća je temeljna potreba i pojedinca i obitelji, tako da ne smije biti u vlasništvu drugih”. Gaddafijeva Zelena knjiga predstavlja političku filozofiju bivšeg vođe, a prvi put je objavljena 1975. kako bi je svi Libijci mogli pročitati i uključiti je u nacionalne obrazovne programe.

2. Obrazovanje i medicinska skrb bili su potpuno besplatni.


Pod Gaddafijem se Libija mogla pohvaliti s jednom od najboljih zdravstvenih usluga na Bliskom istoku i Africi. Osim toga, ako libijski građanin nije mogao dobiti željeno ili određeno liječenje u Libiji, bila su osigurana sredstva za odlazak na liječenje u inozemstvo.

3. Gadafi je izveo najveći projekt navodnjavanja na svijetu.


Velika rijeka Libija

FOTO: projekat “Velika rijeka” Libija
Najveći svjetski sustav navodnjavanja, poznat i kao Velika umjetna rijeka, bio je osmišljen kako bi voda bila lako dostupna svim Libijcima širom zemlje. Financirala ga je Gaddafijeva vlada i kaže se da ga je Gaddafi sam ponosno nazvao “Osmim čudom svijeta”.

4. Svatko je mogao pokrenuti farmu besplatno.


Ako je bilo koji Libijac želio pokrenuti farmu, dobivao je kuću, poljoprivredno zemljište, životinje i sjeme, i to sve besplatno.

5. Majke s novorođenčadi su dobivale novčanu potporu.


Kada bi Libijka rodila dijete, dobila bi 5000 dolara za sebe i svoje dijete.

6. Struja je bila besplatna.


Struja je u Libiji bila besplatna, što znači da Libijci nisu znali što je to račun za struju.

7. Jeftin benzin.


Tijekom Gaddafijevog razdoblja benzin je koštao samo 0,14 dolara po litri.

8. Gaddafi je podigao razinu obrazovanja.


Prije Gaddafija je samo 25% Libijaca bilo pismeno. Ta je brojka povećana na 87%, uz povećanje broja diplomiranih studenata za 25%.

9. Libija je imala svoju državnu banku bez kamata.


karikature na zidu u Bengaziju

FOTO: karikature na zidu u Bengaziju
Libija je imala vlastitu državnu banku, koja je po zakonu građanima osiguravala kredite s nultom kamatnom stopom, jer su kamate u islamu zabranjene, i nije imala vanjskog duga.

10. Zlatni dinar.


Prije pada Tripolija i njegove prerane smrti, Gaddafi je pokušavao stvoriti afrički novac temeljen na zlatu. Slijedeći stope pokojnog pionira Marcusa Garveya, koji je prvi skovao pojam “Sjedinjene Američke Države”, Gaddafi je želio početi trgovati s jedinim afričkim zlatnim dinarom, što je bio potez koji bi zapadnu, a posebno američku ekonomiju bacio u kaos.

Njegovom zlatnom dinaru su se široko suprotstavljale “elite” Zapada. Afričke zemlje bi napokon mogle izaći iz duga i siromaštva, što bi im omogućila trgovina  s dragocjenom robom. Konačno su mogli reći “ne” inozemnoj eksploataciji i dobiti ono što su smatrali ispravnom protuvrijednosti za svoje dragocjene resurse. Kažu da je zlatni dinar bio pravi razlog za pokretanje sukoba pod vodstvom NATO pakta, jer je odlučeno da se svrgne vođa koji govori s vrlo jasnim jezikom i ima pretjerano “revolucionarne” namjere.

Dakle, je li Muammar Gaddafi bio terorist? Dovoljno je jasno da je Gaddafi, unatoč negativnoj slavi koja je stvorena oko njegovog imena, učinio mnogo pozitivnih stvari za svoju zemlju. I to je nešto što bismo trebali zapamtiti u našim budućim prosudbama, ali ne samo kada je Gaddafi u pitanju. Ove stvari su tek dio argumenata koji potvrđuju da se mainstream informacije često pokreću s ciljem manipuliranja, ako ne i serviranja potpuno lažnih informacija, koje se predstavljaju kao nesporne činjenice.

Objavljen je i vrlo zanimljiv dokumentarni uradak na tu temu, koji će nas natjerati na razmišljanje.

VIDEO – Gaddafi – Istina o Libiji