Kad nekom pametnjakoviću kažeš da škola počinje za desetak dana, on ti odgovori da ne počinje škola, nego nastava. Kako god, za desetak dana u škole se vraćaju đački smijeh, galama i ogromne količine spontanosti. Sve će to tijekom polugodišta biti smanjeno na poželjnu mjeru, jer disciplina, obveze, učenje i neki strogi učitelji potiru radost i bezbrižnost. Srećom, nikada do kraja.

Đačke torbe ovih dana ubrzano se pune. Školskim priborom, tekama,  papučama i udžbenicima. Roditelji se za svoju djecu snalaze na sve strane. Prošla su vremena prosperiteta kad je 90 posto učenika u novu školsku godinu kretalo s novim školskim knjigama zato što su bile jeftine u odnosu na primanja, i zato što su roditelji bili zaposleni. Danas je doba siromaštva, doba razmjene i polovnih knjiga. Kako bi se kompenzirala poniženja oko kupovine rabljenih udžebenika stvoreni su mitovi o štednji, prometanju, prilagođavanju, plemenitosti neimanja.

Slavonskobrodski buvljak sa stalnim postavom na parkiralištu u Štrosmajerovoj ulici postao je knjižara na otvorenom, nakrcana polovnim udžbenicima. Tisuće udžbenika za sve predmete naslagani su jedni na druge, bez ikakvog reda i sistema, u hrpe, ušuškani među tekstil ili  ostavljeni goli na zahrđalim štandovima.

Kupci preslaguju, traže po popisu nedostajućih knjiga, cjenkaju se...

- Svaka knjiga je dvaest kunića. Ako kupiš više komada, radit ćemo manju cijenu. Požuri, može da nestane, kaže mi uslužni prodavač.

Ponuda je stvarno velika, treba samo biti uporan i tražiti udžbenik koji ti treba. Ulaze u buvljak-knjižaru očevi i majke napraviti dobar posao. Ako daju manje novca za knjige,bit će ga više za zimnicu. Danas je doba snalaženja.

Buvljak-školske knjige